Ένα δημοσίευμα του Politico σύμφωνα με το οποίο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα αποκλειστεί από τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού και στην επόμενη συνάντηση την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έρχεται να δημιουργήσει αίσθηση.
«Έλληνας υπουργός κατηγορείται για εκτροχιασμό των συζητήσεων για την Κύπρο» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, που συνοδεύεται από μια φωτογραφία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών. Το κείμενο ξεκινά με τη φράση πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα είναι εκείνος που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων για την επανένωση του νησιού.
«Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα μείνει έξω από τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου αφού ακολούθησε προσωπική γραμμή (σ.σ. went rogue είναι η φράση που χρησιμοποιείται) και αναστάτωσε τις εύθραυστες συνομιλίες στη Γενεύη την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δυο αξιωματούχους που παρακολουθούν τις συνομιλίες από κοντά» γράφει το Politico. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή (13.01.2017) το newsit.gr είχε αποκαλύψει τον έντονο διάλογο που είχαν στο λόμπι του ξενοδοχείου όπου διέμεναν ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Νίκος Κοτζιάς, με τις φωνές τους να ακούγονται παντού και τον Έλληνα υπουργό να λέει στον Κύπριο πρόεδρο "πες τους να μη με βρίζουν!".
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επόμενη συνάντηση για το πως θα εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η ανεξαρτησία στην Κύπρο, η οποία δεν έχει προγραμματιστεί, θα γίνει σε επίπεδο αρχηγών κυβερνήσεων πιθανότατα παρά σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Έτσι, σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα «μετά τα παράπονα από τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους για τη συμπεριφορά του Κοτζιά την περασμένη Πέμπτη».
«Η πρώτη ιστορικά διάσκεψη ανάμεσα τους ηγέτες της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς και των τριών εγγυητριών δυνάμεων για την ασφάλεια και την ανεξαρτησία στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Βρετανία, έληξε άδοξα μετά από μόλις μια ημέρα συνομιλιών» αναφέρει το δημοσίευμα και κάνει λόγο για «οπισθοδρόμηση που υπενθύμισε τη σκληρή δουλειά που παραμένει μετά από 20 μήνες διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους ηγέτες των δυο κοινοτήτων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ». Αναφέρει δε πως οι δυο πλευρές και ο ΟΗΕ επιμένουν ότι είναι θέμα εβδομάδων, όχι μηνών, η επίτευξη της συμφωνίας. «Ωστόσο, μόλις άρχισαν να γεφυρώνουν το χάσμα ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα, οι οποίες τελικά θα πρέπει να υπογράψουν τη συμφωνία».
«Ο Κοτζιάς ασκεί πίεση»
«Παρά τις εβδομάδες εντατικών διπλωματικών διεργασιών ανάμεσα στον ΟΗΕ, τους δυο ηγέτες και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις για να λειανθεί το έδαφος για μια ειρηνευτική συμφωνία στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης την περασμένη εβδομάδα, ο Κοτζιάς πήγε στη Διάσκεψη με απαιτήσεις έκπληξη για την Τουρκία και τους τουρκοκύπριους, ανάμεσα σε αυτές την άμεση και πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και να τις επαναλαμβάνει σε μια αυτοσχέδια συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος των συζητήσεων.
Η κυβέρνηση Τσίπρα φάνηκε να "μαλακώνει" τις θέσεις της Ελλάδας την Παρασκευή σε μια ανεπίσημη ενημέρωση, τονίζοντας ότι η Αθήνα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τη "σημαντική ώθηση" που δημιουργήθηκε για μια "δίκαιη και βιώσιμη" συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου».
Και αφού αναφέρει τι είπαν οι κυβερνητικές πηγές για το Κυπριακό, το Politico συνεχίζει λέγοντας πως «απουσίαζαν από τη δήλωση Τσίπρα (σ.σ. προφανώς τις κυβερνητικές πηγές εννοεί) κάποιες από τις σκληρές κουβέντες που είπε ο Κοτζιάς την Πέμπτη. Σε συνέντευξη Τύπου, ο Κοτζιάς ζήτησε άμεση αποχώρηση των περίπου 30.000 Τούρκων στρατιωτών που σταθμεύουν στη βόρεια Κύπρο και ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών θα συναντιούνταν ξανά στις 23 Ιανουαρίου, μια ημερομηνία που τα μέλη της Διάσκεψης δεν είχαν συμφωνήσει».
Κάνει αναφορά σε δηλώσεις του Έλληνα υπουργού, ο οποίος είπε: «"Πιστεύουμε – και νομίζω δικαίως- ότι το σύστημα των εγγυήσεων πρέπει να καταργηθεί", είπε. "Αναφορικά με την αποχώρηση των στρατευμάτων, θέλουμε, πρώτα απ’ όλα, η ροή να είναι συνεχής, μια μεγάλη αποχώρηση την πρώτη εβδομάδα, αν όχι από την πρώτη μέρα, και μετά μια συνεχής αποχώρηση. Πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα"». Το Politico σημειώνει ότι «δεν κατέστη δυνατό να επικοινωνήσουμε με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για κάποιο σχόλιο».
«Ελληνοκύπριοι και Ερντογάν ενωμένοι»
Με αυτό το μεσότιτλο, το Politico υποστηρίζει ότι «τα σχόλια του Κοτζιά εκνεύρισαν τον Νίκο Αναστασιάδη, ηγέτη των Ελληνοκυπρίων και αναγνωρισμένο πρόεδρο της Κύπρου διεθνώς, το οποίος δεν γνώριζε για τη συνέντευξη Τύπου και αντέδρασε έντονα όταν η Διάσκεψη συνεχίστηκε το απόγευμα της Πέμπτης.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο πρόεδρος του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, αντέδρασαν με ηρεμία και σταθερότητα, σύμφωνα με μια πηγή μέσα στην αίθουσα. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κράτησε ανάλογη σκληρή στάση την Παρασκευή. "Είπαμε στην Κύπρο και την Ελλάδα ξεκάθαρα ότι δεν πρέπει να περιμένουν λύση χωρίς την Τουρκία ως εγγυήτρια. Θα είμαστε εκεί για πάντα".
Click4more: Κυπριακό: "Απαράδεκτος ο χάρτης της Ελληνοκυπριακής πλευράς" λέει ο Ακιντζί!
Οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να απαλλαγούν από ένα σύστημα που δημιουργήθηκε το 1960 και δίνει στην Ελλάδα, την Τουρκία και τη Βρετανία το δικαίωμα να προστατεύουν την ανεξαρτησία και την ασφάλεια στο νησί, λέγοντας πως είναι αναχρονιστικό και μη αναγκαίο για ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Τουρκοκύπριοι, ωστόσο, είναι απρόθυμοι στο να "διώξουν" την Τουρκία, η οποία είναι η μόνη χώρα που επίσημα αναγνώρισε την κυβέρνησή τους από το 1974 και τη διαίρεση της Κύπρου.
Αναστασιάδης και Ακιντζί έχουν συζητήσει για την σταδιακή κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων αν και εξακολουθούν να διαφωνούν στα χρόνια και την έκταση της απόσυρσης.
Η Διάσκεψη της Γενεύης αναμενόταν να συνεχιστεί για τουλάχιστον άλλες δυο μέρες ώστε να δοθεί στις διαπραγματευτές η ευκαιρία να "ψάξουν" το θέμα, με σκοπό να τελειώσουν με μια πολιτική συμφωνία στο πως θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια όταν επανενωθεί η Κύπρος. Η ελπίδα ήταν ότι η συμφωνία αυτή θα άνοιγε το δρόμο για τον Αναστασιάδη και τον Ακιντζί να λύσουν τα τελευταία θέματα και να οργανώσουν δημοψηφίσματα τους επόμενους μήνες.
Αντίθετα, (η Διάσκεψη) σταμάτησε αργά το βράδυ της Πέμπτης και θα συνεχιστεί με συνάντηση τεχνοκρατών απ’ όλες τις πλευρές την Τετάρτη, μετά από την οποία οι ηγέτες σκοπεύουν να συναντηθούν ξανά σύντομα».
Πηγή: Politico