ΕΙΝΑ για πρόσφυγες στη Μόρια: Μέχρι πότε η αθλιότητα απέναντι σε ανθρώπινες ψυχές;

Τι αναφέρεται σε ανακοίνωση των Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας

Από την έλευση της πρόσφατης σφοδρής κακοκαιρίας, βιώνουμε ένα κακοπαιγμένο και επικίνδυνο σήριαλ.

Στην αναμονή της κακοκαιρίας, πριν από λίγες μέρες, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κος Μουζάλας διαβεβαίωνε ότι οι πρόσφυγες που βρίσκονταν σε εκτεθειμένα κέντρα παραμονής, εκτός ελαχίστων, είχαν τακτοποιηθεί προκειμένου να «ξεχειμωνιάσουν» με ασφάλεια.

Πριν αλλέκτωρ φωνήσαι, έκαναν το γύρο της ενημέρωσης φωτογραφίες με σκηνές καλοκαιρινού τύπου καλυμμένες από χιόνι και εκατοντάδες πρόσφυγες -ακόμα και παιδιά- ακάλυπτοι στο ψύχος στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο.

Από κει και πέρα άρχισε ένα μικροπολιτικό γαϊτανάκι υπεκφυγών για το ποιες ευθύνες αναλογούν και σε ποιες κατευθύνσεις πρέπει να αποδοθούν.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τους συναδέλφους του νησιού, και μετά από σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου (https://eiesylesvou.wordpress.com), επιβεβαιώθηκαν οι πρακτικές της Κυβέρνησης που, στην πραγματικότητα, αφήνει αυτούς τους ανθρώπους εκτεθειμένους σε ακραίες συνθήκες, εφαρμόζοντας κατά γράμμα την επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που καθιστά τη χώρα μας και τα νησιά μαζικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Μπαίνουν εύλογα τα ερωτήματα: Αδυνατούν να ελέγξουν τη χρηματοδότηση και τις ΜΚΟ που προωθούνται από τη «διεθνή» κοινότητα και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και καθυστερούν τα έργα προφύλαξης αυτού του ταλαιπωρημένου πληθυσμού; Χρησιμοποιούν αυτές τις εικόνες σα φόβητρο για όσους είναι να ‘ρθουν; Προετοιμάζουν το δόγμα της αποτροπής με την εξαγγελία κλειστού τύπου κέντρων και την ένταση των απελάσεων στην «ασφαλή» Τουρκία; Επιδεικνύουν επικίνδυνη ανικανότητα; Τι απ’ όλα αυτά ισχύει;

Ότι και να ισχύει, οι εικόνες και ιδιαιτέρως η πραγματικότητα που βιώνουν οι πρόσφυγες/ικέτες μας ντροπιάζουν σαν πολίτες αυτής της χώρας. Σαν πολίτες που διακρίθηκαν για την Αλληλεγγύη που επέδειξαν μέχρι τώρα. Είναι ευτύχημα το ότι δεν είχαμε ακόμα κάποιο θάνατο από υποθερμία ή σοβαρές λοιμώξεις αλλά αν συνεχιστεί αυτή η απαράδεκτη διαχείριση τα χειρότερα έρχονται.

Να σταματήσει τώρα η υποκρισία Κυβέρνησης/Ύπατης Αρμοστείας/ΜΚΟ. Να μεταφερθούν όλοι σε ασφαλείς περιοχές, να έχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ιατρική φροντίδα, εκπαίδευση για τα παιδιά. Να τους δοθούν έγγραφα να ταξιδέψουν στις χώρες προορισμού.

Η ανθρωπιά μας, σα δημόσιοι λειτουργοί της υγείας, σαν ΕΙΝΑ που παλέψαμε να προσφέρουμε στους κατατρεγμένους, δε διαπραγματεύεται. Δε μπαίνει στο βωμό απάνθρωπων συμφωνιών δικτατόρων και υπαίτιων των πολέμων που γεννούν προσφυγιά.

 

Για το Προεδρείο της ΕΙΝΑ

Ο Πρόεδρος

Τάσος Γιακουμής

 

Ο Γραμματέας

Γιώργος Ευφραιμίδης

Διαβάστε επίσης