Ξέρουμε τι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην Ίμβρο και την Τένεδο. Κι ανησυχούμε διότι αν και επέστρεψαν κάποιοι Ίμβριοι, δυστυχώς λόγω της χρόνιας ελληνικής εξωτερικής πολιτικής του κατευνασμού, σύντομα φοβούμαι, θα τεθούν όμηροι του Τουρκικού Βαθέως κράτους είτε αυτό είναι το Νέο-Οθωμανικό είτε το Κεμαλικό.
Σε πολλούς λοιπόν συμπατριώτες μας, δεν λέει τίποτε το ιδιαίτερο ότι οι Τούρκοι επέτρεψαν το άνοιγμα των σχολείων. Υποχρέωση τους ήταν άλλωστε. Κάποιοι γενναίοι Ίμβριοι θέλησαν να επιστρέψουν, φυσικά λόγω της αγάπης τους για τον τόπο τους. Οι Τούρκοι όμως, παζάρι κάνουν όπως πάντα και όταν κάποια στιγμή το Ελληνικό κράτος θα απαιτήσει επιτέλους τα νόμιμα στα διάφορα ανοικτά μέτωπα, τότε οι Τούρκοι θα ξαναγυρίσουν στα ανομήματα και τα τερατουργήματα τους. Αστεία είναι δε, η όποια επιχειρηματολογία για την Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ. Επιτέλους ας δούμε την πραγματικότητα και ας αλλάξουμε πολιτική πριν να είναι αργά. Με Πρόεδρο τον Ερντογάν είναι τόσο πιθανό να μπει η Τουρκία στην ΕΕ, όσο να μπει και το Ιράν του Αγιατολαχ και των μουλάδων…
Η Συνθήκη της Λωζάννης δεσμεύει την Τουρκία, είτε αυτή έχει Ευρωπαϊκή πορεία είτε όχι. Εκτός κι αν έχουμε αποδεχθεί να κάνουμε ανατολίτικα παζάρια με τις υπογεγραμμένες Διεθνείς Συνθήκες. Σήμερα λοιπόν ΔΕΝ υπάρχει καμία Ευρωπαϊκή πορεία για τη χώρα αυτή, τόσο κατά δήλωση του ίδιου του Προέδρου της, όσο και κατά τις δηλώσεις και τις πράξεις της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ισχυρών κρατών-μελών της. Εξάλλου τι σόι εξωτερική πολιτική ασκεί η χώρα μας όταν σε υπογεγραμμένη Διεθνή Συνθήκη το ένα μέρος (η Τουρκία) την έχει καταστήσει «κουρέλι», ενώ το άλλο μέρος (η Ελλάδα) πρέπει να της τάζει Ευρωπαϊκές Πορείες μήπως και φιλοτιμηθεί να την τηρήσει;
Ο προβληματισμός μου, λοιπόν, είναι σαφής: «Θα γίνει αποκατάσταση επιτέλους των δικαιωμάτων και των περιουσιών των Ιμβρίων και Τενεδίων σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης;»
Σύμφωνα με τις διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάννης που υπογράφηκε το 1923, στην Ίμβρο και την Τένεδο δόθηκαν δικαιώματα αυτόνομου καθεστώτος, στοιχείο όμως που στη συνέχεια καταπατήθηκε με κάθε δυνατό τρόπο από το Τουρκικό κράτος.
Tο 1923 κανένας Tούρκος δεν κατοικούσε στην Iμβρο και μόλις 1.000 κατοικούσαν στην Tένεδο. Σήμερα ξεπερνούν τις 7.000, όλοι έποικοι από την Aνατολία, ξένοι σε τόπο ξένο που δεν τους ανήκει.
Για τους πρόσφυγες Ίμβριους και Τενέδιους καμία ΜΚΟ και κανένας «αλληλέγγυος» δεν διαμαρτυρήθηκε…
Μέχρι το 1964 στην Ίμβρο λειτουργούσαν 7 δημοτικά σχολεία, ένα γυμνάσιο και δύο νηπιαγωγεία με συνολικά 683 μαθητές!
Η σημερινή λοιπόν κατάσταση με τους 30 μαθητές πόσο απέχει από τα συμφωνηθέντα της Συνθήκης; Τραγικά μάλλον!
Το καλοκαίρι του 1964, το Τουρκικό κράτος έκανε κατάσχεση στα ρωμαίικα ευαγή ιδρύματα και στα ακίνητα των Ρωμιών και κρατικοποιήθηκαν οι πιο γόνιμες εκτάσεις.
Η Ελλάδα θα πρέπει επιτέλους να πιέσει για την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης. Να απαιτήσει το Υπουργείο των εξωτερικών κι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας ότι στην Ίμβρο και στη Τένεδο οφείλουν να αποκαταστήσουν ΠΛΗΡΩΣ τους Ελληνικούς πληθυσμούς όπως προέβλεπε η Συνθήκη της Λωζάννης καθώς και την αναλογία Ελλήνων – Τούρκων.
Δεν τα λέει ο Βουλευτής αυτά. Η Συνθήκη τα ορίζει αυτά.
Δυστυχώς, ο μέσος πολίτης κατανοεί ότι η Ελλάς έχει συνθηκολογήσει και έχει αποδεχθεί το γεγονός ότι η Τουρκία έχει «κουρελιάσει» τη Συνθήκη της Λωζάννης, αφού το Υπουργείο Εξωτερικών παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς ότι μόνον η Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ενδεχομένως να τη συνετίσει. Δηλαδή όσο αυτή δεν προχωράει, η Ελλάδα (είναι ανεξάρτητο κράτος) θα κάθεται και θα χάνει πληθυσμούς και εδάφη, ενώ παράλληλα θα μας απειλεί με πλημμύρα λαθρομεταναστών από μη εμπόλεμες περιοχές της Ασίας.
Η Ελληνική εξωτερική πολιτική οφείλει επιτέλους να δει την πραγματικότητα. Πολιτική Επίθεσης και Αποτροπής είναι η λύση κι όχι αυτή του ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΥ που οδηγεί σε καταστροφές. Ό,τι κάνουν δηλαδή όλα τα ανεξάρτητα κράτη, είτε ανήκουν είτε όχι στην ΕΕ.
Ελπίζω αυτή τη φορά οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εξωτερικών σας να είναι ουσιαστικές, καθώς φαντάζομαι ο στόχος όλων μας είναι η πλήρης αποκατάσταση των συμφωνηθέντων στη Συνθήκη της Λωζάννης. Γιατί χωρίς αυτήν την αποκατάσταση, στην πρώτη αντίδραση της Ελλάδας στις συνεχείς απειλές και προκλήσεις των Τούρκων, οι πρώτοι που θα πληρώσουν θα είναι αυτοί οι γενναίοι Ίμβριοι που επέστρεψαν στο νησί τους.
Όλοι οι Ίμβριοι και όλοι οι Τενέδιοι πρέπει ΑΜΕΣΑ να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους και τα δικαιώματα τους, έτσι ώστε να μπορούν να γυρίσουν πίσω στα νησιά τους για μόνιμη εγκατάσταση. Η Ίμβρος και η Τένεδος πρέπει άμεσα να γίνουν αυτόνομες περιοχές εντός της Τουρκικής Επικράτειας.
Αυτό άλλωστε ορίζει η υπογραφείσα και από την Τουρκία, Συνθήκη της Λωζάννης. Η Τουρκία πρέπει να υποχρεωθεί στη τήρηση των Συνθηκών με ή χωρίς Ευρωπαϊκή πορεία.
Αυτή είναι εξάλλου η δουλειά του Υπουργείου των Εξωτερικών. Αλλιώς, ας κάνει καμιά άλλη δουλειά!