Φόροι και πλαστικό χρήμα «στριμώχνουν» τους επαγγελματίες

του δημητρη μποκαρη, φοροτεχνικου

Κέρδη και ζημίες από τις αλλαγές στη φορολογία των εισοδημάτων και την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Τι φόρους θα καταβάλλουν οι επαγγελματίες. Ποιοι θα υποχρεωθούν να τοποθετήσουν POS. Κρίσιμες οι εγκύκλιοι με τις οδηγίες για το πλαστικό χρήμα.

 

Σε ένα νέο φορολογικό πεδίο καλούνται να πορευθούν από φέτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες καθώς, ταυτόχρονα με τις αλλαγές στη φορολογία των εισοδημάτων τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις νέες ρυθμίσεις για το πλαστικό χρήμα, οι οποίες στοχεύουν κυρίως σε κλάδους όπου η φοροδιαφυγή κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

 

Στο υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν ότι η εφαρμογή των προαναφερθέντων αλλαγών -με τη συμβολή και των ίδιων των καταναλωτών τουλάχιστον ως προς το κομμάτι της χρήσης του πλαστικού χρήματος- μπορεί να κάνει εμφανή τη διαφορά στα ταμεία του κράτους.

 

Τα περυσινά εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών θα φορολογηθούν φέτος με την κλίμακα των μισθωτών, χωρίς όμως να δικαιούνται το αφορολόγητο όριο των 8.636 ευρώ. Οι φορολογικοί συντελεστές ξεκινούν από το 22% και φθάνουν μέχρι το 45%, από 26% έως 33% που ήταν για τα εισοδήματα του 2015.

 

Η νέα κλίμακα ευνοεί όσους δηλώνουν εισοδήματα έως 32.700 ευρώ, ενώ οι επιβαρύνσεις αρχίζουν από το όριο αυτό και άνω.

 

Ελεύθεροι επαγγελματίες με δηλωθέν εισόδημα 5.000 ευρώ θα έχουν όφελος 200 ευρώ, με 10.000 ευρώ εισοδήματος η φορολογική επιβάρυνση θα είναι μειωμένη κατά 400 ευρώ, ενώ στις 35.000 ευρώ φορολογητέου εισοδήματος προκύπτει επιβάρυνση 351 ευρώ.

 

Απ’ την άλλη μεριά, όμως, θα κληθούν να καταβάλλουν αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, ενώ θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ και ειδική εισφορά αλληλεγγύης (2,2% έως και 10%) για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

 

Δεν είναι όμως μόνο οι αλλαγές στη φορολογία των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών. Η πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να επεκταθεί η χρήση πλαστικού χρήματος στρέφεται κυρίως προς την κατεύθυνση των κλάδων όπου ανθεί η φοροδιαφυγή.

 

Το… άγχος των φορολογουμένων να «πιάσουν» τα όρια δαπανών με ηλεκτρονικές πληρωμές, προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή επιπλέον φόρου (22% επί του ποσού των αποδείξεων που… λείπουν), εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην αύξηση των αγορών και την παροχή υπηρεσιών με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.

 

Ακριβώς αυτό επιδιώκει και το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα «αναγνωρίζει» πλέον δαπάνες που θα γίνονται μέσω της ηλεκτρονικής οδού και όχι με μετρητά, όπως συνηθιζόταν μέχρι τώρα.

 

Στην κατεύθυνση αυτή, οι πρώτοι κλάδοι που θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν συσκευές ηλεκτρονικής χρέωσης (POS) είναι εκείνοι οι οποίοι εμφανίζουν υψηλά ποσοστά απόκρυψης του πραγματικού τους εισοδήματος.

 

Γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, επιχειρήσεις εστίασης κ.ά. θα αναγκαστούν να τοποθετήσουν πρώτοι «μηχανάκια», εξέλιξη η οποία εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην αποκάλυψη σημαντικών αδήλωτων εισοδημάτων.

 

Λεπτομέρειες για το πώς και το πότε θα υποχρεωθούν οι προαναφερθέντες να τοποθετήσουν τα POS θα γίνουν γνωστές τις αμέσως επόμενες ημέρες, οπότε και αναμένονται οι σχετικές εγκύκλιοι από το υπουργείο Οικονομικών.

 

Τα ερωτήματα που αναμένουν απαντήσεις αφορούν: τις προθεσμίες ανά Κωδικό Δραστηριότητας για την υποχρεωτική εγκατάσταση POS, τις διαδικασίες δήλωσης των επαγγελματικών λογαριασμών, τις κυρώσεις, τις αρμόδιες αρχές, τα μέσα προσφυγής και δικαστικής προστασίας κ.λπ.

 

Ακόμα θα διευκρινιστούν τα ζητήματα ελέγχου και ο τρόπος επιβολής προστίμων για όσους επιτηδευματίες δεν ενημερώνουν επαρκώς τους καταναλωτές ότι αποδέχονται κάρτες.

 

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις για το πλαστικό χρήμα, όλες οι συναλλαγές για ποσά άνω των 500 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά με κάρτες ή e-banking, ενώ όσοι επαγγελματίες δεν δέχονται κάρτες θα πρέπει να το αναγράφουν σε εμφανές σημείο του καταστήματος, διαφορετικά θα αντιμετωπίζουν πρόστιμο 1.000 ευρώ

Διαβάστε επίσης