"Εξαφανίστηκαν" οι τουρίστες από την Κωνσταντινούπολη

φοβουνται τα τρομοκρατικα χτυπηματα

Σημαντική μείωση κατέγραψαν οι αφίξεις τουριστών στην Κωνσταντινούπολη πέρυσι, καθώς όπως φαίνεται ο φόβος κράτησε μακριά τους επισκέπτες. Ο αριθμός των ξένων τουριστών που έφτασε στην πόλη μειώθηκε κατά 26% σε 9,2 εκατομμύρια -πρώτη φορά που καταγράφεται κάμψη σε 16 χρόνια.

Ο μήνας με τη μεγαλύτερη βουτιά μάλιστα ήταν ο Ιούνιος, πριν δηλαδή το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού της Κωνσταντινούπολης, όπως αναφέρει η Hurriyet, είναι η πρώτη μείωση (σε ετήσια βάση) στις αφίξεις ξένων τουριστών στην Κωνσταντινούπολη από το 2000, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την ασφάλεια στην πόλη.

Η υψηλότερη μηνιαία μείωση καταγράφηκε τον Ιούνιο, οπότε και η πτώση στις αφίξεις ξένων τουριστών έφτασε στο 35,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015.

Το πρώτο εξάμηνο του 2016 επισκέφθηκαν την Κωνσταντινούπολη -πρώτο σε προτίμηση προορισμό όσων επισκέπτονται την Τουρκία- 4,45 εκατ. ξένοι, ενώ το δεύτερο 4,76, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, που περιλαμβάνουν τα στοιχεία από τα δύο αεροδρόμια της πόλης και από τα λιμάνια.

Κι ενώ οι αφίξεις από αέρος μειώθηκαν κατά 23% το 2016 σε σύγκριση με το 2015, οι αφίξεις διά θαλάσσης έκαναν βουτιά κατά 89%.

Η μεγαλύτερη μείωση αφορά τις αφίξεις από Ηνωμένες Πολιτείες, Ιράκ και Ρωσία. Χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δημοσίευμα ότι ο αριθμός των Αμερικανών τουριστών που επισκέφθηκαν πέρυσι την Κωνσταντινούπολη ήταν μειωμένος κατά 43,2% σε σύγκριση με το 2015. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους Ιρακινούς τουρίστες ήταν 43,1% και για τους Ρώσους 39,2%.

Ο μεγαλύτερος αριθμός ξένων τουριστών στην Κωνσταντινούπολη, το 2016, προέρχονταν από την Ευρώπη (3,9 εκατ. αφίξεις) και τη Μέση Ανατολή (2,3 εκατ.). Ακολούθησαν η Ασία, η Αφρική, η Βόρεια Αμερική, η Λατινική Αμερική και η Ωκεανία.

Στην κορυφή των ξένων τουριστών με το μεγαλύτερο μερίδιο στις αφίξεις ήταν οι Γερμανοί με ποσοστό 10,9%, ακολουθούμενοι από τους Ιρανούς με 7%, τους Σαουδάραβες με 5,2%, τους Βρετανούς με 4%, τους Γάλλους με 3,9%, τους Αμερικανούς με 3,5% και τους Ρώσους με 3,2%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης