Λίγα λόγια για το τέκνο Ρούπα-Μαζιώτη

του νικου τσουκαλη, τ. βουλευτη αχαϊας

Αναγκάζομαι στη πιο κάτω- καθαρά νομική - παρέμβαση λόγω των προκλητικά επιπόλαιων και ανερμάτιστων σχολιασμών και πομπωδών αποφάνσεων, ως προς τη μεταχείριση του ανηλίκου τέκνου των Μαζιώτη-Ρούπα.
Το ανήλικο βρίσκεται πλέον υπό την απόλυτη προαστασία της Δικαιοσύνης και πρόκειται να τεθεί υπό "Επιτροπεία Ανηλίκου", της οποίας Το θεσμικό πλαίσιο είναι σαφές, πλήρες και επαρκές πλην όμως για την εφαρμογή του αποφανίνονται τα Δικαστήρια. Για το "μεσοδιάστημα" ισχύει το άρθρο 1601 του Αστικού Κώδικα, το οποίο και προτάσσω πιο κάτω. Ολα όσα ακούγονται και γράφονται, ("σύλληψη"!!,"αρπαγή"!!!, "στέρηση γονικής μέριμνας από γονείς" κ.λ.π.)
είναι αποτέλεσμα υπέρμετρης ευαισθησίας και παρορμητισμού.
Παραθέτω - για όποιον έχει την υπομονή και ενδιαφέρονται για πληρέστερη ενημέρωση, τα σχετικά άρθρα του Α.Κ.

Άρθρο 1601 - Ενέργειες σε επείγουσες περιπτώσεις. Προσωρινός επίτροπος
"Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν διορίστηκε ακόμα ο επίτροπος................................, ο προϊστάμενος της κοινωνικής υπηρεσίας παίρνει σε επείγουσες περιπτώσεις αυτεπαγγέλτως όλα τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία του προσώπου και της περιουσίας του ανηλίκου. Αν υπάρχει επείγουσα ανάγκη να εκπροσωπηθεί ο ανήλικοςσε συγκεκριμένη δικαιοπραξία ή δίκη, το δικαστήριο με προσωρινή διαταγή του διορίζει, με αίτηση των συγγενών ή και αυτεπαγγέλτως, προσωρινό επίτροπο"
.......................................................
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΚΑΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ: ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥ
Άρθρο 1589 - Ποιοί τελούν υπό επιτροπεία
"Ο ανήλικος τελεί υπό επιτροπεία όταν κανένας γονέας δεν έχει ή δεν μπορεί να ασκήσει τη γονική μέριμνα, όταν το δικαστήριο διορίσει επίτροπο κατά τα άρθρα 1532 και 1535 ή αναθέσει την άσκηση της γονικής μέριμνας σε τρίτον κατά τα άρθρα 1513 και 1514, καθώς και όταν συντρέχουν οι περιπτώσεις των άρθρων
1660 και 1661".
Άρθρο 1591 - Αρμοδιότητα του δικαστηρίου
"Το δικαστήριο διατάσσει, ύστερα από αίτηση ή και αυτεπαγγέλτως, την επιτροπεία, διορίζει τον επίτροπο και ορίζεί τα σχετικά με την οργάνωση και τη λειτουργία της, σύμφωνα με το νόμο.
Οι δημόσιοι ή οι δημοτικοί υπάλληλοι, οι εισαγγελείς και τα όργανα των αρμόδιων κοινωνικών υπηρεσιών οφείλουν να γνωστοποιούν στο δικαστήριο κάθε περίπτωση που συνεπάγεται το διορισμό επιτρόπου αμέσως μόλις την πληροφορούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Την ίδια υποχρέωση έχουν και οι
συγγενείς εξ αίματος του ανηλίκου έως τον τρίτο βαθμό".
Άρθρο 1592 - Διορισμός επιτρόπου
"Ο επίτροπος διορίζεται πάντοτε από το δικαστήριο (δοτή επιτροπεία). Επίτροπος διορίζεται κατά προτίμηση
ένα από τα ακόλουθα πρόσωπα, με τη σειρά που αναφέρονται:

1. ..................
2. ................
3. Το κατά την κρίση του δικαστηρίου καταλληλότερο πρόσωπο με προτίμηση προς τους πλησιέστερους συγγενείς του ανηλίκου. ....................
Έως το διορισμό του επιτρόπου έχουν εφαρμογή οι διατάξεις των άρθρων 1601 και 1602".

Άρθρο 1593 - Στοιχεία που συνεκτιμά το δικαστήριο
" Το δικαστήριο κατά το διορισμό του επιτρόπου, σύμφωνα με το προηγούμενο άρθρο, συνεκτιμά υποχρεωτικά και την έρευνα της αρμόδιας κοινωνικής υπηρεσίας και αποφασίζει, αφού ακούσει, αν αυτό είναι δυνατόν, τους πλησιέστερους συγγενείς του ανηλίκου, καθώς και κάθε άλλο πρόσωπο, το οποίο μπορεί κατά την κρίση του να το διαφωτίσει".

(το κείμενο έχει αναρτηθεί στο facebook)

Διαβάστε επίσης