Τέλος για «Το Βήμα» και «Τα Νέα»

του δημητρη αβραμιδη

Δεν θα έλεγα ότι είναι κεραυνός εν αιθρία. Οι περίπου 400 εργαζόμενοι (απλήρωτοι επί πεντάμηνο) κήρυξαν επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες, γεγονός που σημαίνει ότι δεν κυκλοφορούν «Τα Νέα» και «Το Βήμα», ο ραδιοσταθμός Βήμα FM παίζει μόνο μουσική και τα site tanea.gr, tovima.gr και in.gr δεν ανανεώνονται. Ταυτόχρονα η οικογένεια Ψυχάρη ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη διεύθυνση του Ομίλου.

Είναι το τέλος του ΔΟΛ; Πολύ πιθανό και σίγουρα είναι το τέλος του έτσι όπως τον γνωρίζαμε. Πως η κατάσταση έφτασε έως εδώ είναι λίγο-πολύ γνωστό. Κυκλοφορίες που καταρρέουν, διαφημιστικά έσοδα που βυθίζονται, κρατικό χρήμα που στέρεψε, τράπεζες που έκλεισαν τις στρόφιγγες, υπέρογκος δανεισμός που είναι αδύνατο να εξυπηρετηθεί.

Για όσους σπεύσουν να το ευχαριστηθούν δεν έχω να πω πολλά πράγματα. Όμως το Βήμα που πρωτοεκδόθηκε το 1922 και Τα Νέα που πρωτοκυκλοφόρησαν το 1945 ήταν κάτι περισσότερο από δύο εφημερίδες. Υπήρξαν επί δεκαετίες εμβληματικοί τίτλοι στο χώρο της ελληνικής δημοσιογραφίας παρέχοντας επί σειρά γενεών καλή ενημέρωση στο αναγνωστικό τους κοινό. Χωρίς υπερβολή, μπορούμε να πούμε ότι από τις σελίδες του Βήματος και των Νέων παρέλασαν κομμάτια ολόκληρα της νεότερης ιστορίας μας και πως εκεί έγραψαν μερικοί από τους σημαντικότερους γραφιάδες της εποχής τους.

Δεν αγνοώ τις αμαρτίες του ΔΟΛ, κάθε άλλο. Αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι αν η ποιότητα της ενημέρωσης θα είναι καλύτερη χωρίς τους ιστορικούς αυτούς τίτλους κι εν τέλει χωρίς την έντυπη δημοσιογραφία, το μέλλον της οποίας είναι κυριολεκτικά άδηλο.

Αυτοί που ήξεραν να ταιριάζουν μεταξύ τους τις λέξεις για να διηγηθούν μια ιστορία κι από κάτω έβαζαν και την υπογραφή τους φεύγουν από τη μέση. Να δούμε τώρα ποια θα είναι η νέα εποχή, αν και πολύ φοβάμαι γι’ αυτά που θα δούμε.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ