Με τις συλλήψεις 13 ατόμων σε Αττική και Πρέβεζα, η αστυνομία εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση, η οποία δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση αλλοδαπών από την Ελλάδα προς την Ιταλία με πλωτά μέσα και από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω Έβρου.
Οι δεκατρεις που συνελήφθησαν οι 4 είναι Έλληνες, οι 7 Πακιστανοί, 1 Ινδός και 1 Αλβανός. Ακόμη ταυτοποιήθηκαν και 7 συνεργοί τους. Μέσα σε ένα από τα σκάφη της εγκληματικής οργάνωσης, βρέθηκαν 33 μετανάστες, 25 από το Θιβέτ, 7 από το Πακιστάν και 1 Ινδός που μεταφέρονταν στην Ιταλία.
Το δουλεμπόριο πραγματοποιούταν με κίνδυνο ζωής για τους μετανάστες, λόγω της κακής μηχανολογικής κατάστασης του σκάφους, της έλλειψης σωστικών μέσων και της απειρίας του “καπετάνιου” ο οποίος στερούνταν πιστοποιητικού ναυτικής ικανότητας.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας των Αρχών, η οργάνωση αποπειράθηκε να διακινήσει προς την Ιταλία, άλλους 100 μετανάστες και πέτυχε τη διακίνηση από την Τουρκία μέσω Έβρου τουλάχιστον 400. Από τους χώρους που χρησιμοποιούσαν κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων ένα σκάφος, πέντε αυτοκίνητα και ποσό 30.000 ευρώ.
Την υπόθεση χειρίστηκε για πολλούς μήνες η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, ενώ στην επιχείρηση έλαβε μέρος και το Λιμενικό Σώμα.
Σε βάρος των μελών της εγκληματικής οργάνωσης σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, με σκοπό την διάπραξη αδικημάτων που εμπίπτουν στον νόμο περί αλλοδαπών.
Πως λειτουργούσαν οι δουλέμποροι
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, είχαν αναλάβει τον εντοπισμό, σε διάφορες περιοχές της Αττικής και τη συγκέντρωση των μεταναστών που επιθυμούσαν να μεταβούν στην Ιταλία. Στη συνέχεια τους προμήθευαν με εισιτήρια υπεραστικών λεωφορείων με προορισμό την Πρέβεζα, την Άρτα, τη Βόνιτσα και την Ηγουμενίτσα. Ακολούθως, τους κατεύθυναν να αποβιβαστούν πριν τον τερματικό σταθμό του λεωφορείου, σε προκαθορισμένο σημείο, όπου τους παραλάμβαναν άλλα μέλη της οργάνωσης και τους οδηγούσαν σε οίκημα που διατηρούσε η οργάνωση σε ερημική περιοχή της Πρέβεζας. Στο οίκημα αυτό τους έκρυβαν μέχρι το τελικό στάδιο της επιβίβασης στο σκάφος.
Τα μέλη της οργάνωσης, από κοινού με συνεργούς τους στην Ινδία, στην Τουρκία και στην Ελλάδα, δραστηριοποιούντο στη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου μετανάστες από την Τουρκία μέσω Έβρου. Τα μέλη της οργάνωσης στην Τουρκία παραλάμβαναν τους μετανάστες που μόλις είχαν αφιχθεί στη χώρα και τους μετέφεραν σε ειδικούς χώρους όπου κρατούντο προσωρινά μέχρι την ημέρα αναχώρησης για τα Ελληνοτουρκικά σύνορα, πλησίον του ποταμού Έβρου. Στη συνέχεια εισέρχονταν στην Ελλάδα και παραλαμβάνονταν από άλλα μέλη που τους μετέφεραν με οχήματα στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη και στην Πρέβεζα, όπου παρέμεναν υπό "κράτηση" μέχρι να πληρώσουν το συμφωνηθέν τίμημα.
Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης και μεταφοράς
Ενδεικτικό των συνθηκών κάτω από τις οποίες ζούσαν οι μετανάστες, καθώς και της εξουσίας που τους ασκούσαν οι διακινητές, είναι το γεγονός ότι τους αφαιρούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα ώστε να αποτρέπουν οποιαδήποτε επικοινωνία καθώς επίσης τους ασκούσαν σωματική βία όταν αυτοί διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες διαβίωσης.
Το τελευταίο στάδιο της παράνομης διακίνησης προς την Ιταλία, περιελάμβανε την επιβίβαση των μεταναστών σε σκάφος, το οποίο λόγω της κακής μηχανολογικής κατάστασης και της παντελούς έλλειψης σωστικού εξοπλισμού, σε συνδυασμό με τη έλλειψη πιστοποιητικού ναυτικής ικανότητας του “καπετάνιου”, έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή τους.
Τα ποσά που ζητούσαν οι διακινητές
Η συνολική αμοιβή που αξίωνε η εγκληματική οργάνωση για την διακίνηση των αλλοδαπών, ανέρχονταν σε 2.000-2.500 ευρώ, κατ' άτομο.
Τέλος, εκτιμάται ότι το κύκλωμα, κατάφερε να διευκολύνει την είσοδο από τα σύνορα του Έβρου τετρακοσίων (400) μετανάστες ενώ αποπειράθηκε να μεταφέρει στην Ιταλία πλέον των εκατό (100) μετανάστες.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.