Βρίσκομαι σε μια πόλη όπου εντυπωσιάζομαι όταν διαπιστώνω ότι, περπατώντας σε έναν κεντρικό πεζόδρομο της, δίνω με το βηματισμό μου ενέργεια στα καταστήματα της περιοχής!
Κι αυτό γιατί ο πεζόδρομος είναι στρωμένος με ειδικά ενεργειακά πλακάκια, ενώ παρατηρώ ότι και στις στέγες κτιρίων είναι τοποθετημένες ανεμογεννήτριες που τους εξασφαλίζουν ενεργειακή αυτονομία.
Όμως, οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ. Εμβρόντητος αντικρίζω στη συνέχεια ένα ευφυές πάρκο ενοικίασης μέσων μεταφοράς, με τη λειτουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που επιτρέπει στους χρήστες της να μοιράζονται το ίδιο αυτοκίνητο, για την ίδια διαδρομή, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην ελάφρυνση του κυκλοφοριακού φόρτου.
Και πέραν του ότι υπάρχουν ασφαλείς χώροι στάθμευσης, οι θέσεις πάρκινγκ στον πολεοδομικό ιστό είναι εφοδιασμένες με ειδικούς αισθητήρες που δίνουν σήμα στον ενδιαφερόμενο οδηγό για το αν η θέση στάθμευσης που επιθυμεί για το αυτοκίνητο του έχει καταληφθεί ή όχι.
Αυτές οι εικόνες δεν προέρχονται από μια ταινία ή από ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Είναι οι εφικτές εφαρμογές μιας «έξυπνης» πόλης, με τις οποίες εξοικονομεί χρόνο και χρήμα. Και είναι μια πραγματικότητα που μπορούμε να βιώσουμε και στην αγαπημένη μας Πάτρα, η οποία μάλιστα βρίσκεται, ήδη, σχεδιασμένη επί χάρτου!
Πριν από μερικούς μήνες, στην αίθουσα Επιμελητηρίου Αχαϊας, πραγματοποιήθηκε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα: «Η Πάτρα είναι έξυπνη πόλη».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι ιδέες και κατ’ επέκταση το όραμα των φοιτητών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών ώστε να καταστεί η αχαϊκή πρωτεύουσα μια πραγματικά «έξυπνη πόλη», εικόνες της οποίας περιέγραψα παραπάνω.
Σε συνέχεια εκείνης της πρωτοβουλίας, που ξεκίνησε από τον κ. Γεώργιο Στεφανίδη, καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις - forum στις οποίες κλήθηκαν να παρουσιάσουν τις απόψεις τους και τις θέσεις τους οι ερευνητικοί, ακαδημαϊκοί και παραγωγικοί φορείς της πόλης, καθώς και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Την οργάνωση τους ανέλαβε ο Δήμος Πατρέων, ενώ μια ακόμη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Μέγαρο.
Ως πολίτης που τάσσομαι υπέρ της συνεννόησης των τοπικών δυνάμεων, με αποκλειστικό γνώμονα το κοινό συμφέρον, βρίσκω πολύ θετικό το γεγονός ότι ο Δήμος Πατρέων, το Πανεπιστήμιο Πατρών και τοπικοί φορείς διασταυρώνουν τους δρόμους τους στο σημείο που αφορά τη δημιουργία μιας «έξυπνης» πόλης.
Κι αυτό είναι ένα ακόμη έμπρακτο δείγμα συνεννόησης που οφείλουμε να χαιρετίσουμε, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι αποτελεί μια μεγάλη ενθάρρυνση για να πορευτούμε με ανάλογο τρόπο στο μέλλον, έχοντας ως οδηγούς μας τη συνεργασία και τη σύνθεση απόψεων.
Καιρός ήταν να γίνει η σύνδεση της Πάτρας με τη δραστήρια πανεπιστημιακή κοινότητα της, καιρός είναι το ίδιο να συμβεί με το Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ.
Έστω και αργά, ας συνειδητοποιήσουμε ως τοπική κοινωνία ότι η συνεννόηση είναι η πλέον «έξυπνη» γλώσσα που μπορεί να οδηγήσει την πόλη μας σε «έξυπνες» λύσεις και σε πολύ καλύτερες μέρες, που αναμφισβήτητα δικαιούται, δικαιούμαστε.