Πάτρα: "Σφαγή" συνδικαλιστών στο Δήμο

Σκληρή ανακοίνωση Θεοδωρόπουλου σε Σκιαδά

"Μια υπηρεσιακή απάντηση ενός εργαζόμενου υπάλληλου του Δήμου Πατρέων σε μια υβριστική ανακοίνωση του Σκιαδά (ΔΑΣ)", υπογράφει στην δημόσια επιστολή του ο Διευθυντής της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου και συνδικαλιστής Λάμπης Θεοδωρόπουλος. 

Αφορμή στάθηκαν τα δεικτικά σχόλια, όπως επισημαίνεται του κ. Σκιαδά πως δεν ξέρει τη δουλειά του, δεν ελέγχει ή καλύπτει το προσωπικό ευθύνης του και κινείται αντιπολιτευτικά στη Δημοτική αρχή και το Συνδικάτο του, ο κ. Θεοδωρόπουλος.

 

Η ανακοίνωση: 

Εν ήδη …Γενικού  Διευθυντή  πασών των υπηρεσιών του Δήμου Πατρέων,  η συνδικαλιστική παράταξη της ΔΑΣ ανάλαβε με ανακοίνωσή της  - αλήθεια από που παίρνει τέτοιες αρμοδιότητες αντιποίησης αρχών και εξουσιών – να κατακεραυνώσει, να αξιολογήσει, να υποβαθμίσει, να βρίσει, να προσδώσει δόλο και πολιτικές σκοπιμότητες στην άσκηση των καθηκόντων τους,  σ΄ όλα τα  στελέχη των υπηρεσιών της Οικονομικής Διεύθυνσης με πρώτο και καλλίτερο εμένα ως Δ/ντη,  που κατά τη ΔΑΣ (βλέπε Σκιαδάς)  «…δεν ξέρω τη δουλειά μου, δεν ελέγχω ή ¨καλύπτω¨ το προσωπικό μου και κινούμαι …αντιπολιτευτικά στη δημοτική αρχή… και στο Συνδικάτο του¨

Ειλικρινά το σκέφτηκα αρκετά, αν πρέπει, αν αξίζει  και υπό ποια ιδιότητα να απαντήσω.

Παρά το ρίσκο,  να του δώσω τον ¨αέρα¨ σοβαρού συνομιλητή (σε μια προεκλογική περίοδο  για τους αιρετούς του Υπηρεσιακού Συμβουλίου στις 13-12-2016) που εναγωνίως  ζητάει ¨βήμα¨ για ηρωική έξοδο  στην επιφάνεια, ως εκπρόσωπος δήθεν των αιτημάτων και των συμφερόντων των εργαζομένων  και παρά την ονομαστική αναφορά στο πρόσωπό  μου σ΄ αυτή την κατάπτυστη, ψευδή, προσβλητική  και συκοφαντική για όλους τους εργαζόμενους  της Οικονομικής Δ/νσης ανακοίνωσή του,  προτίμησα να απαντήσω επίσης ονομαστικά, πιστεύοντας ότι εκφράζω το σύνολο των συναδέλφων μου.  

Κατ΄ αρχήν,  δικαίωμα κριτικής για την εντιμότητα την αξιοπρέπεια και υπηρεσιακή επάρκεια των στελεχών της Οικονομικής Δ/νσης όπως και όλων των υπηρεσιών έχει πρώτη απ΄ όλους  η ίδια η δημοτική αρχή, ως προϊσταμένη αρχή του συνόλου των υπηρεσιών και  υπαλλήλων. Που γνωρίζει από πρώτο χέρι την προσφορά και την αποτελεσματικότητα όλων μας, μέσα σ΄ ένα δύσκολο περιβάλλον. Είναι αυτή που αξιολογεί καθημερινά και θα αξιολογήσει το σύνολο της προσφοράς (ελπίζω ) όλων μας.

Δικαίωμα κριτικής έχει ο κάθε συνάδελφος που εργάζεται υπεύθυνα και  ευσυνείδητα στο ωράριό του προσφέροντας στην υπηρεσία που έχει ταχθεί ο καθένας, συνεργαζόμενος ή όχι με τις οικονομικές υπηρεσίες. Δικαίωμα κριτικής έχει ο κάθε δημότης που είναι ο αποδέκτης των υπηρεσιών μας.

Δεν έχει δικαίωμα κριτικής, ο κάθε ανεύθυνος,  αργόσχολος, αεριτζής, ¨σουλατσαδόρος εργατολόγος¨ που δεν έκατσε ποτέ του οχτάωρο σε γραφείο, που δεν τον έψαξε ποτέ κανένας προϊστάμενος, Δ/ντης ή πολιτική ηγεσία. Δεν έχει δικαίωμα κριτικής και μάλιστα αυτοπαρουσιαζόμενος ως γνώστης  των πάντων, όποιος δεν είχε ποτέ του υπηρεσιακή ευθύνη, που δεν γνωρίζει το πολύ απλό, ότι τα στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών έχουν - πέραν της συλλογικής - προσωπική ευθύνη ελέγχου της νομιμότητας όλων των πράξεων και εντολών, απειλούμενοι προσωπικά με καταλογισμούς. Αυτά μάλλον του είναι ψηλά γράμματα…

Όταν λοιπόν αναλαμβάνεις να κριτικάρεις σε υπηρεσιακό επίπεδο, υπηρεσίες και συναδέλφους, αγνοώντας ακόμα και τα στοιχειώδη της διοίκησης, απλά και μόνο για να δημιουργήσεις εντυπώσεις σε κάποιους, για να ¨κερδίσεις πολιτικά¨ κι όταν μάλιστα σου έχουν εξηγήσει κατ΄ επανάληψη οι υπηρεσίες  μας τα πάντα, τότε καθίστασαι υπηρεσιακά τουλάχιστον δύο φορές καταγέλαστος.

Αντιλαμβάνομαι την οξεία πολιτική και συνδικαλιστική αντιπαράθεση. Αντιλαμβάνομαι ακόμα και τους προσωπικούς και γενικότερα εσωτερικούς και παραταξιακούς λόγους και εκβιασμούς που εξυπηρετεί σ΄αυτή τη συγκυρία. Αντιλαμβάνομαι ακόμα και τον πανικό του Σκιαδά ενόψει των εκλογών, αλλά και τους λόγους ίσως της προσωπικής του υστεροφημίας λόγω της συνταξιοδότησής του.

Δεν θα τον ακολουθήσω όμως σ΄αυτή του την κατηφόρα.

Ως Δ/ντης έχω υπηρεσιακό καθήκον και υποχρέωση να προστατεύω τους συναδέλφους υπαλλήλους μου, έχω υποχρέωση να προστατεύω το ίδιο τον Δήμαρχο και την υπογραφή του. Να φροντίζω για τη νομιμότητα των υπηρεσιακών εντολών και εγγράφων του.

Όμως η δημοτική αρχή μήπως έχει κι αυτή την ευθύνη και υποχρέωση να προστατέψει τις υπηρεσίες και τα υπηρεσιακά της στελέχη στην άσκηση των καθηκόντων τους από τέτοιες ανεύθυνες, απαράδεκτες ¨δήθεν συνδικαλιστικές¨ επιθέσεις, από τέτοιου είδους διαλυτικά φαινόμενα ;