Σφοδρή επίθεση σε προηγούμενες Δημοτικές και Νομαρχιακές Αρχές, αλλά και στο κεντρικό κράτος, εξαπέλυσε ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης από το βήμα του ετήσιου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
Μιλώντας ο κ. Πελετίδης στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Χωρικός Σχεδιασμός – Διαχείριση Απορριμμάτων», τόνισε πως «το κεφάλαιο έγκαιρα αναγνώρισε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι φλέβα χρυσού, γι’ αυτό το ενέταξε στις προτεραιότητες του, ως προνομιακό χώρο επενδύσεων που αποδίδουν ασφαλή κέρδη» συμπληρώνοντας πως «για την επίτευξη του στόχου τους είχαν πολλούς συμπαραστάτες σε τοπικό επίπεδο και κεντρικό επίπεδο».
Ολόκληρη η ομιλία του Δημάρχου Πατρέων έχει ως εξής:
«Διαχρονικά και σήμερα η διαχείριση των απορριμμάτων όπως έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται, δημιουργεί προβλήματα, αναδεικνύεται σε παράγοντα συνεχούς, υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Πρόβλημα που σε ορισμένες περιοχές έρχεται με ένταση στην επικαιρότητα όπως π.χ. στην Πελοπόννησο, τα νησιά με τη μεταφορά των απορριμμάτων, την Αττική , την πόλη μου στην Πάτρα, όπου έχει κλείσει ο κύκλος ζωής του ΧΥΤΑ που υπάρχει και καθυστερεί η εναλλακτική λύση.
Γιατί όμως βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο τη στιγμή που εδώ και χρόνια οι Διοικήσεις των Δήμων, Νομαρχιών παλιότερα, Περιφερειών σήμερα, μαζί με τις κυβερνήσεις που γνωρίσαμε αναζητούσαν λύσεις;
Ποιό ήταν και είναι το εμπόδιο ώστε να υπάρχει επίλυση αυτού του προβλήματος , στην κατεύθυνση σεβασμού του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και ασφάλειας των εργαζόμενων στην καθαριότητα και να μην έχει ο λαός οικονομική αιμορραγία;
Το βασικό εμπόδιο αγαπητοί συνάδελφοι όπως και εσείς το γνωρίζετε, ήταν και είναι η αξία των σκουπιδιών. Το κεφάλαιο έγκαιρα αναγνώρισε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι φλέβα χρυσού, γι’ αυτό το ενέταξε στις προτεραιότητες του, ως προνομιακό χώρο επενδύσεων που αποδίδουν ασφαλή κέρδη. Κέρδη που αποσπούν από τα λαϊκά στρώματα. Χρησιμοποίησαν τα εργαλεία τους την Ε.Ε. και τις Κυβερνήσεις για λογαριασμό τους. Δεν είναι τυχαίο ότι ανάλογα με τις πολυεθνικές που κυριαρχούν σε αυτό τον τομέα στην Ε.Ε. είχαμε και αντίστοιχες οδηγίες, αποφάσεις προς υλοποίηση.
Δεν είναι τυχαίο ότι δαιμονοποιήθηκε η λειτουργία των ΧΥΤΑ που σήμερα είναι περιβαλλοντολογικά σωστή λύση και οικονομικά η πιο συμφέρουσα για το λαό και κατεύθυναν την διαχείριση των απορριμμάτων σε φαραωνικά εργοστάσια για έχουν μεγαλύτερα κέρδη.
Το περιβάλλον, η δημόσια υγεία, το κόστος για τον λαό, γι’ αυτούς είναι έννοιες ξένες.
Για να πετύχουν τον στόχο τους, δεν προχώρησαν σε καμία ενέργεια, προκειμένου να φτάσουν τα προβλήματα σε τέτοιο επίπεδο, που η συμφωνία με τις επιλογές τους να είναι αναγκαστική. Για την επίτευξη του στόχου τους είχαν πολλούς συμπαραστάτες σε τοπικό επίπεδο και κεντρικό επίπεδο.
Δυστυχώς και η Κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ με τον νέο εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων υλοποιεί όλες τις Ευρωενωσιακές κατευθύνσεις. Βασικοί στόχοι και του νέου ΕΣΔΑ είναι η όλο και μεγαλύτερη και σε βάθος και σε έκταση ιδιωτικοποίηση του τομέα, η παραπέρα αφαίμαξη του λεηλατημένου λαϊκού εισοδήματος, η πιο στυγνή εκμετάλλευση των εργαζόμενων στους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου και η περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Αλλά και η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ, όπως και πολιτικές δυνάμεις που ασκούν διοίκηση, έχουν σοβαρές ευθύνες, γιατί γνωρίζουν την αιτία , αλλά υιοθετούν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και διαχείρισης που η εφαρμογή του φέρνει τις αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή του λαού και σε αυτόν τον τομέα.
Λύση προς όφελος του λαού υπάρχει και αυτή είναι σε αντίθετη κατεύθυνση: η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται μέσα από Ενιαίο Δημόσιο Φορέα, χωρίς την ανάμειξη επιχειρηματικών ομίλων, για να μπορούν οι Δήμοι να κάνουν τη διαχείριση προς όφελος των δημοτών.
Στηρίζεται σε ένα σταθερό πλαίσιο θέσεων το οποίο έγκαιρα έχουμε επεξεργαστεί και που εδράζεται στη συνολική πολιτική πρόταση διεξόδου που προτείνει το ΚΚΕ, του Κόμματος που στηρίζει με άλλους αγωνιστές τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Βασική αφετηρία της θέσης μας είναι ότι:
Η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, τους φυσικούς πόρους , το λαϊκό εισόδημα. Αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης που προϋποθέτει εξουσία και οικονομία της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων των δημιουργών του κοινωνικού πλούτου. Με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, κοινωνικοποιημένη ιδιοκτησία στη γη και στις τεχνικές υποδομές και εργατικό λαϊκό έλεγχο, μπορούμε να λύνουμε τέτοιου είδους λαϊκά προβλήματα.
Σε κάθε περίπτωση σήμερα μπορούμε να απαιτήσουμε:
• Την κατάργηση της ανταποδοτικότητας, των χαρατσιών ταφής και το «πληρώνω όσο πετάω». Να χρηματοδοτηθούν επαρκώς οι Δήμοι από κεντρικούς δημόσιους πόρους
• Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, συνθήκες υγιεινής και προστασίας
• Γενναία χρηματοδότηση από κεντρικούς δημόσιους (εγχώριους και κοινοτικούς) πόρους, του σχεδιασμού διαχείρισης των ΑΣΑ (Αστικών Στέρεων Αποβλήτων).
• Πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων , ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή. Κομποστοποίηση των βιοαποβλήτων. Μηχανική ανακύκλωση του υπολειμματικού ρεύματος των σύμμεικτων αποβλήτων
• Εξασφάλιση ορθολογικής και ασφαλής αποκομιδής με κρατική χρηματοδότηση για σύγχρονο εξοπλισμό, υποδομές
• Αποκατάσταση χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων
• Καθορισμός επιστημονικών κριτηρίων για χωροθέτηση ΧΥΤΑ, δημιουργία μονάδων διάθεσης και επεξεργασίας απορριμμάτων».