Πάτρα: Το Αναγνωστήριο Bright Side προβάλει την ταινία «Ένας χωρισμός»

1 δεκεμβριου

Το Αναγνωστήριο Bright Side σας προσκαλεί στην προβολή της ταινίας

«Ένας χωρισμός» την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου και ώρα 21:00

Ηθικά διλλήματα αριστοτεχνικά πλεγμένα με πηγαίο και διακριτικό συναισθηματισμό χωρίς κριτικές και επικρίσεις. Η παρουσίαση του κοινωνικού ιστού μιας χώρας που παρουσιάζεται διαστρεβλωμένα από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ως απολυταρχική και κλειστή.

Το σενάριο αναδεικνύει τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά και τις κοινωνικές αντιλήψεις στο Ιράν μακριά από φολκλορικές εκδοχές. Μια συναρπαστική και καθηλωτική πλοκή συνδυασμένη με ένα διακριτικό και συγκρατημένο συναισθηματισμό. Οικογενειακές στιγμές και ανθρώπινες ιστορίες μιας καθημερινής ζωής στο Ιράν. Ανθρώπινες σχέσεις που λειτουργούν μεταξύ τους θέτοντας ερωτήματα στο θεατή χωρίς να προσφέρουν όμως έτοιμες και εύκολες λύσεις. Ο σκηνοθέτης κατορθώνει μέσα από μια οικογενειακή υπόθεση να αποτυπώσει τη σύγκρουση στην αντίληψη περί δικαίου και ηθικής που κυριαρχεί σε μια ολόκληρη κοινωνία. Θέτει με εύστοχο τρόπο το ερώτημα της ανεξάρτητης λειτουργίας της δικαιοσύνης μέσα σε ένα ιδιαίτερο καταπιεστικό και διαπλεκόμενο πολιτικό σύστημα. Παράλληλα παρατηρούμε την επιρροή της θρησκείας και τους περιορισμούς που θέτει στις προσωπικές επιλογές των ανθρώπων.

Η ταινία πήρε τις υψηλότερες διακρίσεις σε όλους τους διαγωνισμούς. Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Στο Φεστιβάλ Βερολίνου κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο καλύτερης ταινίας και Αργυρή Άρκτο για την καλύτερη αντρική και γυναικεία ερμηνεία.

Υπόθεση

Ένα παντρεμένο ζευγάρι στο Ιράν συζητά μια δύσκολη απόφαση: να μετακομίσει σε άλλη χώρα για να βελτιώσει τη ζωή της μοναχοκόρης τους ή να μείνει στο Ιράν και να φροντίσει τον πατέρα του άντρα που πάσχει από Αλτσχάιμερ; Ο Ναντέρ έχει ισχυρούς ενδοιασμούς ενώ η Σίμιν είναι έτοιμη να πάρει διαζύγιο και να προχωρήσει τη ζωή της με την κόρη της.

Ιρανική ταινία, 2011 | Έγχρ. | Διάρκεια: 123'

Σκηνοθεσία:  Ασγκάρ Φαραντί  με τους: Σαχάμπ Χοσεϊνί, Λεϊλά Χατάμι, Πέιμαν Μοάντι

 ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ                                                                                     

Θα ακολουθήσει συζήτηση.