Από το 2018 η άντληση πετρελαίου από το Κατάκολο - Εκατό εκατ. βαρέλια από το κοίτασμα του Πατραϊκού Κόλπου

ΕΛΠΕ: Διανοίγονται σημαντικές επενδυτικές προοπτικές την επόμενη δεκαετία

Τη στρατηγική και τον επενδυτικό σχεδιασμό των Ελληνικών Πετρελαίων παρουσίασε ο γενικός διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού και συμμετοχών του ομίλου Γιώργος Αλεξόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού επιμελητηρίου. Ο κ. Αλεξόπουλος αναφέρθηκε στις επενδύσεις στη Δυτική Ελλάδα στον τομέα των ερευνών υδρογονανθράκων, αρχής γενομένης από τον Πατραϊκό Κόλπο, όπου, όπως ανέφερε, αν βρεθεί πετρέλαιο, το κοίτασμα θα είναι της τάξης των 100 εκατ. βαρελιών. Αναμένεται, επίσης, η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την παραχώρηση των περιοχών Άρτας-Πρέβεζας και Βορειοδυτικής Πελοποννήσου.

Ο κ. Αλεξόπουλος ανέφερε, ακόμη ότι ο όμιλος θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό που θα διεξάγει στις αρχές Δεκεμβρίου η ΡΑΕ για νέα φωτοβολταϊκή ισχύ και επεσήμανε ότι διανοίγονται σημαντικές επενδυτικές προοπτικές την επόμενη δεκαετία στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της έρευνας υδρογονανθράκων.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας, ανακοίνωσε ότι το κοίτασμα πετρελαίου στο Κατάκολο περνά από τη φάση της έρευνας στο στάδιο της παραγωγής, ύστερα από τη σχετική έγκριση που ελήφθη πρόσφατα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το βεβαιωμένο και απολήψιμο κοίτασμα, όπως είπε, είναι 10 εκατ. βαρέλια, ωστόσο το κοίτασμα είναι σημαντικό, γιατί είναι το πρώτο στη Δυτική Ελλάδα που περνά στη φάση της παραγωγής και θα χρησιμεύσει για τη μελέτη του υπεδάφους της ευρύτερης περιοχής. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας, η άντληση πετρελαίου από το Κατάκολο θα αρχίσει το 2018, ενώ οι επενδύσεις που θα απαιτηθούν φθάνουν σε 50 εκατ. δολάρια.

Για το κοίτασμα του Πρίνου, ο κ. Ρήγας ανέφερε ότι η παραγωγή το 2017 θα φθάσει σε 10.000 βαρέλια, ημερησίως, ενώ το δημόσιο, για πρώτη φορά, το 2016 θα εισπράξει δικαιώματα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην περιοχή. Τέλος, είπε ότι η συνολική επένδυση στο Ισραήλ, όπου έχει συμφωνηθεί η εξαγορά δύο κοιτασμάτων φυσικού αερίου από τη Delek, θα φθάσει στο 1 δισ. δολάρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ