Α. Τσίπρας: Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή μετάβασης για την οικονομία

«Εθνικής και στρατηγικής σημασίας ο σχεδιασμός που βάζει στο επίκεντρο τη Θράκη»

Ευρεία σύσκεψη φορέων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, στην Κομοτηνή, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και της ομάδας των υπουργών και των κυβερνητικών στελεχών που τον συνοδεύουν στην περιοδεία του στη Θράκη.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο πρωθυπουργός προέταξε ως εθνικό στόχο και προτεραιότητα για το επόμενο χρονικό διάστημα την ανάπτυξη με δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ, όπως τόνισε, πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης θα είναι «η ανάπτυξη με κοινωνικό και γεωγραφικό πρόσημο, που θα αφορά ιδιαίτερα τις περιφέρειες της χώρας που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες πληγές από την κρίση αλλά και διαθέτουν, ταυτόχρονα, εθνική και αναπτυξιακή σημασία για τον τόπο».

«Θεωρώ ότι η Θράκη είναι μία περιοχή που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής και που έχει σημαντικές δυνατότητες να αναβαθμιστεί σε έναν κόμβο διαμετακομιστικό, εμπορικό και ενεργειακό, με αναφορά και εμβέλεια στην ευρύτερη βαλκανική περιοχή και στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Να αποτελέσει το πεδίο σύνδεσης και μεταφοράς ενέργειας από την Ανατολή προς τη Δύση, αλλά και μεταφορών από τη Μεσόγειο προς την Μαύρη θάλασσα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή μετάβασης για την οικονομία, μετά από πολλά χρόνια ύφεσης και υπανάπτυξης, σε μία περίοδο που έχουν καταγραφεί θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και προβλέπονται πολύ θετικοί ρυθμοί για όλο το 2017.

«Δεν είναι τυχαίο που επέλεξα να ξεκινήσω την πρώτη περιοδεία σε περιφέρεια που πραγματοποιώ ως πρωθυπουργός από την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη. Ο σχεδιασμός που βάζει τη Θράκη στο επίκεντρο της αναπτυξιακής προσπάθειας, δεν αφορά μία παράταξη και μία κυβέρνηση. Είναι εθνικής και στρατηγικής σημασίας. Και σε αυτήν την προσπάθεια σάς θέλουμε και συνεργάτες», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος προς τους φορείς της περιοχής.

Αναφερόμενος στις αναπτυξιακές παρεμβάσεις για τη Θράκη, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μπορεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Βαλκανικής, την ίδια ώρα που ο αγωγός φυσικού αερίου καθιστά τη χώρα μας ως ένα πολύ σημαντικό ενεργειακό κόμβο. Επίσης, μίλησε για την σιδηροδρομική σύνδεση Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, η οποία απασχόλησε, όπως είπε, τη συνάντησή του, στη Σόφια τον περασμένο Αύγουστο, με τον Βούλγαρο ομόλογό του, όπου συμφωνήθηκε η επόμενη συνάντησή τους γι' αυτό το θέμα να γίνει στην Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα, έκανε λόγο για την ανάγκη να αναπτυχθεί ένα δίκτυο κάθετων αξόνων στην Εγνατία Οδό, που θα αναβαθμίσει την ποιότητα των οδικών δικτύων και θα καταστήσει ταχύτερη και ευκολότερη την πρόσβαση στην περιοχή για τους ξένους επισκέπτες.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η ΔΕΠΑ, σε συνεργασία με την ΠΑΜ-Θ, προχωρά στην επέκταση χρήσης φυσικού αερίου στις πόλεις της Θράκης, ενώ αυτά τα έργα, σε συνδυασμό με τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στη θάλασσα της Αλεξανδρούπολης και τον αγωγό IGB, ο οποίος θα είναι κάθετος στον αγωγό TAP και θα συνδέει την πόλη της Θράκης με τη Βουλγαρία, θα δώσουν αναπτυξιακή πνοή και θέσεις εργασίας στην ευρύτερη περιοχή.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Μέτιος, παρουσίασε μία σειρά έργων, που αποτελούν μέρος του σχεδιασμού της Περιφέρειας, προκειμένου να αποκτήσει αναπτυξιακή δυναμική και να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματά της, που απορρέουν από τη γεωγραφική θέση της και το ανθρωπογενές περιβάλλον. Μεταξύ όσων ανέφερε ο κ. Μέτιος περιλαμβάνονται η κατασκευή νέας μεθοριακής γραμμής και μεθοριακού σταθμού στο Τελωνείο των Κήπων, για την προσέγγιση επισκεπτών από την Τουρκία και τη Βουλγαρία, η σύνδεση της Εγνατίας Οδού με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, η εγκατάσταση της ηλεκτροκίνησης και αναβάθμισης της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης-Ορμενίου, ως τμήμα του άξονα Αλεξανδρούπολης-Μπουργκάς, η κατασκευή πολιτιστικού σταθμού στον λιμένα Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να εξυπηρετεί τον ρόλο του ως διαμετακομιστικό κέντρο, η ολοκλήρωση υποδομών των λιμένων της Καβάλας, η σιδηροδρομική σύνδεση του εμπορευματικού λιμένα Καβάλας με τους Τοξότες, ο αυτοκινητόδρομος Δράμας-Καβάλας, ο κάθετος άξονας Ξάνθης-ελληνοβουλγαρικών συνόρων και το μεγάλο έργο που αφορά την αντιπλημμυρική θωράκιση του Έβρου.

Τέλος, ο περιφερειάρχης ζήτησε τη θέσπιση κριτηρίων στον αναπτυξιακό νόμο, που θα λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες της περιφέρειάς ΑΜ-Θ για τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και τη θωράκισής της από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίσταται λόγω της γεωγραφικής θέσης της, από γειτονικές χώρες με ευνοϊκότερα φορολογικά καθεστώτα, την παροχή καθεστώτος βίζας 72 ωρών από την Τουρκία και την άρση της απαγόρευσης διέλευσης λεωφορείων από τον μεθοριακό σταθμό της Νυμφαίας, όπως και την κατασκευή νέου νοσοκομείου στη Ροδόπη.

Στη συνάντηση με τους φορείς της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, τον πρωθυπουργό συνόδευαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Χαρίτσης και ο υφυπουργός, Στέργιος Πιτσιόρλας, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, Μάρκος Μπόλαρης, οι βουλευτές των νομών της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης του ΣΥΡΙΖΑ, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, ενώ παρόντες ήταν οι αντιπεριφερειάρχες των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων, οι δήμαρχοι της περιοχής και οι εκπρόσωποι επιμελητηρίων, κοινωνικών οργανώσεων, συλλόγων και εργατικών κέντρων της ΠΑΜ-Θ.

Διαβάστε επίσης