Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Στη Βουλή σήμερα το πρωΐ οι δύο προτάσεις για προανακριτική – Η διαδικασία

30/07/2025 | 08:49

Στις 9 το πρωί έχει οριστεί να διεξαχθεί στην Ολομέλεια, η συζήτηση σχετικά με τις δύο προτάσεις που έχουν καταθέσει ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά για την συγκρότηση Προκαταρκτικής κατά των δύο πρώην υπουργών Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη

Μετά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή στη συζήτηση για την εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ που εγκρίθηκε με 166 «ναι» σειρά έχουν σήμερα οι δύο προτάσεις της αντιπολίτευσης για συγκρότηση Προκαταρκτικής Επιτροπής κατά των δύο πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη σχετικά με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Συγκεκριμένα, για σήμερα Τετάρτη, στις 9 το πρωί έχει οριστεί να διεξαχθεί στην Ολομέλεια, η συζήτηση και η λήψη απόφασης σχετικά με τις δύο προτάσεις που έχουν καταθέσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και οι ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά για την συγκρότηση Προκαταρκτικής Επιτροπής κατά των δύο πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη σχετικά με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που υπογράφεται από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκο Ανδρουλάκη, τους 32 βουλευτές της κοινοβουλευτικής του ομάδας καθώς και δύο ανεξάρτητους βουλευτές, ζητά την συγκρότηση Προκαταρκτικής Επιτροπής «για την ενδεχόμενη τέλεση, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, των αδικημάτων «της συνέργειας σε απιστία κατ’ εξακολούθηση, με βλάβη που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ», για τους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, ενώ για τον κ. Αυγενάκη να διερευνηθεί επιπροσθέτως και το ενδεχόμενο της τυχόν τέλεσης και «της πράξης της ηθικής αυτουργίας σε απιστία, τετελεσμένης και σε απόπειρα, με βλάβη που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ» για τις «έντονες πιέσεις του για αποδεσμεύσεις υπόπτων ΑΦΜ και παράνομες καταβολές» από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η δεύτερη πρόταση, που θα τεθεί στην συζήτηση στην Ολομέλεια, είναι αυτή που συνυπογράφουν οι πρόεδροι και οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της Νέας Αριστεράς, με την οποία ζητείται η συγκρότηση Προκαταρκτικής Επιτροπής κατά των πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη για την διερεύνηση της ενδεχόμενης τέλεσης -και για τους δύο- των ποινικών αδικημάτων της «συνέργειας σε κακουργηματική απιστία κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τελεσθείσα από κοινού και κατ’ επανάληψη, με ζημία άνω των 120.000 ευρώ (άρθρ. 390 παρ.1 και 2 σε συνδ. με άρθρ. 47 ΠΚ) και της ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική απιστία κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, τελεσθείσα από κοινού και κατ’ επανάληψη, με ζημία άνω των 120.000 ευρώ» για τις παράνομες επιχορηγήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στην συζήτηση της Ολομέλειας, αναμένονται τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών ωστόσο – σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις – δεν αναμένεται να τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρώτος κύκλος με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων θα ανοίξει με την τοποθέτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ καθώς η κοινή πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Αριστεράς κατατέθηκε χρονικά πρώτη και θα ακολουθήσει ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που η δική τους πρόταση κατατέθηκε λίγες ημέρες αργότερα και μετά θα ακολουθήσουν οι εισηγητές των υπόλοιπων κομμάτων με την σειρά της κοινοβουλευτικής τους δύναμης.

Στη συζήτηση που θα διεξαχθεί μπορεί εάν επιθυμούν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια οι δύο πρώην υπουργοί που προτείνεται η παραπομπή τους σε Προκαταρτική Επιτροπή.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, οι δύο προτάσεις επί ενιαίου ψηφοδελτίου θα τεθούν σε μυστική ψηφοφορία επί κάλπης στην οποία δεν μπορούν να μετέχουν οι δύο προτεινόμενοι πρώην υπουργοί.

Για την σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής μια εκ των δύο προτάσεων θα πρέπει να λάβει 151 θετικές ψήφους, δηλαδή απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου του αριθμού των βουλευτών αλλιώς η πρόταση απορρίπτεται ως προδήλως αβάσιμη.

Πάτρα: Φωτιά στο ΓΝ “Άγιος Ανδρέας” – Η αστυνομία σταμάτησε άνδρα που ήθελε να δει τον πατέρα του – 58 ασθενείς μεταφέρονται σε άλλες κλινικές – Έκτακτη οδηγία να μείνουν στα σπίτια τους έλαβαν κάτοικοι της περιοχής λόγω του πυκνού καπνού- Νέες ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα: Τροχαίο ατύχημα στην Εθνική Οδό – Τραυματίστηκε σοβαρά δικυκλιστής (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Παρουσία Μητσοτάκη τα εγκαίνια της Πατρών-Πύργου την Πέμπτη – Το πρόγραμμα

Πάτρα – Φωτιά στο ΓΝ “Άγιος Ανδρέας”: Συγκλονιστικές εικόνες με τους εθελεντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού να απομακρύνουν τους ασθενείς από τις κλινικές – ΦΩΤΟ

Πάτρα: Θρήνος για τη μικρή Κατερίνα – Πάλεψε 78 ημέρες στην ΜΕΘ

Κόλαση φωτιάς σε εργοστάσιο στο Αίγιο – Ήχησε το 112 ΝΕΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ

Πραγματική κόλαση στην Πάτρα: Χωρίς ρεύμα η μισή πόλη με 42 βαθμούς!

Σταθμευμένα οχήματα άρπαξαν φωτιά στα Σελιανίτικα – ΦΩΤΟ & BINTEO