Σε ενημερωτικό δελτίο τύπου από το γραφείο της Βουλευτού Αχαΐας της Νέας Αριστεράς, Σίας Αναγνωστοπούλου, αναφέρονται τα εξής:
“Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού σχετικά με την απουσία επιδότησης του φοιτητικού εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες της Πάτρας, που επιβαρύνει σημαντικά τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών κατέθεσαν βουλευτές της Νέας Αριστεράς με πρωτοβουλία της Σίας Αναγνωστοπούλου.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, το ζήτημα της μη επιδότησης του εισιτηρίου έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στη φοιτητική κοινότητα, ιδίως μεταξύ εκείνων που διαμένουν εκτός κέντρου ή σε γειτονικούς Δήμους και αναγκάζονται να μετακινούνται καθημερινά. Το Πανεπιστήμιο Πατρών, όπως επισημαίνεται, έχει ήδη προτείνει τη συνεργασία του με το αστικό ΚΤΕΛ Πάτρας για την εφαρμογή προγράμματος επιδότησης, ωστόσο δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής ανταπόκριση από τους αρμόδιους φορείς.
Ο Δήμος Πατρέων δηλώνει ότι δεν διαθέτει την αρμοδιότητα θεσμοθέτησης επιδότησης, ενώ η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υιοθετεί παρόμοια στάση, παραπέμποντας το ζήτημα στην κεντρική διοίκηση. Το αποτέλεσμα είναι η απουσία συντονισμού μεταξύ Δήμου, Περιφέρειας και Πανεπιστημίου, γεγονός που εμποδίζει την εξεύρεση άμεσης λύσης — σε αντίθεση με άλλες πόλεις, όπως τα Ιωάννινα, όπου έχουν εφαρμοστεί επιδοτούμενα φοιτητικά εισιτήρια μέσω συνεργασίας των τοπικών φορέων.
Οι βουλευτές τονίζουν ότι η καθυστέρηση στη θέσπιση ενός ενιαίου πλαισίου επιδότησης δημιουργεί θεσμικό και κοινωνικό έλλειμμα, καθώς δεν διασφαλίζεται η ισότιμη μεταχείριση όλων των φοιτητών της χώρας.
Με την ερώτησή τους, ζητούν από τα αρμόδια Υπουργεία να αποσαφηνίσουν ποιος φορέας έχει την κύρια ευθύνη για την επιδότηση των φοιτητικών εισιτηρίων, αν προτίθενται να θεσπίσουν εθνικό πλαίσιο στήριξης φοιτητικών μετακινήσεων, καθώς και αν υπάρχει πρόθεση συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πατρών, τον Δήμο και τα ΚΤΕΛ για την άμεση εφαρμογή σχετικού προγράμματος στην Πάτρα.
Η πρόσβαση των φοιτητών στα μέσα μεταφοράς είναι προϋπόθεση για την ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση. Δεν μπορεί η φοιτητική κοινότητα της Πάτρας να μένει χωρίς την αναγκαία κρατική στήριξη, όταν σε άλλες πόλεις έχουν ήδη ληφθεί αντίστοιχα μέτρα”.
Ερώτηση
Προς τους Υπουργούς
Εσωτερικών
Υποδομών και Μεταφορών
Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
4.11.2025
Θέμα: «Απουσία επιδότησης φοιτητικού εισιτηρίου στην Πάτρα – ανάγκη θεσμικής ρύθμισης για τη στήριξη της φοιτητικής μετακίνησης»
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα τοπικού και περιφερειακού τύπου έχει ανακύψει σοβαρό ζήτημα στην πόλη της Πάτρας σχετικά με την επιδότηση του φοιτητικού εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες, το οποίο επιβαρύνει σημαντικά τους φοιτητές και κυρίως εκείνους που διαμένουν εκτός κέντρου ή σε γειτονικούς Δήμους.
Το Πανεπιστήμιο Πατρών και ο πρύτανης υποστηρίζουν ότι η μείωση ή επιδότηση του εισιτηρίου αποτελεί αναγκαίο μέτρο στήριξης των φοιτητών και προτείνουν άμεση συνεργασία με το αστικό ΚΤΕΛ της Πάτρας για την εφαρμογή ενός προγράμματος επιδότησης. Η διοίκηση του Πανεπιστημίου επισημαίνει ότι η καθυστέρηση στην υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας έχει σοβαρές οικονομικές συνέπειες για τους φοιτητές και δημιουργεί άνιση μεταχείριση σε σχέση με φοιτητές άλλων πόλεων.
Ο Δήμος Πατρέων, ωστόσο, δηλώνει ότι δεν διαθέτει αρμοδιότητα για τη θεσμοθέτηση επιδότησης και ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία πρέπει να προέρχεται από το κράτος, ενώ η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας φαίνεται να υιοθετεί παρόμοια στάση, χωρίς να προτείνει συγκεκριμένη λύση. Η έλλειψη συντονισμένης δράσης μεταξύ Δήμου, Περιφέρειας και Πανεπιστημίου καθιστά αδύνατη την άμεση εφαρμογή μιας πρακτικής λύσης, σε αντίθεση με άλλες πόλεις, όπως τα Ιωάννινα, όπου ο τοπικός δήμος έχει προχωρήσει σε συμφωνίες με τα ΚΤΕΛ για επιδοτούμενα φοιτητικά εισιτήρια.
Η καθυστέρηση στην εφαρμογή μέτρων επιδότησης όχι μόνο επιβαρύνει οικονομικά τους φοιτητές, αλλά δημιουργεί και θεσμικό κενό, καθώς δεν υπάρχει ενιαίο πλαίσιο που να διασφαλίζει την ισότιμη μεταχείριση όλων των φοιτητών σε εθνικό επίπεδο. Το ζήτημα αφορά άμεσα την κοινωνική δικαιοσύνη, την πρόσβαση στην εκπαίδευση και την προώθηση της κινητικότητας των φοιτητών.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
- Προτίθεται το Υπουργείο να θεσμοθετήσει πλαίσιο επιδότησης ή μείωσης του φοιτητικού εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες, ώστε να εξασφαλίζεται ισότιμη μεταχείριση των φοιτητών σε όλη τη χώρα;
- Ποιος φορέας έχει τελικά την κύρια αρμοδιότητα για την επιδότηση του εισιτηρίου — ο Δήμος, η Περιφέρεια ή το Κράτος — και ποιο είναι το σκεπτικό του Υπουργείου επί του ζητήματος;
- Υπάρχει πρόθεση συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πατρών, τον Δήμο και τα τοπικά ΚΤΕΛ, για τη δημιουργία ειδικού προγράμματος στήριξης των φοιτητικών μετακινήσεων στην Πάτρα;
- Σε ποιες άλλες πόλεις έχουν εφαρμοστεί αντίστοιχα μέτρα και με ποιο χρηματοδοτικό μοντέλο, ώστε να αξιοποιηθεί ως παράδειγμα καλής πρακτικής;
- Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα και οι προϋποθέσεις για την άμεση υλοποίηση επιδοτούμενου φοιτητικού εισιτηρίου στην Πάτρα, ώστε να μην συνεχίσει να επιβαρύνεται η φοιτητική κοινότητα;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Τζούφη Μερόπη
