Του Aθ. Χ. Παπανδρόπουλου
Το ερώτημα με τον Ντόναλντ Τράμπ, είναι αν θα του βγουν όλα αυτά που θέλει να κάνει έως το Νοέμβριο του 2028. Μια δεύτερη διάσταση του ιδίου ερωτήματος, είναι τι μπορεί να συμβεί αν οι προσπάθειές του αποτύχουν ή μείνουν ημιτελείς;
Αν κρίνουμε από τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες του, από όλα αυτά που θέλει να κάνει σε διαρθρωτικό επίπεδο, η κατάσταση δεν είναι καλή. Αντιθέτως, σε επίπεδο επικοινωνιακό, οι «μαγκιές» του αποδίδουν και κυρίως κάνουν πολύ κόσμο να γελάει. Σημαντικό αυτό. Μέσω του γέλιου απαλύνονται επικίνδυνες καταστάσεις. Κυρίως δε σε ζωτικά θέματα, όπως για παράδειγμα, αυτό του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος.
Αυτό το τελευταίο ο πρόεδρος Τράμπ δεν το πάει. Στα εκβιαστικά παιχνίδια που θέλει να παίξει αποτελεί εμπόδιο. Γνωρίζει ο Αμερικανός πρόεδρος ότι δεν μπορεί να επιβάλλει δασμούς με ένα ισχυρό δολλάριο ως παγκόσμιο αποταμιευτικό νόμισμα. Από την άλλη όμως τα εμπορικά ελλείμματα δεν αντιμετωπίζονται με ισχυρό δολλάριο.
Κατά συνέπεια, για να πετύχει η εμπορική του πολιτική που είναι επιστροφή στον μερκαντιλισμό του 18ου αιώνα, πρέπει να αλλάζει η φύση του δολλαρίου. Πώς όμως; Με το νόμο της Ιδιοφυΐας (GENIUS).
Όπως μας πληροφορεί η WIKIpedia, ο Νόμος περί Καθοδήγησης και Καθιέρωσης Εθνικής Καινοτομίας για τα Σταθερά Νομίσματα των ΗΠΑ (Νόμος GENIUS) είναι ένας ομοσπονδιακός νόμος των Ηνωμένων Πολιτειών που στοχεύει στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου κανονιστικού πλαισίου για τα σταθερά κρυπτονομίσματα. Τα σταθερά κρυπτονομίσματα είναι ένας τύπος κρυπτονομίσματος που υποστηρίζεται από περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται αξιόπιστα, όπως ένα εθνικό νόμισμα ή ένα εμπόρευμα. Τα σταθερά κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται συνήθως για τη μεταφορά κεφαλαίων μεταξύ διαφορετικών διακριτικών κρυπτονομισμάτων.
Ο νόμος απαιτεί τα σταθερά κρυπτονομίσματα να υποστηρίζονται ένα προς ένα από δολάρια ΗΠΑ ή άλλα περιουσιακά στοιχεία χαμηλού κινδύνου. Αυτό θεσπίζει ένα αυστηρό πρότυπο για τον προσδιορισμό των αποθεματικών, τη διενέργεια ελέγχων και την παροχή διαφάνειας για τους αγοραστές. Πριν από την ψήφιση του νόμου GENIUS, τα σταθερά κρυπτονομίσματα δεν ήταν υποχρεωμένα να διατηρούν υποστήριξη 1 προς 1 με ένα περιουσιακό στοιχείο χαμηλού κινδύνου. Ο νόμος χρησιμεύει ως πρώτο βήμα για την καθιέρωση διπλής ομοσπονδιακής και πολιτειακής εποπτείας και προστασίας των καταναλωτών.
Ο νόμος GENIUS, που εισήχθη από τον Bill Hagerty (Ρεπουμπλικάνος-Τενεσί) στις 21 Μαΐου 2025, αποτελεί μια διακομματική προσπάθεια για τη ρύθμιση της βιομηχανίας stablecoin. Η συνοδευτική νομοθεσία του είναι ο νόμος της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη Διαφάνεια και την Ευθύνη των Stablecoin για μια Καλύτερη Οικονομία του Καθολικού (STABLE), ο οποίος έχει παρόμοιους στόχους αλλά διαφέρει σε ορισμένες λεπτομέρειες.
Η Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο στις 14 Ιουνίου 2025, με διακομματική ψήφο 68-30. Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών και περίπου οι μισοί Δημοκρατικοί ψήφισαν υπέρ.
Η Βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο στις 17 Ιουλίου 2025 και ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τη νέα νομοθεσία την επόμενη μέρα.
Δύο άλλα νομοσχέδια για τα κρυπτονομίσματα ψηφίστηκαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται την έγκριση της Γερουσίας.
Αν αυτά που προηγούνται βγαίνει το αβίαστο συμπέρασμα ότι ο Ντόναλντ Τράμπ, κάνοντας την Αμερική ηγέτιδα δύναμη στα κρυπτονομίσματα, ανοίγει το δρόμο ώστε η χώρα του να ηγηθεί μιας παγκόσμιας ανατροπής, που θα είναι αυτή της διεθνοποίησης του ψηφιακού νομίσματος.
Και από την άποψη αυτή είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι χρησιμοποίησε τη λέξη Genius, ιδιοφυΐα δηλαδή, γιατί κάτι θέλει να δείξει προς τα έξω.
Κατά τη WIKIpedia, η ιδιοφυΐα, είναι ένα χαρακτηριστικό της πρωτότυπης και εξαιρετικής διορατικότητας στην εκτέλεση κάποιας τέχνης ή προσπάθειας που ξεπερνά τις προσδοκίες, θέτει νέα πρότυπα για το μέλλον, καθιερώνει καλύτερες μεθόδους λειτουργίας ή παραμένει εκτός των δυνατοτήτων των ανταγωνιστών.
Τι μπορεί έτσι να προσφέρει ο νόμος Genius;
Οι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε να απελευθερώσει ένα παλιρροιακό κύμα νέων stablecoins, που θα οριοθετήσουν μια νέα παγκόσμια νομισματική κυριαρχία.
Με τον νόμο Genius, ο Τράμπ υποστηρίζει την Circle (USDC), την BlackRock και τεχνολογικές – οικονομικές κοινοπραξίες ικανές να εκδίδουν ψηφιακά δολλάρια με την υποστήριξη ασφαλών και ανιχνεύσιμων αποθεματικών.
Είναι μια αντίδραση του αμερικανικού καπιταλισμού:
• Προσφέροντας μια εναλλακτική λύση στο ψηφιακό γιουάν της Κίνας.
• Παρακάμπτοντας την αργοπορία των κεντρικών τραπεζών.
• Ιδιωτικοποιώντας εν μέρει το δολάριο χωρίς να το χάσει από τα μάτια του.
Το κρυπτο-δολάριο μετατρέπεται σε μια αλγοριθμική ήπια δύναμη, ικανή να κατακλύσει τον κόσμο χωρίς να φέρει το στίγμα της Fed.
Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση Τράμπ ως μέσο-μακροπρόθεσμο στόχο έχει την οπλοποίηση του δολαρίου και την αποφυγή της συνεργασίας με άλλες χώρες στο διεθνές νομισματικό σύστημα.
Ουσιαστικό, αυτός ο νόμος θα μεταφραστεί σε δυνητικά σαφή κανονιστικά πλαίσια για τη χρήση stablecoins για καθημερινές χρηματοοικονομικές συναλλαγές, κάτι που αποτελεί καλή είδηση για τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων και τους καταναλωτές, συμφωνά με ορισμένους παρατηρητές.
«…..Αυτός ο νόμος θα ενισχύσει τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές και θα τους δώσει την ευκαιρία να έχουν το πλεονέκτημα στο πλαίσιο της προσεχούς χρηματοοικονομικής καινοτομίας….», είπε σε αγόρευσή του ο Κίρστεν Γκιλιμράντ, εκπρόσωπος των Δημοκρατικών στην περί stablecoins νομοθεσία.
«….Ο νέος νόμος περί stablecoins θα βοηθήσει το ξεκλείδωμα τεχνολογιών, οι οποίες θα μεταμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο κινείται η αξία σε όλο τον κόσμο, θα επεκτείνουν την πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα ξεκλειδώσουν νέες οικονομικές ευκαιρίες για εκατομμύρια. Απλώς ξύνουμε την επιφάνεια του τι είναι δυνατό….», δήλωσε ο Avery Ching, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Aptos Labs.
Ένα άλλο μέρος του νομοσχεδίου που θα μπορούσε να βοηθήσει στη νομιμοποίηση της επανάστασης των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων είναι ότι αντιμετωπίζει τους εκδότες stablecoin ως χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όσον αφορά τους κανόνες κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, θεσπίζοντας απαιτήσεις σχετικά με το είδος των δεδομένων πελατών που αυτές οι εταιρείες πρέπει να συλλέγουν και να επαληθεύουν.
Κάτι που ευθυγραμμίζεται με τις προσπάθειες ορισμένων από τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων που ελπίζουν να γίνουν τράπεζες. Για παράδειγμα, πρόσφατα, η Circle (CRCL), η εταιρεία πίσω από το stablecoin του USDC, δήλωσε ότι υπέβαλε αίτηση στο OCC για τη σύσταση μιας ομοσπονδιακά ρυθμιζόμενης εθνικής τράπεζας εμπιστοσύνης. Ένα τέτοιο καταστατικό θα έθετε την Circle υπό άμεση εποπτεία του OCC, ευθυγραμμίζοντας την με τον τρόπο που ρυθμίζονται τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Παρόλο που το νομοσχέδιο έχει χειροκροτηθεί από κόμματα και εταιρείες που τάσσονται υπέρ των κρυπτονομισμάτων, ορισμένοι Δημοκρατικοί έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις ότι το νομοσχέδιο δεν φτάνει αρκετά για να προστατεύσει τους καταναλωτές ή να εμποδίσει τους δημόσιους αξιωματούχους να επωφεληθούν από τις κρυπτογραφικές τους δραστηριότητες, επισημαίνοντας την World Liberty Financial, η οποία συνδέεται με τον Τραμπ, και το σταθερό κρυπτονόμισμά της, το USD1.
Παρ’ όλα αυτά, όπως προκύπτει από την υπερέγκριση του νομοσχεδίου από τη Γερουσία, με ορισμένες τροπολογίες των Δημοκρατιών, σε πολιτικό επίπεδο, η Αμερική δεν δείχνει να διαφωνεί με τη πρωτοβουλία Τράμπ.
Αυτό που κατάλαβε – ή αποδέχτηκε – ο Τραμπ είναι ότι η νομισματική εξουσία δεν θα ρέει πλέον μέσω του τυπογραφείου αλλά μέσω του ρυθμιζόμενου blockchain.
Αντί να απαγορεύσουν τα κρυπτονομίσματα, όπως η E.E. ή η Κίνα, οι ΗΠΑ κάνουν την αντίθετη επιλογή: αγκαλιάζουν για να κυριαρχήσουν, νομιμοποιούν για να εντοπίσουν, δομές για να διεισδύσουν.
Επομένως, ο νόμος Genius δεν αποτελεί κρυπτονομιμοποίηση… …είναι μια πανίδα κυριαρχίας για τον υπόλοιπο κόσμο.
Είναι επίσης:
- Εξαγωγή ενός προγραμματιζόμενου, plug-and-play κρυπτογραφικού δολαρίου σε αναδυόμενες χώρες.
- Περιθωριοποίηση ανταγωνιστικών νομισμάτων (ευρώ, γιουάν) στις διασυνοριακές πληρωμές.
- . Επαναφορά της ηγεμονίας του δολαρίου σε ψηφιακή μορφή στα βαθιά στρώματα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής υποδομής.
Είναι το χρηματικό ισοδύναμο ενός F-35: πολύ προηγμένο για να ανταγωνιστεί κανείς, πολύ ενσωματωμένο για να το αποφύγει.