Ο παραλογισμός των κατασχέσεων

06/01/2021 | 21:00

 

Πάνω από 1.700.000 Έλληνες έχουν κατασχεμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, για χρέη προς την Εφορία. Από τις κατασχέσεις αυτές, οι 300.000 περίπου έγιναν τον Νοέμβριο 2019 τρεις εβδομάδες μετά τη λήξη της δυνατότητας οι φορολογούμενοι να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 120 δόσεις.

Από αυτούς τους τελευταίους, οι πληροφορίες μας λένε ότι 100.000 και παραπάνω δεν μπόρεσαν να γίνουν δεκτοί στην ρύθμιση για λόγους μη τήρησης των όρων της.

Ωστόσο, από εμπειρική ερευνά μας  προκύπτει ότι οι περισσότεροι από τους φορολογούμενους αυτούς έκαναν λάθη ηλεκτρονικής φύσεως και γι΄αυτόν τον λόγον απορρίφθηκαν. Πολλοί  επίσης, ατυχώς, προσπάθησαν εκ των υστέρων να διορθώσουν το λάθος, πλην όμως οι πλατφόρμες δεν ανταποκρίνονται σε τέτοιες διορθώσεις. Αυτές τις τελευταίες δε, τις απέρριπταν και οι νομικές υπηρεσίες των διαφόρων Δ.Ο.Υ.

Αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής, είναι κάπου 100.000 επαγγελματίες σήμερα, να τελούν πρακτικά υπό πτώχευση γιατί αδυνατούν λόγω των κατασχέσεων να έχουν έσοδα από επαγγελματική δραστηριότητα. Η μόνη τους δυνατότητα είναι να απασχολούνται στην παραοικονομία, η οποία όμως και αυτή βρίσκεται σε κρίση.

Ακόμα χειρότερα, οι φορολογούμενοι των  οποίων οι λογαριασμοί κατασχέθηκαν, Τα σχετικά ποσά της κατάσχεσης δεν έχουν αφαιρεθεί από το χρέος τους προς το Δημόσιο, το οποίον όμως εξακολουθεί να τοκίζετα,με ποσοστό 8% ετησιώς,οταν ντα επιτόκια διεθνώς ειναι υπό το μηδέν. Με πιο απλά λόγια, δεν υπάρχει μόνον παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων, αλλά και κατάχρηση κρατικής εξουσίας.

Για παράδειγμα, ο φορολογούμενος Φ.Λ., αρχές Δεκεμβρίου 2019, είδε τους λογαριασμούς του σε δύο τράπεζες να κατάσχονται για συνολικό χρέος 70.000 ευρώ.

Έκτοτε, το Δημόσιο, από τους λογαριασμούς αυτούς έχει κατασχέσει 16.200 ευρώ αμοιβές του φορολογούμενου, ποσόν το οποίον αντί να αφαιρεθεί από το χρέος του, παραμένει άτοκο την τράπεζα!!

Το δε χρέος του Φ.Λ. λόγω προσαυξήσεων πλησιάζει τα 75.000 ευρώ.

Αν όλα τα παραπάνω εντάσσονται στην ελληνική ερμηνεία του κράτους δικαίου, τότε οι λέξεις έχουν χάσει τη σημασία τους και ίσως κάποιοι πολίτες θα πρέπει να συνευρεθούν για μαζική προσφυγή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εκτός και αν ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας ξαναδεί το θέμα…

 

ΣΟΚ: 21χρονος κατέρρευσε μπροστά στον υπολογιστή του – Θρήνος στην Εγλυκάδα Πατρών

Τραγωδία στην Παναγοπούλα: Η μοίρα “έφερε” μαζί με το γάμο την κηδεία!-Η απόφαση της συντρόφου του 54χρονου νεκρού να παντρέψει σήμερα την κόρη της και να τιμήσει τον αδικοχαμένο Μάκη

Πάτρα: Χαμός στην Αγ. Σοφίας, επιτέθηκαν σε κοπέλα και αστυνομικό ΦΩΤΟ

Τραγωδία με δύο νεκρούς στην εθνική οδό: Επί ένα χιλιόμετρο το ΙΧ της 70χρονης κινείτο ανάποδα στο δρόμο – Σοκαριστικές λεπτομέρειες

Πάτρα: Θλίψη για τον θάνατο του “γάτου” Νίκου Παπαδημητρόπουλου

Πάτρα: Πέθανε ο δολοφόνος της Κωνσταντίνας Κουλούρη και της Ρεγγίνας Παπανδρέου

Πέθανε ξαφνικά η 28χρονη κόρη της Μπέσσυς και του Διαμαντή Λαιμού – Θρήνος στην εφοπλιστική οικογένεια

Πάτρα: Τροχαίο με τραυματισμό στην Παραλία – Σύγκρουση ΙΧ με δίκυκλο (ΦΩΤΟ)