Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής παραπέμπεται με 157 «ναι» στο δικαστικό συμβούλιο για τα Τέμπη

22/07/2025 | 21:16

Με 157 ψήφους «υπέρ» , έναντι 6 «κατά» ψηφίσθηκε μετά την διεξαγωγή μυστικής ψηφοφορίας η πρόταση του Πορίσματος της Προκαταρτικής Επιτροπής για την άσκηση δίωξης προκειμένου να διερευνηθεί από το Δικαστικό Συμβούλιο η ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος «της παράβασης καθήκοντος (259 ΠΚ)» από τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή σχετικά με την λειτουργία του ΟΣΕ που είχε ως συνέπεια την σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.

Στην ψηφοφορία που οδήγησε στην παραπομπή του Κώστα Αχ. Καραμανλή στο δικαστικό συμβούλιο για τα Τέμπη συμμετείχαν 164 βουλευτές, έγκυρα βρέθηκαν 163 ψηφοδέλτια και 1 άκυρο.  

Από την ψηφοφορία απείχαν  όλοι οι βουλευτές των ΚΟ της Αντιπολίτευσης,  πλην της Πλεύσης Ελευθερίας που όπως είχε αναφέρει η πρόεδρός της Ζωή Κωνσταντοπούλου «θα παραμείνουμε για να καταψηφίσουμε την πρόταση της ΝΔ».

Οι πρόεδροι των υπόλοιπων κομμάτων δήλωσαν ότι δεν θα μετάσχουν στην ψηφοφορία προκειμένου οι κοινοβουλευτικές τους ομάδες για να μην νομιμοποιήσουν την διαδικασία. Επίσης, επέλεξαν να απέχουν από την ψηφοφορία και αρκετοί από τους 25 Ανεξάρτητους Βουλευτές, μεταξύ αυτών και οι βουλευτές που ανήκουν στην Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Μάριος Σαλμάς, η Αθηνά Λινού, ο Γιάννης Κόντης, ο Νίκος Παπαδόπουλος κ.α.

Βιντεοσκοπούσε τους βουλευτές της ΝΔ η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Στα στιγμιότυπα… που σημάδεψαν την διεξαγωγή της μυστικής  ψηφοφορίας ήταν οι αντιδράσεις διαφωνίας και οι έντονοι δεικτικοί σχολιασμοί της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου από το έδρανό της αλλά και η βιντεοσκόπηση ή φωτογράφιση με το κινητό της ορισμένων βουλευτών της ΝΔ που προσέρχονταν στην κάλπη να ψηφίσουν.

Επεισόδιο αντιπαράθεσης σημειώθηκε μεταξύ της κυρίας Κωνσταντοπούλου και του βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη όταν τόσο η ίδια όσο και κάποιοι από τους βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας της, τον χειροκρότησαν ειρωνικά. Ο κ. Αυγενάκης, επιστρέφοντας  προς το έδρανό του  φάνηκε κάτι να λέει στην πρόεδρο και τους βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας. Η κυρία Κωνσταντοπούλου ακούστηκε να φωνάζει ότι «κ. πρόεδρε, να γραφτεί στα Πρακτικά ότι με απείλησε ο κ. Αυγενάκης». 

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας ο προεδρεύων Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Αθανάσιος Μπούρας έκανε γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης θα κινηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα, τον ΚτΒ και το Νόμο περί ευθύνης Υπουργών  για την συγκρότηση του Δικαστικού Συμβουλίου.

Δηλαδή, θα αποσταλεί σχετική επιστολή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου για να σταλεί τον κατάλογο των μελών του Αρείου Πάγου και  του ΣτΕ που έχουν τα νόμιμα προσόντα προκειμένου σε προσεχή συνεδρίαση της Ολομέλειας να αναδειχθούν δια κληρώσεως τα πέντε τακτικά και τα τρία αναπληρωματικά μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου καθώς και ο ασκών καθήκοντα Εισαγγελέα και ο αναπληρωτής του.

newsit

Αχαΐα: Θρήνος για τον 30χρονο που “έφυγε” μετά από τροχαίο ανήμερα των Χριστουγέννων – Η οικογένεια δώρησε τα όργανά του – ΦΩΤΟ

Θλίψη σε Πάτρα και Μεσολόγγι: «Έφυγε» ξαφνικά στα 54 του ο διακεκριμένος επιστήμονας Ασημάκης Γριβόπουλος

Σοκαριστικό τροχαίο στην Πάτρα: ΙΧ “καρφώθηκε” σε απορριμματοφόρο και τραυμάτισε εργαζόμενο (ΦΩΤΟ)

Έδωσε ζωή με τον θάνατό του ο Αλέξανδρος! Χάρισαν τα όργανά του! Συγκλονίζει η τραγωδία στο Λάππα

Πάτρα: 56χρονη βρέθηκε νεκρή στην οικία της

Τραγωδία στην Πάτρα: 49χρονος βρέθηκε νεκρός

Τροχαίο–σοκ στην Περιβόλα: Αγροτικό μπήκε μέσα σε ταβέρνα και ο οδηγός έπεσε σε τρύπα κάτω από το όχημα (ΦΩΤΟ)

Αχαΐα: Τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν σε σοκαριστικό τροχαίο – Τα οχήματα κατέληξαν σε πόρτα επιχείρησης!