Μητσοτάκης: Αν δεν φύγει το Casus Belli, η Τουρκία δεν θα μπει στο SAFE

03/08/2025 | 11:04

Αυστηρό και σαφές μήνυμα στην Άγκυρα στέλνει εκ νέου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της Τουρκίας στο αμυντικό πρόγραμμα της ΕΕ «SAFE». «Η Τουρκία δεν πρόκειται να αξιοποιήσει τα φθηνά ευθρωπαϊκά δάνεια, το πρόγραμμα SAFE, αν δεν δείξει έμπρακτα δείγματα γραφής. Αν δεν φύγει το Casus Belli από το τραπέζι, δεν θα μπει η Τουρκία στο πρόγραμμα των φθηνών δανείων της ΕΕ» κατέστησε εκ νέου σαφές ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

«Για να μπει η Τουρκία στο πρόγραμμα SAFE απαιτείται ομοφωνία. Όσο επιμένει σε casus belli και να εγείρει ζητήματα γκρίζων ζωνών, δεν πρόκειται να μπει στο πρόγραμμα. Η Ελλάδα δεν θα το επιτρέψει», είχε διαμηνύσει πριν από δύο εβδομάδες ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα υπέβαλε επίσημη πρόταση για τη συμμετοχή της στον νέο χρηματοδοτικό μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, SAFE, διεκδικώντας χαμηλότοκα δάνεια ύψους τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ.

Τα συγκεκριμένα κεφάλαια θα αξιοποιηθούν για την ενίσχυση της εθνικής άμυνας και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, στο πλαίσιο του προγράμματος ReARM Europe.

Η ένταξή της Ελλάδας στον SAFE ενισχύει έναν ήδη δυναμικό σχεδιασμό στο πλαίσιο του Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ), το οποίο ενώ είχε ήδη διαμορφωθεί στα 28,8 δισ. ευρώ, πλέον αυξάνεται στα 30 δισ. ευρώ για την περίοδο 2025-2036. Η επέκταση του εξοπλιστικού προγράμματος ενισχύει την ελληνική αμυντική και τεχνολογική βιομηχανία, δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις, παραγωγικές συνεργασίες και νέες θέσεις εργασίας, αυξάνει την προστιθέμενη εγχώρια αξία και οδηγεί σε μεγαλύτερη εθνική αυτονομία.

Πάτρα: “Ξηλώθηκε” μπαλκόνι από τους θυελλώδεις ανέμους – ΦΩΤΟ

ΣΟΚ στη Δυτική Αχαΐα: “Έσβησε” στα 45 της η Παναγιώτα Αρβανίτη – Παναγιωτοπούλου

Πάτρα – Κακοκαιρία: Κλειστά όλα τα σχολεία την Τετάρτη

Πάτρα: Δέντρο καταπλάκωσε αυτοκίνητο στο Καραμανδάνειο – ΦΩΤΟ

Πάτρα: Αυτό είναι το 25χρονο παλικάρι που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου

Πάτρα: Αναστάτωση σε συρμό του Προαστιακού – Άνδρας παρενόχλησε σεξουαλικά ανήλικο κορίτσι, συνελήφθη από την ΕΛ.ΑΣ

Πάτρα: Μας πήρε και μας σήκωσε και σήμερα ο αέρας – Δεν σταματούν τα περιστατικά με πτώσεις δένδρων και αιωρούμενα αντικείμενα

Πάτρα: Έπεσε το δένδρο και δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους!