Πάτρα: Αλαλούμ με τα δημοτικά τέλη των επιχειρήσεων - Θα επιμείνουν με νέα προσφυγή οι επαγγελματίες

μετέωρη η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου - Αποφασίζει Επιτροπή της Αποκεντρωμένης

Αποφασισμένοι να επανέλθουν με νέα προσφυγή -αν χρειαστεί-  είναι οι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας και των παραγωγικών τάξεων που πλήττονται από την τελευταία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων για την αύξηση των δημοτικών τελών. Ισχυρίζονται ότι  δεν είναι σύννομη, καθώς δεν διέπεται από το καθεστώς της ανταποδοτικότητας αλλά της είσπραξης φορολογίας από τους επιχειρηματίες.

Η ομαδική προσφυγή αφορούσε στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου με την οποία καθορίσθηκε ενιαίος συντελεστής επιβολής τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για τις βιομηχανίες, υπεραγορές (super market), ιδιωτικές κλινικές και θεραπευτήρια, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας κ.λπ., στην τιμή των 4,50 ευρώ ανά τ.μ. στεγασμένων χώρων, κύριας και βοηθητικής χρήσης, από την οποία δεν πλήττονται μόνο μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και μικρομεσαίες, από την επιβολή υπέρογκων αυξήσεων στα τέλη για τις επιχειρήσεις.

Το τελευταίο διάστημα επικρατεί η απόλυτη σύγχυση με τα δημοτικά τέλη και τι εν τέλει πρόκειται να ισχύσει για τις επιχειρήσεις.  

Ειδικότερα, με απόφασή του ο ασκών καθήκοντα Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, έκανε δεκτή προ ημερών την ένσταση που κατέθεσαν το Επιμελητήριο Αχαΐας, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών-Βιοτεχνών νομού Αχαΐας, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, η Ένωση Ξενοδόχων Περιφέρειας Πατρών, ο Νίκος Μανιατόπουλος και το Ολύμπιον Θεραπευτήριο Γενική Κλινική Πατρών Α.Ε., για την ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που καθόρισε το ύψος των ανταποδοτικών τελών για το έτος 2016.

Δεν έκανε δεκτή, επίσης την ένταξη στον ανώτερο συντελεστή 4,5%, των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων και των άλλων μεγάλων επιχειρήσεων (Τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ξενοδοχεία, Ιδιωτικές κλινικές και Θεραπευτήρια, πολυκαταστήματα κ.λπ.), που το εμβαδόν τους είναι πάνω από 6.000 μέτρα.

Η εξέλιξη αυτή, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Δήμου Πατρέων, ο οποίος με ανακοίνωσή του εκτίμησε ότι  «κράτος και Κυβέρνηση μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης παίρνουν σαφή θέση, στηρίζουν τις ενστάσεις και τα συμφέροντα των φορέων των βιομηχάνων και των μεγαλοεπιχειρηματιών, ζητώντας να ενταχθούν στον μειωμένο συντελεστή 2,7%. " και σε άλλο σημείο συμπλήρωνε: "Σπεύδει με ιδιαίτερο ζήλο, να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των φορέων των βιομηχάνων των μεγαλοεπιχειρηματιών και των μεγαλοξενοδόχων και να εντάξει στο μειωμένο συντελεστή 2,7% 38 μεγάλες επιχειρήσεις, που παρουσιάζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ καθαρά κέρδη και την περίοδο της κρίσης που ο λαός και οι ανάγκες του τσακίζονται».

Μετά τα παραπάνω,  ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Διονύσης Παναγιωτόπουλος αποσαφήνισε  πως η διαδικασία εξέτασης της νομιμότητας της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Και τούτο, διότι εκκρεμεί η εξέταση του θέματος από την Επιτροπή του άρθρου 152 η οποία, με βάση το Νόμο, είναι η ειδική εκείνη επιτροπή που εξετάζει τις προσφυγές κατά πράξεων του Γ.Γ. της Περιφέρειας.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ