Δεν ήταν παρών ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην εκδήλωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, βρισκόταν σε δική του εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Βενιζέλος παρευρέθηκε στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν οι «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδηµοκρατία», η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης για τη Κεντροαριστερά και οι PES Activists GREECE, στη Θεσσαλονίκη, με θέμα: «Η Ελλάδα στις Συµπληγάδες του Ασφαλιστικού και του Προσφυγικού. Υπάρχει εθνική διέξοδος;»
Την ίδια ώρα η Φώφη Γεννηματά πραγματοποιούσε εκδήλωση, στο Κάραβελ, για την οργάνωση των Περιφερειακών Συντονιστικών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Στην εκδήλωση μίλησαν η Φώφη Γεννηματά, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο εκπρόσωπος των Κινήσεων Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία Μιχάλης Χάλαρης.
Στόχος των διαδικασιών είναι να οργανωθούν τα επόμενα βήματα και η μελλοντική πορεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προς την Πολιτική και Προγραμματική Συνδιάσκεψη.
Δύο ξένοι στο ίδιο κόμμα
Φώφη Γεννηματά και Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκονται πλέον σε εντελώς διαφορετική πολιτική γραμμή πλεύσης. Η τελευταία αφορμή για να διαφωνήσουν στάθηκε η δήλωση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι «μας χωρίζει άβυσσος με τη ΝΔ». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος διεφώνησε με την στάση της, δήλωσε ότι ήταν λάθος η δήλωση Γεννηματά ότι «μας χωρίζει άβυσσος από τη ΝΔ» και διερωτήθηκε για το τι μας χωρίζει από το να συνεργαστούμε όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις για να σώσουμε τη χώρα. «Άβυσσος δεν μας χωρίζει ούτε από τον κύριο Τσίπρα. Μόνο από τη Χρυσή Αυγή», είπε χαρακτηριστικά.
Σε συνέδριο με Ποτάμι και Λεβέντη, όχι με Παπανδρέου
Αγκάθι στις σχέσεις Γεννηματά-Βενιζέλου είναι το επερχόμενο Συνέδριο και η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να συστήσει την λεγόμενη «μεγάλη κεντροαριστερά». Εν πρώτοις, η μεν κ. Γεννηματά κάνει λόγο για κεντροαριστερά, ο δε κ. Βενιζέλος για «προοδευτικό κέντρο» και εξήγησε πρόσφατα τι εννοεί.
Μιλώντας στον Σκάι είπε ότι «θα πρέπει να γίνει προσπάθεια να μπει και το Ποτάμι και το κόμμα του κύριου Λεβέντη στο νέο κόμμα και να μην πάμε σε ένα συνέδριο που θα μείνουν έξω αυτοί που θα πρέπει να είναι εκεί και να έλθει μόνο ο κύριος Παπανδρέου».
Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο ίδιος θα είναι πάντα παρών για τη χώρα. Συγκεκριμένα υποστήριξε πως «θέλουμε έναν αυτόνομο πόλο των δημοκρατικών προοδευτικών πολιτών, εγώ δεν είμαι ούτε ντίβα, ούτε τενόρος, έφυγα από τη θέση του προέδρου για να δείξω ότι όλοι είμαστε παροδικοί και για να μην υποστηρίζουν ορισμένοι ότι υπάρχουν εμπόδια».
Κύκλοι της δημοκρατικής παράταξης αναφέρουν ότι αν στο επερχόμενο Συνέδριο του κόμματος η μόνη πολιτική δύναμη που συνταχθεί με την Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, τότε ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα ζυγίσει την στάση του και θα καθορίσει τα επόμενα βήματά του, πιθανόν και εκτός ΠΑΣΟΚ.
Tι είπε για την διαγραφή Γρηγοράκου από την Γεννηματά
Ένα άλλο αγκάθι στις σχέσεις του κ. Βενιζέλου με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι η πρόσφατη διαγραφή του στενού του πολιτικού φίλου και βουλευτή Λακωνίας Λεωνίδα Γρηγοράκου, μετά από δηλώσεις του τελευταίου στις οποίες έθετε έμμεσα θέμα ηγεσίας και καλούσε το ΠΑΣΟΚ να συμβαδίσει με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη,
Σχολιάζοντας τη διαγραφή του Λεωνίδα Γρηγοράκου, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως «ο κ. Γρηγοράκος έκανε μία πράξη και η Γεννηματά θα κριθεί αρμοδίως. Διαγράφηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ και συμμετέχει στις διεργασίες της παράταξης».
Τι είπε ο Βενιζέλος στη δική του εκδήλωση
Η χώρα «παραπαίει», «έχει χαθεί ο έλεγχος» και πρέπει να υπάρξει μια κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των δημοκρατικών και φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, δήλωσε ο βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, προσερχόμενος στην εκδήλωση που οργανώνουν Κινήσεις για τη Σοσιαλδημοκρατία και Κινήσεις για την Κεντροαριστερά.
«Η χώρα δυστυχώς παραπαίει. Εχει χαθεί ο έλεγχος. Δεν είναι μόνον η οικονομία, η αξιολόγηση που δεν τελειώνει, το Ασφαλιστικό που δεν το ξέρουμε, είναι φυσικά το προσφυγικό, είναι η απώλεια εθνικής ισχύος γιατί δυστυχώς έχει περιπλακεί το Μνημόνιο με τα εθνικά θέματα και με τα θέματα ασφάλειας και άμυνας. Αρα χρειάζεται μια υπέρβαση και την υπέρβαση αυτή δεν μπορεί να την κάνει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο και την κυβέρνηση τους», είπε ο κ. Βενιζέλος, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ΑΠΕ.
Στην ερώτηση ποιος μπορεί να κάνει αυτή την υπέρβαση απάντησε: «Η θέση μας είναι γνωστή. Δυστυχώς δεν έχει γίνει αντιληπτή. Πρέπει να υπάρξει μια κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των δημοκρατικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, χωρίς μικρότητες, με τη γενναιοδωρία που απαιτείται, προκειμένου η κοινωνία να αντιληφθεί ότι χρειαζόμαστε μια εθνική στρατηγική ευρύτατης στήριξης για να κατακτήσουμε αυτό που μας ανήκει, την ισότιμη θέση στην Ευρώπη και στον κόσμο».
Σε άλλη ερώτηση αν η κυβέρνηση αυτή μπορεί να προέλθει από την παρούσα Βουλή, επισήμανε: «Αυτά είναι θέματα τα οποία εξαρτώνται από τη στάση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου ο κ. Τσίπρας επέλεξε τη μικρότερη δυνατή λύση, την πιο μίζερη, την πιο αντιφατική, την πιο δυσλειτουργική. Δεν ανοίχθηκε αναζητώντας συνεργασίες και συναίνεση. Δεν είναι, λοιπόν, αυτή τη στιγμή η κατάσταση τέτοια, που να προοιωνίζεται κάτι καλό για τη χώρα».
Γεννηματά: Οποιος θέλει να γίνει κολαούζος του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ, ας πιάσει στασίδι
Επίθεση τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στον πρόεδρο της Ν.Δ, εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στη δική της εκδήλωση. Η κ. Γεννηματά κατά την ομιλία της στο Περιφερειακό Συντονιστικό Αττικής τόνισε ότι την ώρα που η χώρα διαλύεται, η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί την εξουσίας της, προκειμένου να ελέγξει την ενημέρωση και να εδραιώσει ένα φαύλο κομματικό κράτος ενώ η Ν.Δ δηλώνει ότι αν ο κύριος Τσίπρας, δεν μπορεί μόνος του, τότε ας πάμε σε εκλογές.
Επιπλέον υπογράμμισε ότι «θέλω να είμαι χρήσιμη στον τόπο, και όχι ωφέλιμη στους σχεδιασμούς των κυρίων Τσίπρα και Μητσοτάκη, και όσων τους στηρίζουν και επενδύουν σε αυτούς. Όποιος θέλει να γίνει κολαούζος του ΣΥΡΙΖΑ ή της Ν.Δ. ας πάρει το καπελάκι του και ας πάει να πιάσει στασίδι» είπε χαρακτηριστικά.
Απευθυνόμενη στον κ. Τσίπρα και στον κ. Μητσοτάκη είπε:
«Είναι η ώρα να αντιληφθείτε, ότι η κατοχή της εξουσίας, δεν αρκεί για να επιλύσει κάποιος τα προβλήματα αυτού του τόπου. Προβλήματα μεγάλα, προβλήματα εθνικά, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά. Η επένδυση στην κοινωνική πόλωση και το διχασμό, και ακόμα περισσότερο, σε κρίσιμες εθνικές στιγμές, που απαιτούν συναίνεση και συνεννόηση, είναι επένδυση στην καταστροφή του Έθνους και της πατρίδας.
Εθνική Επιλογή Ευθύνης, είναι να δημιουργείς όρους συνεννόησης, συμπόρευσης και σύμπραξης όλων των Δυνάμεων του Δημοκρατικού Τόξου για τα μείζονα ζητήματα του Έθνους και της Δημοκρατίας. Εθνική Επιλογή Ευθύνης, είναι να επιδιώκεις την αφύπνιση και τη συνεργασία όλων των δυνάμεων του Ευρωπαϊκού Τόξου, προκειμένου να καταστρώσουμε όλοι μαζί ένα πραγματικό σχέδιο ελπίδας.»
Τι είπε για τον πρόεδρο της Ν.Δ
Έχει αναλογισθεί ο δήθεν «υπεύθυνος και μεταρρυθμιστής» κ. Μητσοτάκης τι θα σημαίνουν οι τυχόν πρόωρες εκλογές, για την οικονομία και τη χώρα;
Η αξιολόγηση στις καλένδες, ανάγκη για νέα μέτρα, βαθιά ύφεση, περισσότερη ανεργία. Αντέχει όμως κι’ άλλο αυτός ο τόπος και αυτός ο λαός να στήνονται παιχνίδια εξουσίας και προσωπικές καριέρες πάνω στα ερείπια μιας κοινωνίας; Σήμερα η Ν.Δ., φόρεσε ένα καινούργιο προσωπείο και προσπαθεί να εμφανιστεί ως εκφραστής της ανάγκης για μεταρρυθμίσεις. Καλύπτει όμως απόλυτα και σταθερά την καταστροφική και λαϊκίστικη πολιτική της Ν.Δ. της περιόδου 2004-2009, που οδήγησε σε περιπέτειες τη χώρα.