Πολλές συζητήσεις έχει προκαλέσει στα μέλη του τεχνικού κόσμου της Πάτρας η ενέργεια εταιρείας που πραγματοποιεί έρευνα στα γραφείο μηχανικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπάλληλοι πολυεθνικής εταιρείας, μετά από σχετικές καταγγελίες και κατόπιν εισαγγελικής εντολής έχουν πραγματοποιήσει ελέγχους σε γραφεία μηχανικήν , προκειμένου να διαπιστωθεί εάν κάνουν χρήση λογισμικού της εταιρείας, παρανόμως.
Μάλιστα η κίνηση συτή προκάλσε αντιδράσεις μεταξύ των οποίων και του πρώην προέδρου του ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας Θανάση Γιανναδάκη. Ο οποίος σε ανάρτησή του έγραψε μεταξύ άλλων:
Φανταστείτε τα τελευταία 13 χρόνια Μηχανικοί να μπαίναν με δικαστικό επιμελητή στα σπίτια πολιτών που τους χρωστούσαν λεφτά και να ψάχνανε αν έχουν ή δεν έχουν, ή ακόμα καλύτερα να ζητούσαν και να παίρναν δικαστική παραγγελία για άρση τραπεζικού απορρήτου των πελατών τους για να διαπιστώσουν αν είναι όντως σε οικονομική ένδεια. Φανταστείτε, να είχε αναθέσει ο κάθε Σύλλογος Μηχανικών σε μια εισπρακτική εταιρεία να ενοχλεί συνέχεια τους πελάτες τους και να ζητούσε τα χρήματά τους.
Κάπως έτσι, πολυεθνική εταιρία αυτές τις ημέρες με δικαστική άδεια έκανε εφόδους σε γραφεία Μηχανικών για να διαπιστώσει αν γίνεται χρήση του εμπορικού της λογισμικού παρανόμως. Η συνέχεια θα δοθεί είτε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις οικονομικές αιτιάσεις της εταιρίας ή σε αίθουσα δικαστηρίου.
Δεν υπερασπίζομαι την παράνομη χρήση λογισμικού. Είναι άλλωστε, ένα από τα θέματα που έχουμε συζητήσει σε άπειρες συζητήσεις με συναδέλφους. Δουλειά μας είναι να χρεώνουμε τη τις υπηρεσίες μας λαμβάνοντας υπόψη και τα πραγματικά και νόμιμα έξοδα της επιχείρησης μας.
Όμως,
οι Μηχανικοί από το 2011 είδαν για τουλάχιστον 10 χρόνια το εισόδημά τους να κατακρημνίζεται με την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών και την γενικευμένη οικονομική ύφεση.
Παρόλα αυτά βγάλανε τα κάστανα από τη φωτιά τόσο για το κράτος (αυθαίρετα, κτηματολόγιο, ηλεκτρονική ταυτότητα κλπ) όσο και την ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μέσα από τη συνεχή και αλματώδη εξέλιξη της εφαρμοσμένης επιστήμης τους στο πεδίο. Όχι στα λόγια.
Οι Μηχανικοί είναι από τους κλάδους που διαχρονικά είναι ελάχιστα ωφελημένοι από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία στη στήριξη των επιχειρήσεών τους για την αναβάθμιση τους σε υλικοτεχνική υποδομή.
Αυτό πρέπει να αλλάξει και μάλιστα άμεσα. Δεν γίνεται να ακολουθούμε τις τεχνολογικές εξελίξεις με διαφορά πενταετίας γιατί δεν έχουμε την κατάλληλη υποστήριξη ως κλάδος. Οι πολίτες θα βγουν οφελημένοι από αυτό, άλλωστε, και η εθνική οικονομία.
Εκτός και αν πραγματικά πιστεύει κανείς ότι μια εμπροσθοβαρής μετακύληση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων των Μηχανικών στον πολίτη που ήδη δοκιμάζεται και ο μισθός δεν φτάνει μέχρι το τέλος του μήνα, ότι είναι επιλογή που δεν θα χαρακτηριστεί και ως καρτέλ των Μηχανικών από τους διάφορους καλοθελητές.
Το κράτος έχει αποδεχθεί τον πολλαπλασιασμό των τιμών των εισαγόμενων υλικών και έχει αφήσει τους βασικούς συντελεστές της ανάπτυξης που είναι οι επιστήμονες στην άκρη τους. Ακόμη και στην περίπτωση της διάθεσης των εμπορικών λογισμικών υπάρχει σοβαρή αναντιστοιχία μεταξύ της ζήτησης και προσφοράς. Πολλοί Μηχανικοί απευθύνονται σε πολλούς πολίτες. Λίγες εταιρείες απευθύνονται σε πολλούς Μηχανικούς. Με την τρέχουσα λογική δεν υπάρχει καμία διαπραγματευτική ισχύς από τους Μηχανικούς.