Το Δ.Σ του Σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο " Αγιος Ανδρέας" (ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ), σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Η Δημόσια Υγεία αποτελεί αγαθό ανεκτίμητο, αναντικατάστατο και ως τέτοιο θα πρέπει να διαφυλαχθεί από όλους και πρωτίστως από εμάς τους Υγειονομικούς. Να ενισχυθεί και να σταματήσει κάθε σενάριο για καταργήσεις, συγχωνεύσεις υγειονομικών Μονάδων και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.
Διαφωνούμε ριζικά με την είσοδο στα Νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα με οποiαδήποτε μορφή.Οι ιδιώτες θα πλουτίζουν εκ του ασφαλούς σε βάρος του Δημοσίου και από τις τσέπες των ασθενών.
Σε πολλά Νοσοκομεία ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί και επιστρέφουν οι εργολάβοι. Να δοθεί η νομική δυνατότητα στα Νοσοκομεία να συνάπτουν νέες ΣΟΧ που έχουν κριθεί συνταγματικές από το Ελεγκτικό Συνέδριο, τη στιγμή μάλιστα που κοστίζουν πολύ λιγότερο από τους εργολάβους που προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.
Τα Νοσοκομεία και εμείς που εργαζόμαστε σ’ αυτά, υποφέρουμε από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση.
Στα Νοσοκομεία οι κενές οργανικές θέσεις είναι 45.000 με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται ασθενείς και το προσωπικό να βρίσκεται σε εργασιακή εξουθένωση.
Οι περιβόητες 10.000 προσλήψεις σε βάθος τετραετίας και αν υλοποιηθούν, θα είναι πολύ λιγότερες από τις αναμενόμενες αποχωρήσεις που θα είναι περίπου 12.000.
Οι Συμβασιούχοι περίπου 20.000 (επικουρικοί, ΟΑΕΔ,ΣΟΧ,3μηνίτες)παρότι υπήρχε η δέσμευση για την μονιμοποίησή τους, παραμένουν σε διαρκή ομηρία και επισφάλεια με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων παρότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Μάλιστα κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης στη Βουλή ο νέος Υπουργός Υγείας δεν έκανε καμία αναφορά σε ενδεχόμενες παρατάσεις της θητείας των χιλιάδων Συμβασιούχων.
Ο μισθός των Υγειονομικών βρίσκεται στα όρια περίπου του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη γιατί εκεί λαμβάνουν 14 μισθούς ,ενώ εμείς 12 κατ’ έτος.
Δεν υλοποιήθηκε το δίκαιο αίτημα της ένταξής μας στα ΒΑΕ, παρότι η Επιτροπή του Υπουργείου Εργασίας εισηγήθηκε την ένταξή μας αλλά από την κυβέρνηση δεν υπήρξε καμία πρωτοβουλία εδώ και δυόμισι χρόνια.Δεν μπορούν οι υγειομομικοί να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες σε ηλικία 67 ετών.
Μεγάλες αδικίες και διχασμό προκάλεσε μεταξύ των υγειονομικών ο νέος καθορισμός του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, με αδικίες, διαχωρισμούς, και αποκλεισμούς χιλιάδων υγειονομικών, τη στιγμή μάλιστα που στην πανδημία στα μέτρα κατά του κορωνοιού δεν είχαμε εξαιρέσεις μεταξύ των υγειονομικών.
Να σταματήσουν επιτέλους τα παρωχημένα μέτρα που συνεχίζουν να επιβάλλονται στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς τη στιγμή μάλιστα που και ο ΠΟΥ έχει κηρύξει το τέλος της πανδημίας, όπως Rapid test, με το κόστος να βαραίνει τους εργαζόμενους, που αποδεικνύεται περίτρανα ότι αυτό το μέτρο είναι καθαρά τιμωρητικό και εισπρακτικό.Όπως επίσης και ο αποκλεισμός των υγειονομικών να εργάζονται σε ΜΕΘ,ΜΤΝ κλπ δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τη λειτουργία των Νοσοκομείων.
Αναφορικά με το Νοσοκομείο μας διεκδικούμε και
– Την άμεση παρέμβαση έτσι ώστε να βελτιωθούν οι αντίξοες συνθήκες εργασίας που επικρατούν σε τμήματα όπως Παθολογικές Κλινικές, ΤΕΠ,και όχι μόνο.
– Την Στελέχωση σε Θέσεις Ευθύνης με αξιοκρατικά κριτήρια.
– Την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των τμημάτων του Νοσοκομείου μας (π.χ Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου)
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
• ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ
• ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΕ
• ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
• ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ
• ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΛΟΓΙΩΝ
• ΕΝΙΑΙΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
• ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΝΟΣΟΣ – ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ
ΙΣΧΥΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΣΥ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ»