ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Πώς η ΕΥΠ "ξετρύπωσε" στη Ζάκυνθο τον Πακιστανό Χαϊντέρ - Λεπτομέρειες από την άγνωστη επιχείρηση του 2022 στο νησί

 

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ TEMPO24.NEWS

Συνολικά δύο επιχειρήσεις και υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας έκαναν οι άνδρες της ΕΥΠ στην Ζάκυνθο για τον έναν από τους δύο Πακιστανούς  (τον 27χρονο Χαϊντέρ) που κατηγορούνται για την οργάνωση τρομοκρατικού χτυπήματος σε Ισραηλινό στόχο της Αθήνας.

Η τελευταία και η πιο γνωστή σήμερα, έγινε μαζί με αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και οδήγησε στη σύλληψή του.

Ωστόσο, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του tempo24.news, είχε προηγηθεί ακόμη μία λίγο πριν τα τέλη του 2022, στην οποία συμμετείχε πολυπληθής ομάδα στελεχών της ΕΥΠ και  η οποία και ήταν καθοριστική για την έκβαση της σοβαρής αυτής υπόθεσης.

Το tempo24.news γνωρίζει από άριστα πληροφορημένη πηγή, πως τότε εντοπίστηκε στον Λαγανά ο Πακιστανός που αναζητείτο, με βάση τις πληροφορίες, ως άμεσα σχετιζόμενος με το σχέδιο της τρομοκρατικής επίθεσης που σχεδιαζόταν.

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Οι ίδιες πληροφορίες του tempo24.news αναφέρουν πως η πρώτη αυτή επιχείρηση ήταν εξαιρετικά δύσκολη λόγω ζητημάτων ταυτοπροσωπίας και έπρεπε να συσχετιστούν με άλλα δεδομένα προκειμένου η ΕΥΠ να καταλήξει στο άτομο που αναζητείτο. Μάλιστα οι προσπάθειες της αναζήτησης δεν διευκολύνονταν ούτε με τις περιγραφές και άλλο υλικό το οποίο υπήρχε προς εμπιστευτική χρήση.

ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΠΟΠΤΕΥΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ

Οι κινήσεις των στελεχών της ΕΥΠ στο νησί έγιναν με τρόπο τέτοιο έτσι ώστε να μην αντιληφθεί κανείς το παραμικρό. Στη διάρκεια των αναζητήσεων, έως ότου φτάσουν στο σπίτι όπου διέμενε ο Πακιστανός, δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο. Αντίθετα το σύνολο των μελών της έμπειρης ομάδας της ΕΥΠ κινήθηκαν με ιδιωτικά μέσα, ενώ κατά πληροφορίες είχαν νοικιαστεί και οχήματα από άλλες περιοχές της χώρας. Όταν εντοπίστηκε ο Πακιστανός στο σπίτι στο Λαγανά, όπου διέμενε μαζί με άλλους 11 εργάτες γης, ξεκίνησε η διαδικασία της παρακολούθησής του. Αν και πληροφορίες για τους τρόπους που έγινε δεν διαρρέουν, το tempo24 είναι σε θέση να γνωρίζει πως χρησιμοποιήθηκε κτίριο που διευκόλυνε την επόπτευση των κινήσεων του Πακιστανού.

ΔΥΟ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Η παρακολούθησή του είχε διπλό στόχο. Ο πρώτος σχετιζόταν άμεσα με την αξιολόγηση του προφίλ του μέσω των κινήσεών που έκανε. Όπως προέκυψε, επρόκειτο για άτομο υπεράνω πάσης υποψίας και το οποίο δεν προκαλούσε κανέναν με τη συμπεριφορά του. Ο δεύτερος και πιο ουσιαστικός, αφορούσε στο αν είχε σχέση με άτομα που ζουν στο νησί και οι οποίοι είναι σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με σκληρούς ποινικούς εντός ή εκτός Ζακύνθου. Το αποτέλεσμα του δεύτερου στόχου της επιχείρησης δεν έγινε γνωστό, ή εξακολουθεί να αποτελεί βραχίονα των ερευνών που συνεχίζονται.

Όλες πάντως οι ενέργειες και ιδιαίτερα τα αποτελέσματα των παρακολουθήσεων, είχαν σαν αποτέλεσμα να προκύψει ουσιαστικό υλικό, ικανό για να σχεδιαστεί η δεύτερη επιχείρηση τον Φεβρουάριο στην οποία συνελήφθη ο κατηγορούμενος, ενώ όπως είναι γνωστό σε παράλληλη επιχείρηση στην Σπάρτη συνελήφθη και ο συγκατηγορούμενος ομοεθνής του.

Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Υάκινθος» που στήθηκε από αντιτρομοκρατική και ΕΥΠ απέδωσε στοιχεία, όπως οι συνομιλίες των δύο Πακιστανών με τον αρχηγό τους που φέρεται να βρίσκεται στην Τεχεράνη, δίνοντας την ευκαιρία στους αναλυτές να ακτινογραφήσουν τα σχέδια της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ