Νηστίσιμα κολοκυθάκια γεμιστά με κρέμα λεμονιού

Υλικά

15-20 μεσαία κολοκυθάκια, χοντρά
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1½ φλιτζάνι ρύζι καρολίνα ή γλασέ
ξύσμα + χυμό από 1 λεμόνι
2 φλιτζάνια νερό
½ ματσάκι μαϊντανό
1/3 ματσάκι μάραθο
15 φύλλα δυόσμου
3-4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών

Για την κρέμα λεμονιού

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
4 κουτ. σούπας αλεύρι
2 φλιτζάνια ζωμό από το ταψί με τα κολοκυθάκια
χυμό από 1 λεμόνι
3-4 κουτ. σούπας μάραθο, ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

 

Διαδικασία
Βήμα 1

Με ένα μαχαίρι κόβετε το μπροστινό κοτσάνι από τα κολοκυθάκια και ελάχιστο από το πίσω μέρος, απλά για να αφαιρέσετε το μικρό κοτσανάκι. Με ένα εκπυρινωτή για μήλα αφαιρείτε προσεκτικά τη σάρκα από τα κολοκυθάκια.

Βήμα 2

Ζεσταίνετε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνετε το λάδι και σοτάρετε το σκόρδο με το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, προσέχοντας να μη μας πάρουν πολύ χρώμα. Συνεχίζετε προσθέτοντας τη σάρκα από τα κολοκυθάκια και μαγειρεύετε για άλλα 2 λεπτά. Ρίχνετε το ρύζι, το ξύσμα λεμονιού και το νερό και αφήνετε για 5-7 λεπτά, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει το νερό. Αποσύρετε το μάτι από τη φωτιά και προσθέτετε τα μυρωδικά, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Με ένα μικρό κουταλάκι γεμίζετε τα κολοκυθάκια μέχρι πάνω. Τα τοποθετείτε σε ταψί, ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και ρίχνετε μέσα το ζωμό λαχανικών, ο οποίος θα πρέπει να καλύπτει σχεδόν μέχρι τη μέση τα κολοκυθάκια . Με ένα μαχαιράκι τρυπάτε τη σάρκα από κάθε κολοκυθάκι 5-6 φορές.

Βήμα 4

Κλείνετε πάρα πολύ καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο, ώστε να μην φεύγει από πουθενά ο ατμός. Aυτό το βήμα είναι πολύ σημαντικό και θα πρέπει να δώσετε πολλή προσοχή, ώστε ακόμα κι όταν βάλετε το ταψί στο φούρνο να μη σκιστεί το αλουμινόχαρτο από τις πλαϊνές μπάρες του φούρνου. Ψήνετε τα κολοκυθάκια στο φούρνο για 50 λεπτά.

Βήμα 5

Για την κρέμα λεμονιού: Σε μία μικρή κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο. Ρίχνετε το αλεύρι και ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα συνέχεια, ώστε να εννοποιηθούν τα δύο υλικά. Ρίχνετε το ζεστό ζωμό και ανακατεύετε γρήγορα με έναν αβγοδάρτη, προσέχοντας να μην σας σβολιάσει. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού και ανακατεύετε πάντα σε μέτρια φωτιά, για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να αρχίζει να πήζει.

Βήμα 6

Μόλις η κρέμα είναι έτοιμη, αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε το ψιλοκομμένο μάραθο και γαρνίρετε τα κολοκυθάκια με την κρέμα λεμονιού.

 

olivemagazine.gr

Διαβάστε επίσης