Θ. Σκυλακάκης: Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις για την στήριξη επιχειρήσεων

Τη Δευτέρα αναμένονται οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από τους περιορισμούς που έχουν ληφθεί για την αναχαίτιση της Όμικρον, όπως προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κ. Σκυλακάκης, ανέφερε επίσης ότι θα εκπλαγούμε θετικά το 2022 από τη δυναμική της οικονομίας, παρά το πρόβλημα του πληθωρισμού. Ανέφερε, δε, ότι θα υπάρξουν σημαντικές βοήθειες σε ό,τι αφορά την φορολογία, ενώ το εισόδημα των πολιτών θα ενισχυθεί με υψηλότερους μισθούς. Δήλωσε ακόμη πως φέτος θα έχουμε 11 δισ. ευρώ επενδύσεις, δηλαδή θα σημειωθεί υπερδιπλασιασμός των δημοσίων επενδύσεων και παράλληλα θα έχουμε επενδυτικά κίνητρα με τα δάνεια του ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως έχει γράψει το naftemporiki.gr, όποιες αποφάσεις ληφθούν για τα μέτρα στήριξης θα βασίζονται στα στοιχεία που θα λάβει το οικονομικό επιτελείο με βάση την πορεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ώστε να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για τις απώλειες που έχουν υποστεί τομείς όπως η διασκέδαση, η εστίαση και πιθανόν κι άλλοι κλάδοι. Καθοριστικό ρόλο για τις αποφάσεις θα παίξει και το κατά πόσο τα περιοριστικά μέτρα θα επεκταθούν και μετά τις 16 Ιανουαρίου, που ισχύουν έως τώρα.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ψηλά στη λίστα είναι η επέκταση του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας με την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και σε άλλους κλάδους (το μέτρο ισχύει για τον Ιανουάριο βάσει συγκεκριμένων ΚΑΔ). Στο τραπέζι όμως παραμένει και το ενδεχόμενο αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, χρονική μετάθεση του χρονικού περιθωρίου ένταξης των οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας στη ρύθμιση των 36 - 72 δόσεων (η προθεσμία λήγει στις 26 Ιανουαρίου) αλλά και μέτρα τόνωσης της ρευστότητας μέσω κοινοτικών προγραμμάτων. Ωστόσο ότι κι αν αποφασιστεί δεν θα αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων αλλά μόνο όσες αποδεδειγμένα έχουν πληγεί.