Ένα επικίνδυνο στοίχημα της κυβέρνησης

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

 

Παρά την εκρηκτική έκθεση Τσιόδρα-Λύτρα, η οποία για την κυβέρνηση ήλθε ως κεραυνός εν αιθρία, στους κόλπους της δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να πανικοβληθεί.

Και από την άποψη αυτή, τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές, υπάρχουν αρκετές και σοβαρές ενδείξεις ότι η κυβέρνηση με πρώτον τον πρόεδρο της και το επιτελείο του, δεν θέλει να προχωρήσει άμεσα στη λήψη και εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών μέτρων απέναντι στη μετάλλαξη "όμικρον" του κορωνοϊού. Εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία και την κοινωνική ισορροπία, χωρίς θεαματικά αποτελέσματα στον πόλεμο κατά του κορωνοϊού και της πανδημίας που δεν λέει να τελειώσει.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο λήψεων αποφάσεων, ευελπιστεί ότι πολύ γρήγορα στις αρχές του 2022 θα υπάρξει θεραπευτική αγωγή στις περιπτώσεις του κορωνοϊού Covid-19, με αποτέλεσμα να μετατραπεί η νόσος σε σοβαρής μορφής ίωση. Κατά συνέπεια η προφύλαξη από αυτήν θα είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα προσωπικής ευθύνης. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση σε κάποιο βαθμό υιοθετεί το σουηδικό/ολλανδικό μοντέλο ποντάροντας στην ωριμότητα ενός λαού, με υψηλό ποσοστό "ψεκασμένων" όμως.Και αυτό είναι ένα πρωτο σοβαρό θέμα, που θα μπορούσε να δημιουργήσει εξίσου σοβαρά προβλήματα στο προαναφερόμενο κυβερνητικό στοίχημα.Άρα,στο  επίπεδο αυτό, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, εγείρεται ένα σοβαρό ερώτημα?. Πού αρχίζει και πού τελειώνει η προσωπική ευθύνη και τελικά ποιό κόστος θα καταβάλλουν οι διάφοροι "ψεκασμένοι", που από προχωρημένη ηλιθιότητα μπορούν να προκαλέσουν αμέτρητους θανάτους.Όπως ήδη αυτό έχει συμβεί σε αρκετές περιπτώσεις.

Δεν είναι λογικό συνεπώς, οι πανεπιστήμονες και παντογνώστες να καταβάλλουν και το κόστος των ζημιών που προκαλούν?

Υπό τις πιο πάνω συνθήκες, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι το 2022 στο ξεκίνημά του θα είναι μια ακόμη χρονιά αβεβαιότητας αλλά και σοβαρών κινδύνων. Όσο για την κυβέρνηση, μπορεί να μπαίνει στο νέο έτος με καλό δημοσκοπικό προβάδισμα έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πλην όμως αυτή τη φορά, ιδιαίτερα μετά την αναγέννηση του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ), στο δρόμο της υπάρχουν αρκετές νάρκες, κάποιες από τις οποίες  μπορεί να κρύβουν και πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις.Αυτές εξάλλου που τον τελευταίο καιρό τροφοδοτούν και την γνωστή εκλογολογία

Διαβάστε επίσης