Πάτρα: "Αγρίεψε" ο καιρός - Βροχές και καταιγίδες από τα ξημερώματα - Πότε θα μας "χτυπήσει" ο αεροχείμαρρος

 

 

Ο καιρός, λοιπόν, αγρίεψε από τα ξημερώματα της Παρασκευής, ξεκινώντας από στη Δυτική Ελλάδα, όπου βροχές και τοπικές καταιγίδες πλήττουν και την Πάτρα.

Η θερμοκρασία στην Πάτρα δεν θα ξεπεράσει σήμερα τους 17 βαθμούς, ενώ ισχυροί άνεμοι έως και 4 μποφόρ θα πνέουν στην περιοχή.

Τα έντονα αυτά φαινόμενα γρήγορα θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα, ενώ στα δυτικά και στα βορειοανατολικά θα είναι κατά τόπους έντονα.

Χιονοπτώσεις αναμένονται στα βόρεια ορεινά πάνω από τα 1.500 μέτρα. Από τις βραδινές ώρες αναμένεται πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων στα ανατολικά ηπειρωτικά και στα νότια. Τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες, υπάρχει πιθανότητα η ορατότητα να είναι τοπικά περιορισμένη στα κεντρικά και βόρεια.

Τι περιμένουμε από τον… υδράργυρο

Η θερμοκρασία, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα σημειώσει άνοδο, κυρίως στα ανατολικά και νότια. Θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 0 έως 8-9 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -3 έως 13, στην Ήπειρο από 1 έως 14 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 0 έως 12, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 2 έως 18-19 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 10 έως 17-18 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 8 έως 23-24 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στα πελάγη από νότιες-νοτιοανατολικές γενικά διευθύνσεις, θα πνέουν με εντάσεις ως 8 μποφόρ.

Τι είναι ο αεροχείμαρρος – Πότε «ακουμπά» την Ελλάδα

Ο αεροχείμαρρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10-11 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης, με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Ο αεροχείμαρρος εντοπίζεται σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη θερμοκρασιακή διάφορα μεταξύ δύο αερίων μαζών, ενώ η κίνηση του αεροχειμάρρου καθορίζει τη δημιουργία και την κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων.

Αυτή η αλλαγή στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία και ο έντονος κυματισμός του αεροχειμάρρου πάνω από την περιοχή της Δυτικής Μεσογείου, θα έχει ως αποτέλεσμα την μεταφορά κρύων αερίων μαζών προς τη Δυτική και την Κεντρική Ευρώπη, ενώ αντίθετα μεταφορά θερμών αερίων μαζών αναμένεται πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο. Έτσι, η ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, θα βρεθεί στο μεταίχμιο δύο αερίων μαζών με έντονη θερμοκρασιακή διαφορά, δημιουργώντας τελικά μια ζώνη όπου αναμένεται ο σχηματισμός και η κίνηση διαδοχικών βαρομετρικών χαμηλών τις επόμενες ημέρες, τα οποία θα επηρεάσουν και την Ελλάδα.

https://www.newsit.gr/

Διαβάστε επίσης