Πώς θα κάνεις χρυσαφένιο μαύρισμα με ασφάλεια;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα αντηλιακά προϊόντα

Όπου κι αν βρίσκεσαι, ακόμα και στην πόλη, το βασικό προϊόν που πρέπει να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη λίστα με τα απαραίτητα είναι το αντηλιακό σου.

Πώς επιλέγεις το σωστό αντηλιακό

Προτίμησε εκείνα τα αντηλιακά προϊόντα που διαθέτουν φίλτρα προστασίας και για την UVB ακτινοβολία, όπου το B σημαίνει "burning" και ευθύνεται για τη δημιουργία ερυθρότητας, αλλά και για την UVA, όπου A σημαίνει "aging" και άρα είναι η ακτινοβολία που προάγει την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας, δηλαδή την εμφάνιση ρυτίδων και χαλάρωσης, καθώς αποδυναμώνει το κολλαγόνο και την ελαστίνη. Αυτό γίνεται, επίσης, αντιληπτό όταν, εκτός των άλλων, στη συσκευασία του αντηλιακού αναγράφεται ο ειδικός δείκτης PPD (Persistent Pigment Darkening) και αναφέρεται στο χρόνο που χρειάζεται ένα προστατευμένο δέρμα για να μαυρίσει σε σχέση με ένα απροστάτευτο. Πολύ σημαντικό είναι να επιλέγεις αντηλιακά με φωτοσταθερά φίλτρα και ειδικά αν έχεις ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, δηλαδή φωτότυπο 1 ή 2, το SPF δεν πρέπει να είναι χαμηλότερο από 30 ή 50. Αναζήτησε εξειδικευμένα αντηλιακά με λεπτόρρευστη, μη λιπαρή υφή αν έχεις πολύ λιπαρή και ακνεϊκή επιδερμίδα, καθώς ο ήλιος και το αλάτι της θάλασσας σε συνδυασμό με την τακτική χρήση αντηλιακής κρέμας μπορεί να επιδεινώσουν την ακμή. Για πολύ ευαίσθητα δέρματα, που παρουσιάζουν φωτοαλλεργία, αλλά και για επιδερμίδες με ροδόχρου νόσο υπάρχουν εξειδικευμένα αντηλιακά, ενώ επίσης μπορείς να επιλέξεις ένα αντηλιακό που προσφέρει παράλληλα αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση.

Φυσικά ή χημικά φίλτρα;

• Τα χημικά φίλτρα είναι χημικές ουσίες που φιλτράρουν και απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία. Κυριότερος εκπρόσωπός τους είναι οι βενζοφαινόνες. Τα αντηλιακά με χημικά φίλτρα έχουν το πλεονέκτημα ότι διαθέτουν ευρύ φάσμα φωτοπροστασίας. Έχουν όμως και το μειονέκτημα ότι μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, κυρίως σε ανθρώπους με πολύ ευαίσθητο δέρμα. • Τα φυσικά φίλτρα αποτελούνται κυρίως από ορυκτά, όπως είναι το οξείδιο του τιτανίου ή το οξείδιο του ψευδαργύρου. Αντανακλούν όλο το φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας ενώ παραμένουν ανενεργά μετά την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Τα φυσικά φίλτρα, παρά το γεγονός ότι κοσμητικά δεν είναι τόσο ευχάριστα, καθώς δίνουν έντονη λευκή απόχρωση στην επιδερμίδα και απλώνονται δύσκολα, είναι απαραίτητα, γιατί παρέχουν πλήρη προστασία έναντι όλης της ηλιακής ακτινοβολίας και η χρήση τους μειώνει τη χρήση των χημικών φίλτρων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς στο δέρμα. Τα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι πιο ασφαλή, επειδή ανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία και δεν απορροφώνται διαδερμικά και το μειονέκτημα ότι ανακλούν λιγότερο τη UVA ακτινοβολία. • Ο συνδυασμός των χημικών και φυσικών φίλτρων προσφέρει την ιδανική προστασία. Τα αντηλιακά που συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα και των δύο τύπων φίλτρων προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία ενώ μειώνουν την εμφάνιση ερεθισμών.

Τι είναι το SPF

Είναι ο δείκτης προστασίας, Sun Protection Factor, κυρίως από την ακτινοβολία UVB, που ευθύνεται για το ηλιακό έγκαυμα. Το νούμερο που αναγράφεται δείχνει το πόσος χρόνος μεσολαβεί ώστε το προστατευμένο με αντηλιακό δέρμα να υποστεί έγκαυμα, σε σύγκριση με το μη προστατευμένο δέρμα. Βέβαια, ο δείκτης προστασίας είναι απλώς ενδεικτικός. Έχοντας ως κριτήριο την ελάχιστη δόση της ακτινοβολίας που προκαλεί ερύθημα, ο δείκτης προστασίας πρακτικά αντιπροσωπεύει ένα συντελεστή που πολλαπλασιάζει το χρόνο έκθεσης στον ήλιο που απαιτείται για να εμφανιστεί ερύθημα. Έτσι, αν σε ένα δέρμα εμφανιζόταν ερύθημα στα 3 λεπτά, με την εφαρμογή ενός αντηλιακού με δείκτη 20 το ερύθημα θα εμφανιστεί στα 60 λεπτά. Ο δείκτης προστασίας, όμως, ανταποκρίνεται σε ιδανικές συνθήκες, ενώ πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το δείκτη προστασίας μειώνοντας προοδευτικά τη δράση του, όπως το πάχος της στρώσης του αντηλιακού προϊόντος πάνω στο δέρμα ή η εφίδρωση.

Πότε λήγουν τα αντηλιακά

Στα περισσότερα αντηλιακά αναγράφεται στη συσκευασία τους η ημερομηνία λήξης από τη στιγμή που θα τα αγοράσεις, ενώ στο πίσω μέρος της συσκευασίας, θα δεις ένα εικονίδιο σαν ανοιχτό βαζάκι με έναν αριθμό. Συνήθως οι αριθμοί είναι 6, 12 και 24 και αντιστοιχούν στους μήνες ζωής που έχει το αντηλιακό από την ημέρα ανοίγματος. Αν περάσει η ημερομηνία λήξης του, το προϊόν δεν παρέχει προστασία από τον ήλιο, καθώς οι χημικές ουσίες που περιέχει αρχίζουν να αλλοιώνονται και να διαχωρίζονται, με αποτέλεσμα να γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό. Για να διατηρήσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα ανοιγμένα αντηλιακά σου πρέπει να τα αποθηκεύεις με πολύ καλά κλεισμένο το καπάκι τους σε θερμοκρασία δωματίου και σε ένα σκιερό σημείο χωρίς υγρασία.

Μαύρισμα χωρίς ήλιο

Αν δεν έχεις προλάβει ακόμη να πας στην παραλία και επιθυμείς να έχεις άμεσα ηλιοκαμένη εικόνα χωρίς τις αρνητικές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας, τότε δεν έχεις παρά να επενδύσεις σε αυτομαυριστικά προϊόντα, δηλαδή τα γνωστά self tan. Το μαύρισμα που χαρίζουν δεν επεμβαίνει στη διαδικασία της μελανινογένεσης και είναι τελείως επιφανειακό, άρα και ασφαλές. Περιέχουν την οξειδωτική ουσία διυδροξυακετόνη, γνωστή ως DHA σε ποσοστό συνήθως 2-5%, η οποία οξειδώνει τις πρωτεΐνες της νεκρής κεράτινης στιβάδας της επιδερμίδας, δίνοντας την επιθυμητή απόχρωση. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η κεράτινη στιβάδα της επιδερμίδας ανανεώνεται φυσικά περίπου κάθε 7 ημέρες, θα πρέπει να εφαρμόζεις το self tan σου κατά προσέγγιση κάθε 4 ημέρες για να διατηρήσεις το επιθυμητό χρώμα. Κατά την εφαρμογή άπλωσέ το πολύ καλά στα γόνατα και στους αγκώνες, γιατί συνήθως εκεί παρατηρούνται δυσχρωμίες. Στο πρόσωπο φρόντιζε να το αφαιρείς καλά σκουπίζοντας το προϊόν από τις ρίζες των μαλλιών και τα φρύδια σου, να πλένεις καλά τις παλάμες σου μόλις τελειώσεις την εφαρμογή και να περιμένεις να στεγνώσει καλά πριν ντυθείς αποφεύγοντας να φορέσεις την ίδια ημέρα ανοιχτόχρωμα ρούχα.

 

shape.gr

Διαβάστε επίσης