Πάτρα: Στα χαρακώματα η εστίαση - Τελεσίγραφο ΣΚΕΑΝΑ στους "αντάρτες"

Φωτογραφία Αρχείου

Στα χαρακώματα βρίσκεται πλέον ο κλάδος της εστίασης στην Πάτρα. Οι εικόνες με τον απίστευτο συνωστισμό στο ξέφρενο πάρτι σε νυχτερινό μαγαζί το βράδυ του Σαββάτου, έχουν προκαλέσει ντόμινο αντιδράσεων ανάμεσα στους καταστηματάρχες της εστίασης. Την ώρα που οι περισσότεροι προσπαθούν να τηρήσουν τα μέτρα με αυστηρότητα για να μην "ξεφύγει" η περιοχή σε κρούσματα και οδηγηθούμε σε ολικό lock down, το οποίο θα βάλει λουκέτο στην εστίαση, κάποιοι "αντάρτες" γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τα μέτρα, βάζοντας σε κίνδυνο ολόκληρο τον κλάδο.

 

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΣΤΕΡΓΙΟΥ: "Ή αλλάζετε ή μας βουλιάζετε"

Σε πολύ αυστηρό ύφος ήρθε η ειδοποίηση - τελεσίγραφο του Προέδρου του ΣΚΕΑΝΑ, Σπύρου Στεργίου:

 

"Καλημερα και καλό μήνα!! Συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι. Εστίαση στην Αχαΐα ώρα 0. Επιλογή μας το +1 ή το -1. Οι αντοχές τελείωσαν, η υπομονή τελείωσε, τα λεφτά τελείωσαν, μην τελειώσουν και οι " ανάσες " μας και οι ζωές μας . Ανάσα σημαίνει το 23:30 από την Τρίτη και μετά. Οι συνάδελφοι στις κόκκινες περιοχές πλέον δεν ανασαίνουν, καταστρέφονται . Για τον ΣΚΕΑΝΑ, και αυτή θα είναι η θέσης μας, τελείωσαν οι έκνομες και παραβατικές συμπεριφορές. Σταθήκαμε στο πλευρό όλων, συμπαρασταθήκαμε σε όλους, κατανοήσαμε την οικονομική καταστροφή των επιχειρήσεων, καθώς και το περιβάλλον που ορίζει τον ανταγωνισμό μεταξύ μας. Στην Αχαΐα δραστηριοποιούνται 3.000 επιχειρήσεις με 30.000 εργαζόμενους. Κανείς από εδώ και πέρα δεν έχει το δικαίωμα στο όνομα της όποιας οικονομικής ανάγκης, γιατί όλοι έχουμε, να δώσει την αφορμή να μπει η περιοχή μας στο κόκκινο. Ο καθένας μας θα πρέπει να αναλάβει τη ευθύνη που του αναλογεί και να τηρήσει στο έπακρο τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Δε θα σταθώ στην ανάλυση, για το αν φταίει η εστίαση, ή οι πλατείες, οι σκάλες, οι εκκλησίες, τα ΜΜΜ, οι πολιτικές συγκεντρώσεις. Αυτά τα καυτηριάσαμε έντονα και επανειλημμένα. Η εστίαση είναι το εύκολο πολιτικό θύμα, και αυτή είναι η επιλογή της πολιτείας. Κρατήσαμε το νομό και την 3η πόλη της χώρας, εκδίδοντας πρώτοι υγειονομικά πρωτόκολλα, στο κίτρινο, με θυσίες, αγώνα και ένταση. Προσωπικά από στάση ζωής και δείγματος γραφής, αλλά και η γραμμή αυτού του ΔΣ, δεν ήταν ποτέ καταγγελτική για οποιονδήποτε συνάδελφο, εί μη μόνο συμβουλετική, παραινετική και υποστηρικτική . Τώρα όμως, προασπίζουμε τις ζωές και τα συμφέροντα όλων των συναδέλφων και των οικογενειών ημών και των εργαζομένων μας . Δεν επέχουμε καθήκοντα αστυνομίας, δεν οριστήκαμε ποτέ γι'αυτό, αλλά ΔΕΝ θα είμαστε μαζί, από εδώ και πέρα, για όποιον δε σεβαστεί τους συναδέλφους του, ανεξαρτήτου είδους καταστήματος και είδους παράβασης.

Κάναμε από την πρώτη στιγμή μεγάλο αγώνα, μπροστάρηδες σε όλη την Ελλάδα, να πάρουμε την όποια οικονομική βοήθεια μπορέσαμε. Το συνεχίζουμε αδιάλειπτα με νέα αιτήματα, εδώ και καιρό, τα οποία βλέπετε στις ανακοινώσεις του ΣΚΕΑΝΑ. Δεν υπάρχει καμία αντίταξη στα υγειονομικά μέτρα, υπάρχει μόνο εκ δικαιώματος για το μέγεθος του κλάδου και την οικονομική ζημιά που υποστήκαμε, και από ότι φαίνεται ο δρόμος είναι μακρύς, απαίτηση από την πολιτεία πραγματικής οικονομικής στήριξης. Συμμεριζόμαστε απόλυτα την αγωνία χιλιάδων οικογενειών, ας τηρήσουμε τα μέτρα για όλα τα θέματα που προκαλούν αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ μας, ας κρατήσουμε την Αχαΐα στο +1.

Η εστίαση στην Αχαΐα και σε όλη τη χώρα πλέον έχει υπόσταση και φωνή, αλλά για να διεκδικούμε χρειαζόμαστε και υγιές υπόβαθρο. Να το δείξουμε όλοι, είμαστε από την φύση του επαγγέλματος διαχειριστές της κοινωνικότητας και κρίσιμο οικονομικό μέγεθος για τη χώρα. Ήμουν και θα είμαι στο πλευρό κάθε συναδέλφου. Είναι υποχρέωση μου και χαρά μου.

Με τιμή Σπύρος Στεργίου"

ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ

Το μήνυμα του Σπύρου Στεργίου στάλθηκε προς όλους τους καταστηματάρχες εστίασης της Πάτρας και δε χωράει παρερμηνείες. Η ανοχή του κλάδου σε έκνομα περιστατικά έχει ήδη τελειώσει και από εδώ και πέρα ο οποιοσδήποτε ξεφύγει από το πλαίσιο των μέτρων θα βρει ολόκληρο τον κλάδο απέναντί του. Η εστίαση αγκομαχάει να επιβιώσει με τους ιδιοκτήτες καφέ, μπαρ και εστιατορίων να κοιμούνται και να ξυπνούν με τον φόβο του ολικού lock down που θα φέρει και λουκέτο στις επιχειρήσεις τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους. 

Διαβάστε επίσης