Πάτρα: Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ καταθέτει μήνυση μετά τις καταγγελίες για υπερκοστολόγηση υλικών προστασίας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

 

Απάντηση στα περί υπερκοστολόγησης υλικών προστασίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια της χώρας δίνει ο αρμόδιος διοικητής, Γιάννης Καρβέλης. 

Αύριο, Τρίτη 5 Μαΐου και ώρα 12 το μεσημέρι, ο Διοικητής της 6 ης Υγειονομικής
Περιφέρειας κ. Ιωάννης Καρβέλης θα επισκεφθεί τα γραφεία της Εισαγγελίας Πατρών,
προκειμένου να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για αναρτήσεις, δηλώσεις και
δημοσιεύματα που αφορούν στην προμήθεια υγειονομικού υλικού από την Υπηρεσία.

Να υπενθυμίσουμε πως ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης -επικαλούμενος διαθέσιμα στοιχεία- υποστήριξε ότι η προμήθεια μασκών και στολών για τις υγειονομικές μονάδες της συγκεκριμένης υγειονομικής περιφέρειας κόστισε το διπλάσιο σε σχέση με τις υπόλοιπες ΥΠΕ.  Μάλιστα, σε σχετική δήλωσή του, ανέφερε ότι η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την προμήθεια των υλικών αναρτήθηκε στη Διαύγεια, αφού είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία και της κατάθεσης και της αποσφράγισης των προσφορών, ενώ ο ιδιοκτήτης των εταιρειών από τις οποίες αγοράστηκαν τα συγκεκριμένα υλικά είναι στέλεχος της ΟΝΝΕΔ. 

Η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη για το θέμα:

Όπως υποσχέθηκα πριν μια ώρα ,προκαλώντας τον Βασίλη Κικίλια , παραθέτω τα ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ,δεύτερης αρπαχτής στην 6η ΥΠΕ (Πελοπόννησος ,δυτική Ελλάδα,Ιόνια, Ηπειρος)που διοικεί ο «αξιότιμος» κύριος Γιάννης Καρβέλης.

-Στις δυο πρώτες φωτογραφίες φαίνεται απόφαση ανάθεσης για προμήθεια 3.800 στολών του υγειονομικού προσωπικου υψηλής προστασίας τύπου TYVEC προς 18,6 ευρώ η μια!!!!(χωρίς ΦΠΑ)

-Στην 3η και 4η φωτογραφία φαίνεται αντίστοιχη απόφαση ανάθεσης της διοίκησης της 1ης ΥΠΕ (Αθηνα-Αττική) για το ίδιο είδος όπου το προμηθεύεται με 8 ευρώ τη μια!!!!(χωρίς ΦΠΑ και εδώ για 6.500 στολές)

Για να μην βρουν γελοίες δικαιολογίες στην 6η ΥΠΕ για «επείγουσα προμήθεια» κλπκλπ ανεβάζω τις επόμενες δυο φωτογραφίες όπου η μια ( φωτό 5) είναι από την πρόσκληση ενδιαφέροντος που φαίνεται να ζητάει παράδοση των στολών μέχρι 30 Μαρτίου και η φωτό 6 δείχνει πως παίρνει στις 30/4 απόφαση για παράταση παράδοσης μέχρι 15/5 (προφανώς ο Καρβέλης έβαλε τον όρο για άμεση παράδοση για να μην κάνουν άλλοι προσφορές και αφού «καβάτζωσε» τον συγκεκριμένο προμηθευτή κάνει το παιχνίδι να τις πάρει στην ΥΨΗΛΗ ΤΙΜΗ όταν τις έχει ….)

ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ ΟΜΩΣ:

Στην φωτογραφία νούμερο 4 φαίνεται επίσης με τι τιμή προμηθεύτηκε τις μάσκες υψηλής προστασίας FFP3 ,η 1η Υπε ,αυτές δηλαδή που ο Καρβέλης ειχε κλείσει τη δουλίτσα στα 20 ευρώ τη μια (με ΦΠΑ) και του τη χαλάσαμε!

Η πρώτη ΥΠΕ λοιπόν τις προμηθεύτηκε με 4,4 ευρώ τη μια ,(5,45 με ΦΠΑ!!!!!!!!!)

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΔΗΛΑΔΗ !!! Ο τύπος που διοικεί την 6η ΥΠΕ είναι απίθανη ΛΕΡΑ!

Από 5,45 στα 20 ευρώ οι μάσκες ,από 8 ευρώ στα 18,6 οι στολές σε Αττική και Πελοπόννησο αντίστοιχα!

ΓΙ ΑΥΤΟ ΦΩΝΑΖΑΜΕ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΩΝ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΩΝ ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΔΙΑΤΙΜΗΣΗ !!! ΑΝ ΕΙΧΕ ΜΠΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙΑ ΚΑΙ ΛΑΜΟΓΙΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ .Γι αυτό λέω τόσα χρόνια πως οι κομπίνες και τα σκάνδαλα γίνονται ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ !!

Έχει αρχίσει ήδη και βρωμάει πολύ …. και είμαστε μόνο στους δέκα μήνες….

Είπαμε θα βάλουμε πλάτη στην πανδημία ,αλλά στη ΜΑΣΑ και τη ΛΑΜΟΓΙΑ θα σας κάνουμε να χάσετε τον ύπνο σας .

ΥΓ Αν μετά από αυτό δεν διώξετε το διοικητή της 6ης ΥΠΕ το Γιάννη Καρβέλη ,τότε πρέπει να διώξετε το διοικητή της 1ης Υπε τον κύριο Στάθη γιατί μάλλον πετυχαίνει τέτοιες τιμές γιατι αγοράζει χαλασμένες παρτίδες ή δεν ξέρει από «διαπραγματεύσεις»…..

Δήλωση είχε γίνει και από τους βουλευτές  Αχαίας του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Αναγνωστοπούλου, Κ. Μάρκου:

Ως εκπρόσωποι του Αχαϊκού λαού στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αισθανόμαστε κι εμείς την υποχρέωση να δημοσιοποιήσουμε τα παρακάτω διασταυρωμένα στοιχεία, τα οποία προκύπτουν από δημοσιευμένες στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) πληροφορίες και από τα οποία πιθανόν να προκύπτει διασπάθιση δημόσιου χρήματος σε μια εποχή μάλιστα που τα πράγματα έχουν δυσκολέψει για την απλό πολίτη και αναμένεται να δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο, ενώ κάποιοι που ακουμπάνε στη σημερινή Κυβέρνηση προσπαθούν να βολέψουν ημέτερους.

Εντύπωση μάλιστα προκαλεί η εμμονή τους -παρά την αποκάλυψη της πρώτης απόπειρας-,με αποτέλεσμα σε πολύ λίγες μέρες να δημιουργήσουν άλλο κανάλι μέσα από το οποίο οι ίδιοι άνθρωποι που δεν πέτυχαν με τις μάσκες να κερδίσουν χρήματα και να πλουτίσουν τώρα με τις στολές.

Παραθέτουμε λοιπόν δεδομένα που είναι διαθέσιμα δημόσια όσον αφορά τις προμήθειες υγειονομικού υλικού από την 6η ΥΠΕ και σας αφήνουμε να βγάλετε τα συμπεράσματα σας, εισφέροντας κι εμείς κάποια νέα στοιχεία εν είδει σταυρόλεξου.

Η σύμβαση για την προμήθεια στολών τύπου TYVEC υπεγράφη στις 18 Μαρτίου με τιμή αγοράς 18,5 ευρώ η κάθε στολή, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που εμφάνισε ο Π. Πολάκης, τις ίδιες στολές η 1η ΥΠΕ τις αγόρασε έναντι 8 ευρώ τη μία.

Η εταιρεία που ανέλαβε την προμήθεια είναι η EUROSAP Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, με έδρα την Πάτρα [Συρογιάννη 67], και ο μοναδικός εταίρος-μέτοχος είναι η Κυπριακή εταιρεία RAFFREY INVESTMENTS LTD, με αριθμό εγγραφής στο Κυπριακό ΓΕΜΗ 348061, έχουσα όμως και αυτή δηλωμένη έδρα στην Πάτρα [ΠΕΟ Πατρών Κορίνθου 273].

Για τις εταιρείες αυτές έχουν σημασία τα εξής επιπλέον δημόσια στοιχεία:

1. Στο ΓΕΜΗ η σύσταση της εταιρείας έχει γίνει από τον Σπυρίδωνα Πετούση, ο οποίος είναι μέλος της ΚΕ της ΟΝΝΕΔ και αρχικός διαχειριστής της.

2. Εκ των υστέρων εμφανίζεται ο Αναστάσιος Λαγούτος, με την ιδιότητα του εκπρόσωπου της Κυπριακής εταιρείας RAFFREY και αναλαμβάνει ο ίδιος της διαχείριση της Ελληνικής εταιρείας EUROSAP Μον ΙΚΕ. Ο Αναστάσιος Λαγούτος είναι μέλος σε ΔΣ εταιρείας που συμμετέχει και η οικογένεια Λαινιώτη και συγκεκριμένα στην MONDIAL ANΩNYMOΣ BIOMHXANIKH ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥ ΑΕΒΕ.

3. Σε μεταγενέστερη τροποποίηση εμφανίζεται ο Σπυρίδων Πετούσης, ως εκπρόσωπος της Κυπριακής εταιρείας.

4. Η Κυπριακή εταιρεία εμφανίζεται στα οικεία αρχεία άλλοτε ως λυθείσα και άλλοτε ως έχουσα λάβει «επιστολή υπενθύμισης», που σημαίνει ότι ίσως έχει οφειλές στο Κυπριακό ΓΕΜΗ.

5. Στην οδό Συρογιάννη 67 (Πάτρα) εδρεύουν οι αποθήκες του ομίλου ΛΑΙΝΙΩΤΗ, ο οποίος αναφέρθηκε ως συγγενής του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Καρβέλη, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει διαψευσθεί η σχέση αυτή, οπότε δικαίως τη θεωρούμε δεδομένη. Ο όμιλος ΛΑΙΝΙΩΤΗ, όπως αποκαλύφθηκε, είναι αυτός ο οποίος πριν από έναν μήνα παραλίγο να πουλήσει τις μάσκες με τα 1.500.000 ευρώ, σε τιμή δηλαδή πολλαπλάσια από την τρέχουσα στην αγορά.

Αυτά που δεν γνωρίζετε εν είδει σταυρόλεξου για προχωρημένους:

1. Στην έδρα της Κυπριακής εταιρείας στην ΠΕΟ Πατρών Κορίνθου 273 στα Αραχωβίτικα είναι το σπίτι του … (9 γράμματα) και του … (8 γράμματα).

2. Το μέλος της ΚΕ της ΟΝΝΕΔ και φερόμενος ως εκπρόσωπος των άνω εταιρειών Σπυρίδων Πετούσης είναι ανιψιός του …. (9 γράμματα)

3. Ποιο είναι το στέλεχος της ΚΕ της ΟΝΝΕΔ που είχε καταληφθεί, «εν τω πράττεσθαι» μάλιστα, να βάζει σταυρούς σε ψηφοδέλτια υπέρ συγκεκριμένου [υποψηφίου τότε] δημοτικού συμβούλου και μεγαλοστελέχους της ΟΝΝΕΔ και ήδη έμμισθου συμβούλου του Υπουργού Μεταφορών κ. Καραμανλή … (8 γράμματα)

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει το αβίαστο συμπέρασμα ότι ο όμιλος ΛΑΙΝΙΩΤΗ, μέτοχοι εταιρειών του οποίου έχουν συγγενική σχέση με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, ένας συνεταίρος τους και ένας συγγενής τους και εκπρόσωπος εταιρειών τους, αλλά και μέλος της ΚΕ της ΟΝΝΕΔ, έχασαν το 1.500.000 ευρώ με τις μάσκες, αλλά επέστρεψαν δριμύτεροι με τις στολές.

Τι απαντά ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης: 

«Η πρόσκληση ενδιαφέροντος που αφορά στην επείγουσα προμήθεια υγειονομικού υλικού για στολές τύπου TYVEC, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας στις 12 Μαρτίου του 2020. 

Για την υλοποίηση του διαγωνισμού τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες από τον Νόμο διαδικασίες. Ανάμεσα στα άλλα και εκτός από τις σχετικές δημοσιεύσεις που καθιστούν τον διαγωνισμό απόλυτα σύννομο, υπήρξε και ενημέρωση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του συνόλου των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο χώρο προμήθειας υλικού, προκειμένου να συμμετέχουν και να καταθέσουν προσφορές. 

Στην επίσημη πρόσκληση που δημοσιοποιήθηκε όπως προβλέπεται, μία εταιρεία απάντησε αρνητικά, δηλώνοντας πως δεν διαθέτει το συγκεκριμένο υλικό, μία εταιρεία προσκόμισε προσφορά και οι υπόλοιπες δεν ανταποκρίθηκαν. 

Στις 28 Απριλίου 2020, η εταιρεία με την επωνυμία EUROSUP MEDICALS, η οποία ήταν η μοναδική εκ των υπολοίπων που απάντησε θετικά με προσκόμιση προσφοράς και με την οποία είχε από τις 2 Απριλίου υπογραφεί η σχετική σύμβαση, ζήτησε παράταση, όπως από το Νόμο προβλέπεται, επικαλούμενη τις "έκτακτες και δύσκολες συνθήκες εργασιών που προκύπτουν από την COVID 19”. 

Η παράταση αποφασίστηκε: 

Πρώτον, διότι προβλέπεται από τον Νόμο και 

Δεύτερον, ενόψει του γεγονότος πως δεν υπήρχε άλλη προσφορά από εταιρεία στην οποία η 6η ΥΠΕ θα μπορούσε να απευθυνθεί. 

Όλα τα παραπάνω έγιναν σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της νομοθεσίας και ειδικότερα του άρθρου 206 Ν.4412/2016 και την τήρηση όλων των σχετικών όρων και προϋποθέσεων που αυτή περιλαμβάνει. 

Με βάση όλα τα παραπάνω τεκμαίρονται ξεκάθαρα τα εξής: 

Ουδεμία σχετική απευθείας ανάθεση έλαβε χώρα και τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την προμήθεια του συγκεκριμένου υλικού. 
Υπήρξε πρόνοια έτσι ώστε να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον, στα πλαίσια των κατεπειγουσών ενεργειών που επέβαλαν οι συνθήκες της υγειονομικής κρίσης. 
Σε καμία περίπτωση δεν προκρίθηκε ή εξαιρέθηκε εταιρεία ή εταιρείες που είχαν την δυνατότητα πρόσβασης στα στοιχεία και συμμετοχής στον συγκεκριμένο διαγωνισμό. 
Η παράταση της διάρκειας της σύμβασης αποφασίστηκε και δόθηκε στα πλαίσια που ο Νόμος ορίζει και εντός των προβλεπόμενων ορίων και πλαισίων που επιτάσσει.

Στο δια ταύτα και με αφορμή τα όσα σκόπιμα και παραπλανητικά επικαλείται η αντιπολίτευση, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ακόμη τα εξής: 

Πρόκειται για σκόπιμη στρέβλωση της αλήθειας σε σχέση με τα υποστηριζόμενα περί «απ ευθείας ανάθεσης» 
Κανένα εμπόδιο δεν προβλήθηκε για την υποβολή προσφορών από άλλη ή άλλες εταιρείες. Μάλιστα δρομολογήθηκε και επιδιώχθηκε η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή εταιρειών κατόπιν αναρτήσεων στα sites του Υπουργείου Υγείας και αποστολής επιστολών μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε 17 εταιρείες προκειμένου να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. 
Η προμήθεια και η ανάθεση εξετάστηκε και προωθήθηκε από τις αρμόδιες Επιτροπές της 6ης ΥΠΕ στους υπαλλήλους των οποίων ουδεμία υπόδειξη έγινε και καμία εμπλοκή ως εκ του Νόμου προβλέπεται δεν μπορεί να υπάρξει. 
Ήταν αδύνατο το οποιοδήποτε ψήγμα εσωτερικής πληροφόρησης σε σχέση με την εξέλιξη του διαγωνισμού, ισχυρισμός που εκ των πραγμάτων αναιρείται αφού μόνο μία εταιρεία είχε καταθέσει προσφορά για την προμήθεια του συγκεκριμένου υγειονομικού υλικού. 
Η όποια επιχείρηση σύγκρισης των τιμών της συγκεκριμένης προμήθειας με εκείνες άλλων διαγωνισμών δημοσίων φορέων, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τόσο τον τύπου του υλικού της προμήθειας που έγινε, αλλά και τις τιμές που τελικά «κλείδωσαν» και οι οποίες σε ανάλογες περιπτώσεις υπερέβαιναν ή ήταν σχετικά ίδιες με εκείνες του συγκεκριμένου διαγωνισμού. 
Οι δημοσιεύσεις διαδικασίας του διαγωνισμού έγιναν με απόλυτη διαφάνεια και σύμφωνα με όσα ο Νόμος προβλέπει. Σε ό,τι αφορά διάφορες επικλήσεις περί ημερομηνιών δημοσίευσης, ουδεμία σχέση έχουν με τα όσα σχετικά επιβάλλονται από τον Νομοθέτη». 

«Τέλος, ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση πως το σύνολο των εγγράφων που πιστοποιούν όλα τα παραπάνω και που καταρρίπτουν κάθε σκόπιμο ισχυρισμό, είναι στην διάθεση του οποιουδήποτε», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση. .

 «Και κάτι ουσιαστικό προς κάθε (υποτιθέμενα) ενδιαφερόμενο: Η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ αναμένεται εντός των επόμενων ωρών να καταθέσει τον φάκελο με όλα τα στοιχεία της υπόθεσης στον εισαγγελέα, κάτι το οποίο ουδείς από τους «δημόσιους κατηγόρους» έπραξε έως σήμερα. Γιατί άραγε;», καταλήγει ο κ. Καρβέλης. 

Διαβάστε επίσης