Πάτρα: Γιορτή για τα 70 χρόνια του Φυσιολατρικού Συνδέσμου - ΦΩΤΟ

ΣΤΗ ΔΙΑΚΙΔΕΙΟ ΣΧΟΛΗ

Με τη δέουσα λαμπρότητα εόρτασε τα 70στά  γενέθλια του ο Φυσιολατρικός Σύνδεσμος Πατρών, σε μία λιτή εκδήλωση στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της Διακιδείου Σχολής Λαού Πατρών και με την μουσική συνδρομή της ιστορικής χορωδίας του «Ορφέα».

Για την διαδρομή και την προσφορά του Φυσιολατρικού μίλησε ο δημοσιογράφος και πρ. πρόεδρος του Συνδέσμου Παναγιώτης Ρηγόπουλος, ενώ τις ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, διαβίβασε ο εκπρόσωπός του Αρχιμανδρίτης π. Προκόπιος Κόρδας, ο οποίος εξήρε το έργο και το σημαίνοντα ρόλο που έχει διαδραματίσει ο Φυσιολατρικός κατά τις επτά δεκαετίες της ζωής του.

Στο μουσικό μέρος, ο «Ορφέας» υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Φίλιππου Παπαδόπουλου και τη συνοδεία της σολίστ του πιάνου Έλενας Φένκτο, απέδωσε διαχρονικά τραγούδια του ελαφρού πενταγράμμου, καθώς και τον Ύμνο του Φυσιολατρικού, σε σύνθεση και στίχους του Προέδρου του Συνδέσμου, Σπύρου Κλωναράκη, ο οποίος και χαιρέτησε την εκδήλωση.

Κατά την ομιλία του ο κ. Ρηγόπουλος υπογράμμισε ανάμεσα στα άλλα ότι ο Φυσιολατρικός Σύνδεσμος Πατρών, που ιδρύθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1950, «καθ' όλο το διάστημα της αδιάλειπτης λειτουργίας του, έχει συμβάλει τα μέγιστα στην εκδρομική, τουριστική, πολιτιστική και αθλητική προβολή της Πάτρας, μέσω της οργανώσεως ποικίλων εκδηλώσεων και την λειτουργία τμημάτων.

Ο Φυσιολατρικός, είναι, ένας απόστολος και κήρυκας της ανεκτίμητης αξίας του δάσους, βάρδος της φιλοδασικής ιδέας και διαπρύσιος θιασώτης της διάδοσης του πρασίνου, αλλά και ένας πολιτιστικός και αθλητικός πυλώνας της Πάτρας με την πραγματοποίηση ομιλιών, εκθέσεων εικαστικών τεχνών, εκθέσεων φωτογραφίας, εκθέσεως αγγειοπλαστικής, εκδηλώσεων προώθησης του Πατρινού Καρναβαλιού, των «Πρωτοκλητείων», των «Μαρουδείων» και της λειτουργίας τμημάτων εθνικών και παραδοσιακών χορών, χορωδίας, ζωγραφικής κ.ά.

Κατά το παρελθόν μάλιστα, τα τμήματα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης και Σκακιού του Φυσιολατρικού κυριαρχούσαν επί πολλά χρόνια στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα, με τους αθλητές μέλη του να κατακτούν πολλά μετάλλια και κύπελλα, δοξάζοντας την Πάτρα.»

Μάλιστα, μέσα σε κλίμα συγκίνησης έκανε ιδιαίτερη μνεία στον αείμνηστο Πρόεδρο του Φυσιολατρικού Κίμωνα Ρηγόπουλο, υπογραμμίζοντας:

«Οίκοθεν νοείται ότι , ηγέτης πιονέρος του Φυσιολατρικού και εμπνευστής των κορυφαίων και διαχρονικών παρεμβατικών του κινήσεων, υπήρξε ο αείμνηστος Κίμων Ρηγόπουλος, που από την θέση του Προέδρου, αλλά και του Επιτίμου Προέδρου, υπηρέτησε με παροιμιώδη αυταπάρνηση και αφοσίωση τον Σύνδεσμο έως και την τελευταία του πνοή.»

Αναφερόμενος στην δαψιλή σε προσφορά διαδρομή του Φυσιολατρικού στην πατραϊκή κοινωνία, ο κ. Ρηγόπουλος, σημείωσε:

«Ο Φ.Σ.Π. έχει βραβευτεί για το πολυδιάστατο έργο του από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ είναι αυτός που το 1968 διοργάνωσε στο Πατρινό Καρναβάλι το θρυλικό «Παιδικό Ποδηλατικό Ράλλυ» που έμεινε γνωστό ως «ΜπέιμπυΡάλλυ» (με «νονό» τον καταξιωμένο Πατρινό δημοσιογράφο Νίκο Στεφανόπουλο) και το οποίο συνεχίστηκε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Αποτελεί πρόδρομο του σύγχρονου «Καρναβαλιού των μικρών».
Επίσης ο Φυσιολατρικός, εμπνεύστηκε και διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1974 τα «Πρωτοκλήτεια», εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται μέχρι και σήμερα με τρόπο περίλαμπρο υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και είναι αφιερωμένες στον Πολιούχο των Πατρών, Απόστολο Ανδρέα.

Από το 1954, ο Φυσιολατρικός Σύνδεσμος Πάτρας ξεκίνησε να εκδίδει το μοναδικό σε ολόκληρη την Δυτική Ελλάδα περιοδικό «Φυσιολατρικός Κόσμος», το οποίο διανέμετο δωρεών σε περίπου 2.000 συνδρομητές ανά τρίμηνο. Ενώ καθιέρωσε τις διανομές παιχνιδιών και πολλών άλλων ειδών, σε παιδιά ηλικίας 1-12 ετών, στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας, Αρκαδίας, Θεσπρωτίας κ.ά., από το έτος 1957 έως και σήμερα.

Ο Φυσιολατρικός οργανώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα πανελλήνιους λογοτεχνικούς, εικαστικούς και θεατρικούς διαγωνισμούς, ρεσιτάλ πιάνου, διαλέξεις και λοιπές εκδηλώσεις, οι οποίες σημειώνουν πάντοτε εντυπωσιακή απήχηση, αναδεικνύοντας σπουδαία ταλέντα.

Εκδίδει βιβλία που αφορούν στο πράσινο και στην φύση, με στόχο να ευαισθητοποιήσει τους αναγνώστες για την αξία και τον ρόλο της φύσης, αλλά και για να αναδείξει τις φυσικές ομορφιές της Αχαΐας και της ευρύτερης περιοχής.

Μετά από πρόταση του Φυσιολατρικού Συνδέσμου στον Δήμο Πατρέων καθιερώθηκαν από το έτος 2009, οι μουσικές- πολιτιστικές εκδηλώσεις "ΜΑΡΟΥΔΕΙΑ" προς τιμήν του Πατρινού τροβαδούρου Τώνη Μαρούδα.

Και επειδή ο Φυσιολατρικός διακρίνεται πάντοτε για τις καινοτόμες και πρωτοποριακές του ενέργειες, δεν θα μπορούσε παρά να πρωτοτυπήσει και με την σύνθεση και κυκλοφορία σε cd του επίσημου Ύμνου του Συνδέσμου (σε στίχους και μουσική του νυν Προέδρου του, Σπύρου Κλωναράκη), ο οποίος έτυχε εγκωμιαστικών κριτικών από τα αδελφά Σωματεία όλης της χώρας και την Ομοσπονδία Φυσιολατρικών Ορειβατικών Εκδρομικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΦΟΕΣΕ) στην οποία και ανήκει ο Φυσιολατρικός Σύνδεσμος Πατρών.»

Ενώ επίσης ο κ. Ρηγόπουλος δεν παρέλειψε να τονίζει την παρουσία της νέας γενιάς του Φυσιολατρικού:

«Σήμερα, ένα από τα πιο δραστήρια τμήματα του Φυσιολατρικού είναι το Χορευτικό Τμήμα στο οποίο δραστηριοποιούνται δεκάδες νεολαίοι υπό την εποπτεία του χοροδιδασκάλου Νίκου Παπακωνσταντίνου, που αποτελούν τους σκυταλοδρομείς του Συνδέσμου και τους εγγυητές της αέναης πορείας του στην ευθεία του χρόνου.»

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον αγιασμό που τέλεσαν ο π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης και ο π. Προκόπιος Κόρδας, ενώ ακολούθησε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ