«Τακτικά λάθη και "διακοσμητική" παρουσία του πρωθυπουργού στη συνάντηση με τον Τράμπ»

 

Την άποψη ότι έγιναν «τακτικά λάθη» και ότι η εικόνα του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν «διακοσμητική» στις δηλώσεις στο πλαίσιο της συνάντησης στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, εξέφρασε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα στην εκπομπή «…από τις έξι» της ΕΡΤ1.

«Οι συμμαχίες πρέπει να στηρίζονται σε μία βάση αμοιβαίου συμφέροντος, δεν μπορείς να τα δίνεις όλα, είτε αφορούν εξοπλιστικά προγράμματα είτε τη συμφωνία παραμονής των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα», δήλωσε ο Π. Σκουρλέτης εκφράζοντας την άποψη ότι «βιαστήκαμε». «Σε κάθε περίπτωση», πρόσθεσε, «ήταν τακτικό λάθος αυτό που έγινε. Που πήγαμε και είπαμε ότι είμαστε προβλέψιμοι, δεδομένοι, χωρίς να έχουμε πάρει τίποτα». «Είδαμε μια διακοσμητική παρουσία, δυστυχώς, του Έλληνα πρωθυπουργού. Ο κ. Τραμπ αξιοποίησε αυτή τη συνάντηση για να απαντήσει σε 13 - 14 ερωτήσεις, αποφεύγοντας και αγνοώντας τα οποιαδήποτε θέματα αφορούσαν εμάς», σημείωσε ο Π. Σκουρλέτης.

Σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης κάτω από τη διεθνή συγκυρία της δολοφονίας του ιρανού στρατηγού, ο Π. Σκουρλέτης σημείωσε ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός ουσιαστικά είναι ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης ο οποίος με την στάση του δεν αποδοκίμασε, δεν πήρε την παραμικρή απόσταση από αυτή την εν ψυχρώ δολοφονία η οποία καταλύει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου».

Εξάλλου, αναφερόμενος στο πρόγραμμα των F-35 επισήμανε ότι «είναι πολύ ακριβό» και υπενθύμισε ότι «παρά την μεγάλη οικονομική κρίση, είμαστε η πρώτη ή η δεύτερη χώρα στο ΝΑΤΟ ως ποσοστό του ΑΕΠ σε εξοπλισμούς».

«Ακόμη και ο East Med ο οποίος παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή ως ένα διπλωματικό εργαλείο για να "στριμώξει" την Τουρκία, δεν πρέπει να είναι ένας αγωγός που ενισχύει, στην ευρύτερη περιοχή, τον περιφερειακό γεωστρατηγικό ανταγωνισμό, αλλά θα πρέπει να μπορεί να γίνει ένας αγωγός συνεργασίας», τόνισε στη συνέχεια ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι ενεργειακοί δρόμοι μπορούν να είναι δρόμοι συνεργασίας που να ενδυναμώνουν την συνύπαρξη και τις ειρηνικές σχέσεις των λαών. Κι αυτό αφορά όλες τις δυνάμεις και τις χώρες της περιοχής. Κάποια πράγματα στηρίζονται σε λεπτές ισορροπίες και θα πρέπει να είμαστε σταθεροί σε αυτό που λέγαμε πάντοτε: πολυδιάστατη, ενεργητική εξωτερική πολιτική εκ μέρους της χώρας, προφανώς από το έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συμπλήρωσε.

Τέλος, αναφορικά με την επιλογή προσώπου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, εκτίμησε ότι το θέμα «δεν είναι άσχετο με τον εκλογικό νόμο», υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη η εκλογή του ΠτΔ «να βασίζεται σε μια ευρύτερη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων». «Η συναίνεση που αποτυπώνεται στο οποιοδήποτε πρόσωπο ΠτΔ πρέπει να πατάει και σε κάποιους πυλώνες που αφορούν την ίδια τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Ένας από αυτούς τους πυλώνες είναι το εκλογικό σύστημα. Όταν πάμε σε ένα πισωγύρισμα, σε ένα εκλογικό σύστημα που απλώς και μόνο θα βολεύει τη ΝΔ, τότε πως μπορούμε να μιλάμε για συναίνεση; Τινάζεται στον αέρα. Είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει πιο συναινετικό εκλογικό σύστημα από την απλή αναλογική, που εξαντλεί όλες τις δυνατότητες, όσον αφορά τις πολιτικές δυνάμεις, να βρουν τις αναγκαίες συναινέσεις. Ακόμη και για να κυβερνήσουν», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης