Στο «άνοιγμα» της έκδοσης του 10ετούς ομολόγου του περασμένου Μάρτιο προχωρεί την επόμενη εβδομάδα ο ΟΔΔΗΧ, εκτός απροόπτου, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς ομολόγων, μετά και τη ραγδαία αποκλιμάκωση που έχουν σημειώσει οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων όλων των διαρκειών σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) την περασμένη Πέμπτη, αποφασίστηκε πως άμεσα το ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση για την άντληση 1-2 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να «κεφαλαιοποιήσει» το τρέχον ευνοϊκό κλίμα απέναντι στην Ελλάδα αλλά και τις πολύ θετικές προοπτικές που υπάρχουν για την αγορά των ομολόγων γενικότερα, παρόλο που έχει ήδη υπερκαλυφθεί το πρόγραμμα δανεισμού του 2019 από τις προηγούμενες τρεις εκδόσεις, με τελευταία αυτήν του 7ετούς τον Ιούλιο.
Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ με την έναρξη νέου QE τον Νοέμβριο και τα ακόμα πιο αρνητικά επιτόκια καταθέσεων, καθώς και οι φόβοι γύρω από την παγκόσμια οικονομία, είναι παράγοντες οι οποίοι, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα διατηρήσουν ισχυρό το ενδιαφέρον των επενδυτών προς τα ομόλογα, ειδικά εκείνα που έχουν θετικές αποδόσεις. Οι ελληνικοί τίτλοι, παρά τη μεγάλη «βουτιά» των αποδόσεών τους και την επιστροφή του spread σε προ κρίσης επίπεδα (195 μ.β.), συνεχίζουν να έχουν τις υψηλότερες αποδόσεις στην Ευρωζώνη. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι οι επενδυτές θεωρούν την Ελλάδα το πιο «αισιόδοξο επενδυτικό αφήγημα» και το μεγαλύτερο στόρι ανάκαμψης, όπως φάνηκε και στα πρόσφατα roadshows σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, αναμένεται σύμφωνα με τους αναλυτές να συντελέσει ώστε να έχουν ισχυρή ζήτηση.
Αξίζει να σημειώσουμε πως το 10ετές ομόλογο εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 με επιτόκιο 3,9% και κύριοι ανάδοχοι ήταν οι BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC και JPMorgan. Ο τίτλος κατέχεται σε υψηλό ποσοστό από ελληνικές τράπεζες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μεγάλη ρευστότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτόκιο και η τιμή στο «άνοιγμα» της έκδοσης θα είναι οι τρέχουσες, όπως δηλαδή διαμορφώνονται εκείνη την ημέρα από την αγορά. Σημειώνεται πως την Παρασκευή η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 1,35% ενώ η τιμή του στο 122,30. Η αύξηση της έκδοσης κατά 1-2 δισ. ευρώ, εκτός του ότι θα ενισχύσει τη ρευστότητά της, θα προσελκύσει επίσης και περισσότερους καλής ποιότητας επενδυτές, βελτιώνοντας την επενδυτική βάση της χώρας. Το ότι στο πρόσφατο roadshow της ΕΧΑΕ υπήρξε ισχυρή παρουσία και επανεμφάνιση μεγάλων funds του εξωτερικού, που απείχαν τα τελευταία χρόνια, δείχνει πως η Ελλάδα έχει μπει στο ραντάρ των μεγάλων μακροπρόθεσμων επενδυτών (real money investors), γεγονός που ενισχύει τις προσπάθειες του ΟΔΔΗΧ.
Αξίζει να σημειώσουμε πως το ελληνικό Δημόσιο εξέταζε την ανταλλαγή των ομολόγων του PSI που δεν είχαν συμμετάσχει στο swap του 2017 μέσω του «ανοίγματος» της έκδοσης του 10ετούς ομολόγου. Αυτός ήταν και ο σκοπός του ταξιδιού του γενικού διευθυντή του ΟΔΔΗΧ Δημήτρη Τσάκωνα στις ΗΠΑ στα μέσα Σεπτεμβρίου, όπου υπήρξε προσέγγιση εκείνων των funds που κατέχουν αυτούς τους τίτλους, με όλο αυτό το εγχείρημα να είχε αναλάβει να «τρέξει» η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs. Tα μηνύματα από τα αμερικανικά funds αν και ήταν θετικά, ωστόσο υπήρξαν αρκετές διαφορές σε ό,τι αφορά την τιμή της ανταλλαγής των τίτλων, γεγονός που έκανε τον ΟΔΔΗΧ να εξετάσει και άλλες επιλογές προκειμένου να διατηρήσει τη συχνή παρουσία της Ελλάδας στις αγορές.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ