Πάτρα: Υπογειοποίηση τρένου ...όνειρο ήταν και πάει - Καραμανλής: Δεν υπάρχουν χρήματα, αν επιμένουμε θα το συζητάνε ακόμη τα παιδιά μας!

Το ενδεχόμενο υπογειοποίησης του τρένου κατά την είσοδό του στην Πάτρα απέκλεισε ουσιαστικά χθες ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, κατά την ακρόαση των νέων πρόεδρων σε ΟΣΕ (θα τοποθετηθεί ο Κώστας Σπηλιόπουλος), ΕΡΓΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Συγκεκριμένα ο κ. Καραμανλής ανέφερε: «Το θέμα της υπογειοποίησης του τρένου  στην Πάτρα είναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί την Αχαΐα και την ευρύτερη περιοχή εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δεν έχει βρεθεί ποτέ μια λύση, γιατί είναι ένα έργο πανάκριβο, δύσκολο και δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Επομένως, από εμένα, δεν θα έρθω ποτέ να σας πω ότι θα δρομολογηθεί ένα έργο, όταν, πρώτον, δεν το έχουμε μελετήσει και δεν ξέρουμε πόσο θα στοιχίσει και όταν δεν ξέρουμε αν έχουμε χρηματοδότηση. Διότι αυτό είναι ο απόλυτος λαϊκισμός, ο οποίος γινόταν για πολλά χρόνια στη χώρα μας και νομίζω ότι κάποτε πρέπει να σταματήσει». Την τοποθέτηση αυτή έκανε χθες στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής κατά την ακρόαση των νέων πρόεδρων σε ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ».

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι δεν υπάρχουν μελέτες για να μας  πουν πόσο θα στοιχίσει 5,5 χιλιόμετρα υπογειοποίηση στην Πάτρα, και ανέφερε ότι «μιλάμε για Μετρό που πρέπει να εξετάσει η καινούργια διοίκηση του Μετρό, διότι όσο συζητάμε και επιμένουμε να γίνει 5,5 χιλιόμετρα υπόγειος σιδηρόδρομος στην Πάτρα, θα το συζητάνε και τα παιδιά μας».

Επίσης πρόσθεσε: «Αυτό που πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε για να φτάσει ο σιδηρόδρομος στο λιμάνι είναι να βρούμε ποιο έργο θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί και αυτό έχει να κάνει με μελέτες που υπάρχουν σε επίπεδο προμελετών, που μιλάει και για μερική υπογειοποίηση – έχετε δίκιο - αλλά νομίζω ότι είναι λίγο φαραωνικό να μιλάμε για πλήρη υπογειοποίηση».

Για την αρνητική εξέλιξη στο θέμα είχει προϊδεάσει ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), όπου στο πλαίσιο του 7ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου, στην Πάτρα, μετέφερε την πολιτική δέσμευση του υπουργού,  να δοθεί προτεραιότητα στο έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Πάτρας, «αλλά με πράγματα που μπορούν να γίνουν», όπως είπε χαρακτηριστικά, θεωρώντας υπερβολικό το κόστος της υπογειοποίησης.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΔΗΜΟΥ

Μετά τις δηλώσεις του υπουργού Υποδομών αναμένεται έντονα να αντιδράσει τόσο η δημοτική αρχή όσο και οι κάτοικοι των περιοχών Ρίου, Καστελόκαμπου κ.α. που το προηγούμενο διάστημα είχαν οργανώσει αποκλεισμούς και συγκεντρώσεις.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Δήμου Ανδρέας Αντωνόπουλος, σε δηλώσεις του, είχει υπογραμμαμίσει πως η δημοτική αρχή περιμένει να προχωρήσει το έργο της υπογειοποίησης , γιατί σύμφωνα με τις δηλώσεις των παραγόντων της προηγούμενης κυβέρνησης και μελέτες υπήρχαν και εξασφαλισμενη χρηματοδότηση!

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΑΧΑΪΑΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας σε ανακοίνωση αναφέρει πως «βιάζονται κάποιοι να ασκήσουν κριτική στα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης και της απελθούσας διοίκησης του ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ. Πολύ περισσότερο όμως κάποιοι βιάζονται να επιδείξουν έργο στα νέα τους καθήκοντα τη στιγμή που έχουν την ευθύνη για τις καθυστερήσεις και τις στρεβλές αποφάσεις όταν στο παρελθόν  ξαναείχαν την ευθύνη.

Ο λόγος για τη σιδηροδρομική έλευση και διέλευση από την Πάτρα και τον αστικό ιστό της.

Ας μην θυμίσουμε τι παρέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Θα σταθούμε στο τι παραδώσαμε και ποιους στόχους θέσαμε για τη συνέχεια.

Κιάτο – Πάτρα σε εξέλιξη τρεις εργολαβίες και δοκιμαστική είσοδος του τρένου στη Δυτική Ελλάδα, έως το Αίγιο, πριν λίγους μήνες.

Διασφαλίσαμε 130 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και οριστικές μελέτες έως τον Άγιο Διονύσιο.

Έγιναν προμελέτες και εγγυηθήκαμε την κατασκευή της υπογειοποίησης της γραμμής από τον Άγιο Διονύσιο έως το νέο λιμάνι.

Αποδεχθήκαμε το αίτημα της τοπικής κοινωνίας για υπογειοποίηση στον κόμβο της Κανελλοπούλου.

Με όλες αυτές τις ενέργειες προωθήσαμε τη σιδηροδρομική σύνδεση της Δυτικής Ελλάδας με την Αθήνα κατά τρόπο με τον οποίο το τρένο θα ενώνει και δεν θα διαχωρίζει περιοχές. Θεωρούμε ότι ο σιδηρόδρομος αποτελεί το πιο φιλικό μέσο επίγειων μεταφορών και είναι καθήκον της Πολιτείας  να εξασφαλίσει την ανάπτυξή του και την προσβασιμότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων στα οφέλη που προσφέρει.

Εάν η σημερινή κυβέρνηση θεωρεί ότι το τρένο θα πρέπει να χωρίσει την πόλη από το παραλιακό της μέτωπο, το οποίο αποδόθηκε στον Δήμο Πατρέων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά από πολύχρονους αγώνες του πατραϊκού λαού, καθυστερώντας τη λήψη αποφάσεων και καταστρατηγώντας τις ανάγκες της Πάτρας να είναι σίγουρη ότι θα βρει μπροστά της  και τα πρόστιμα της Ε.Ε. και το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ξέρει μόνο το cut. Τους συμβουλεύουμε να σκύψουν στις υπάρχουσες μελέτες για να δουν τι είναι και το cut and cover». 

 

"ΠΥΡΑ" ΑΠΟ ΒΟΥΡΔΑ

Πυρά κατά της κυβέρνησης και της αλλαγής που φέρεται να κάνει στο θέμα της έλευσης του σύγχρονου τρένου εξαπέλυσε ο πρώην Γενικός Γραμματέας της ΕΡΓΟΣΕ Θάνος Βούρδας. 

Ο κ. Βούρδας σε ανάρτηση του στο facebook απαντά στα όσα ακούστηκαν στο Συνέδριο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, τονίζοντας τα εξής:

"Καλό και αποδοτικό είναι, τα Κυβερνητικά στελέχη πριν τοποθετηθούν να ενημερώνονται έγκυρα. Εάν είχε συμβεί αυτό θα γνώριζαν πως:

1. Στη διαδρομή Κιάτο-Πάτρα είναι σε εξέλιξη 3 εργολαβίες και όχι καμία.

2. Η υπογειοποίηση από Κατελόκαμπο έως Άγιο Διονύσιο διαθέτει μελέτες και μάλιστα, με εξαίρεση το τμήμα υπογειοποίησης της Κανελλοπούλου, οριστικές αλλά και κόστη.

3. Για το τμήμα αυτό υπάρχει και χρηματοδότηση 130 εκ. ενταγμένη στο ΕΣΠΑ και το έργο θα έχει και τις οριστικές μελέτες για το τμήμα που δεν υπάρχουν και τις οριστικές για τη διαδρομή ΆγιοςΔιονύσιος-Άγιος Ανδρέας. Τα σχετικά τεύχη έχουν ήδη εκπονηθεί από την ΕΡΓΟΣΕ.

4. Όλος ο σχεδιασμός έχει εγκριθεί και από τις Τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας.

5. Έχει προηγηθεί αναλυτική διαβούλευση σε τοπικό επίπεδο αλλά και έγκριση μελέτης Βιωσιμότητας από την Ε.Ε.

Εάν χρειάζονται 4 μήνες επανεξέτασης πρέπει να μας πουν με ποιο στόχο και σίγουρα σε 4 μήνες μη μας πουν επίγειο έργο με το κόστος του υπόγειου.....

Εκτός εάν η ενημέρωση προέρχεται από τον υπό ανάληψη νέο επικεφαλής του ΟΣΕ όπου:

1.Το Μάρτιο χαρακτήρισε το cut & cover του έργου "ανοιχτό όρυγμα" ή σα να μη διάβασε το cover ή σα να μην ήξερε αγγλικά ή σα να ήθελε απλά να παραπλανήσει.

2.Το Δεκέμβριο του 2014 παραιτήθηκε και άφησε ακέφαλη την ΕΡΓΟΣΕ για να είναι υποψήφιος, ενώ ταυτόχρονα ένα μήνα πριν υπέγραψε το έργο Κιάτο-Ροδοδάφνη με ημερομηνία λήξης χρηματοδότησης το Δεκέμβριο του 2014 . Άλλοι εξασφάλισαν τα χρήματα και υλοποιήθηκε.

3. Προετοίμασε μελέτες στο Ψαθόπυργος-Ρίο χωρίς να πει στην Τοπική κοινωνία ότι περιλαμβάνει και τον Καστελόκαμπο.

Καλό θα είναι λοιπόν, και για τους ίδιους αλλά και για το Σιδηρόδρομο που δεν αντέχει μικροπολιτικά παιχνίδια, πρώτα να ενημερώνονται και μετά να ομιλούν. Να προσέχουν λίγο περισσότερο και να ακούν τους γνώστες των πραγμάτων και όχι όσους το παίζουν γενικώς....

Παρέλαβαν για πρώτη φορά Σιδηρόδρομο σε τροχιά ανάπτυξης. Δεν θα μπω στη διαδικασία να το τεκμηριώσω ξανά αλλά εάν χρειαστεί θα γίνει και αυτό"

Διαβάστε επίσης