Αχαΐα: Η απάντηση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών για το περιστατικό στη Ψυχιατρική του Ρίου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την αντίδραση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας (ΕΙΝΑ), προκάλεσε η καταγγελία του Προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας Χάρη Τσίτσικα, με αφορμή περιστατικό ασθενή στη ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών στο Ρίο "Παναγία η Βοήθεια".

Απίστευτο περιστατικό στη Ψυχιατρική του Ρίου: Ο ασθενής, η άρνηση της γιατρού και στη μέση οι Αστυνομικοί

Η Ε.Ι.Ν.Α προχώρησε στην έκδοση ανακοίνωσης στην οποία αναφέρει:

"Καταγγέλουμε απερίφραστα την προσπάθεια δημόσιας δαπόμπευσης της συναδέλφου μας ψυχιάτρου στο ΠΓΝΠ και μέλους της Ε.Ι.Ν.Α, από τον πρόεδρο των Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαϊας , με αφορμή περιστατικό που συνέβη χθες στα επείγοντα της ψυχιατρικής.  Η συνάδελφος ουδέποτε «αρνήθηκε να εξετάσει τον συγκεκριμένο ασθενή επικαλούμενη προσωπικούς λόγους» , όπως ψευδά αναφέρεται από τον εκπρόσωπο των αστυνομικών και όπως λανθασμένα αναπαράχθηκε ως πληροφορία από μερίδα τοπικών μέσων ενημέρωσης.

 Η συνάδελφος ενήργησε επαγγελματικά, με γνώμονα την υγεία του ασθενούς, σεβόμενη τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας και το νομικό πλαίσιο που προβλέπεται για την ακούσια νοσηλεία σε ψυχιατρική κλινική.  Θεώρησε ότι δεν είναι σωστό για τον ασθενή να εξεταστεί απ’ την ίδια. Όχι για λόγους προσωπικούς αλλά για σοβαρούς ιατρικούς που εμπίπτουν στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και το ιατρικό απόρρητο και προφανώς δεν είναι δημοσιεύσιμοι. Ενημέρωσε τα αρμόδια υπηρεσιακά όργανα (ΕΚΕΠΥ) και τον Εισαγγελέα,  που υπέδειξαν διακομιδή στον κοντινότερο διαθέσιμο ψυχίατρο .

Θεωρούμε ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιούνται τέτοια γεγονότα που αφορούν στην υγεία ασθενών για κακής ποιότητας συνδικαλισμό και δημιουργία εντυπώσεων. Οι αστυνομικοί είναι υπεύθυνοι για την εξασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας ασθενών και προσωπικού. Δεν είναι γιατροί. Απαιτείται δε ειδική εκπαίδευση, εμπειρία και ευαισθησία για τη διαχείριση τέτοιων ειδικών περιστατικών. Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό είναι υπεύθυνοι για την διάγνωση και τη θεραπεία. Δεν είναι αστυνομικοί. Η διαχείριση ασθενών με ψυχική νόσο και ειδικά σε περιπτώσεις ακούσιας νοσηλείας απαιτεί την καλύτερη δυνατή συνεργασία απ’ όλους τους εμπλεκόμενους. Τα παραπάνω μας τα υπενθύμισε το πρόσφατο θλιβερό γεγονός της αυτοχειρίας συνανθρώπου μας μέσα στο χώρο εξέτασης των Επειγόντων.

Η κλινική του ΠΓΝΠ εφημερεύει καθημερινά, βρισκόμενη σε οριακό σημείο από πλευράς προσωπικού και νοσηλευόμενων ασθενών, αποτελώντας τη βασική ψυχιατρική κλινική στη Δυτική Ελλάδα.  Οι ελλείψεις και τα κενά στον ευαίσθητο αυτό τομέα της Δημόσιας Υγείας δεν είναι ευθύνη των  ίδιων των εργαζόμενων, αλλά των κυβερνήσεων που συνειδητά την υποστελεχώνουν και την στραγγαλίζουν οικονομικά. Εκεί να στρέψουμε τα πυρά μας και όχι σε όσους με αυταπάρνηση προσπαθούν να κρατήσουν όρθιο το σύστημα υγείας.

Καλούμε τη Διοίκηση του ΠΓΝΠ να τοποθετηθεί για το συμβάν και να υπερασπιστεί δημόσια τη συνάδελφο που έπραξε το αυτονόητο. Να αποκατασταθεί η αλήθεια και τα πραγματικά γεγονότα".

Διαβάστε επίσης