Αχαΐα: Παρών αύριο ο Αμερικανός Πρέσβης στον ποδηλατικό Αγώνα θυσίας - Οι αντιδράσεις για το "ανεπιθύμητος"

φανατικός ποδηλάτης ο Τζέφρι Πάιατ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Κανονικά θα παραστεί και θα συμμετάσχει στο φετινό ποδηλατικό Αγώνα Θυσίας Πάτρα - Χαλανδρίτσα - Καλάβρυτα που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα ανήμερα του εορτασμού της Επετείου της 25ης Μαρτίου, ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, παρά τις όποιες αντιδράσεις κατεγράφησαν το προηγούμενο διάστημα από την Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας και το Δήμο της Πάτρας που τον χαρακτήρισαν ως "ανεπιθύμητο".

Την αντίθεση του στις παραπάνω τακτικές εξέφρασε ο υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων Νίκος Παπαδημάτος, ο οποίος σε ανακοίνωση του μεταξύ άλλων αναφέρει "Η συμμετοχή του κ. Πάϊατ στον ποδηλατικό γύρο θυσίας είναι μια έμπρακτη απόδοση τιμής στην επέτειο της εθνεγερσίας και μια υπογράμμιση του ρόλου που έπαιξε η περιοχή μας στο ξέσπασμα της επανάστασης του ’21. Ως εκ τούτου, πρόκειται για μια συμμετοχή σαφώς ευπρόσδεκτη και με αυτά τα αισθήματα κι αυτές τις σκέψεις αντιμετωπίζει την παρουσία του η συντριπτική πλειοψηφία του πατραϊκού λαού".

papadimatos_tempo_1.jpg

Νίκος Παπαδημάτος: "Ο Τζέφρι Πάϊατ τιμά εμπράκτως την εθνεγερσία"

Όπως είχε αποκαλύψει στις 15 Μαρτίου το tempo24.news, σε συνάντηση που έγινε στο Δημαρχείο παρουσία εκπροσώπων του Ποδηλατικού Ομίλου Πατρών, ζητήθηκε από την δημοτική αρχή και συγκεκριμένα από την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνα Γεροπαναγιώτη να μην λάβει μέρος στον ποδηλατικό Γύρο Θυσίας ο κ. Πάιατ, τονίζοντας μάλιστα ότι σε περίπτωση που συμβεί αυτό, θα αποσύρει ο δήμος τη στήριξή του στην διοργάνωση κάτι που σε περίπτωση που συμβεί, θα είναι η πρώτη φορά μετά από 42 χρόνια! Οι λόγοι που επικαλέστηκε η δημοτική αρχή, η οποία αρνήθηκε να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτοί που αφορούσαν τις πολιτικές απόψεις του ΚΚΕ σχετικά με τους Αμερικανούς και την πολιτική τους.

Η δήλωση αυτή, προκάλεσε έντονο προβληματισμό στον Ποδηλατικό Όμιλο Πατρών, ο οποίος στο τέλος κατέληξε ότι δεν είναι δυνατόν να αποκλειστεί ο κ. Πάιατ από τον «Γύρο Θυσίας». 

«Persona non grata» ο πρέσβης των ΗΠΑ- Bέτο από τη δημοτική αρχή λόγω Πάιατ για τoν ποδηλατικό γύρο θυσίας- Aποσύρει την στήριξή της

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

"Ο Αμερικανός Πρέσβης είναι εκπρόσωπος του Αμερικάνικου Ιμπεριαλισμού στη χώρα μας.

ΗΠΑ & ΝΑΤΟ έχουν μετατρέψει τον Ελλαδικό χώρο σε απέραντο πεδίο δοκιμής πολεμικών σχεδίων & εγκαταστάσεων ξένων στρατιωτικών βάσεων με σύμμαχο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Προετοιμάζουν την περιοχή της Δ   υτικής Ελλάδας με τις υποδομές στρατιωτικών μονάδων και λιμάνια που διαθέτει, σε μια μεγάλη Αμερικανονατοϊκή βάση με επίκεντρο Ανδραβίδα & Άραξο.

Σχεδιάζουν εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στη βάση του Αράξου, με τεράστιους κινδύνους για ολόκληρη την περιοχή.

Συμπληρώνονται στις 24 Μάρτη 20 χρόνια & δεν ξεχνάμε την ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στη γειτονική Γιουγκοσλαβία, με δεκάδες χιλιάδες θύματα και τον διαμελισμό της χώρας.

Οι βόμβες  απεμπλουτισμένου ουρανίου των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ μετέτρεψαν τη Γιουγκοσλαβία & ολόκληρα τα Βαλκάνια σε ραδιενεργό πεδίο βολής με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία των λαών της περιοχής.

Δεν ξεχνάμε τους Αμερακανονατοϊκούς βομβαρδισμούς & πολέμους σε βάρος των λαών όπου γης για τα συμφέροντά τους.

Δεν ξεχνάμε το ρόλο των ΗΠΑ στη χώρα μας με τη χούντα του ‘67, με τη διχοτόμηση της Κύπρου, με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο, το ρόλο τους στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, καθώς & τα σχέδια τους που προωθούν για ολόκληρα τα Βαλκάνια σε βάρος των λαών μας.

Ευθύνη για τη συμμετοχή του Πρέσβη των δολοφόνων των λαών έχουν και όσοι τον καλούν από τη θέση τους σε Συλλόγους & Ομίλους για να συμμετάσχει στον ποδηλατικό γύρο «θυσίας» & ότι αυτός συμβολίζει.

Υποψήφιοι επίσης Δήμαρχοι για το Δήμο μας και Περιφερειάρχες για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που κατά τα άλλα δηλώνουν πως είναι με το λαό.

Ο εκπρόσωπος του Αμερικάνικου Ιμπεριαλισμού είναι ανεπιθύμητος στην πόλη μας.

Καλούμε τους φορείς, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, Σωματεία – Συλλόγους, το οργανωμένο εργατικό κίνημα να απαιτήσουν τη μη συμμετοχή του στον  ποδηλατικό γύρο «θυσίας».

Στον Ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή. Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί."

Γιώργος Ρώρος για Αμερικανό Πρέσβη: "Ανέξοδες κομματικές φανφάρες"

kgfousjljs5c9289c88e1cf_0.jpg

Σε ανακοίνωση της παράταξης "Ώρα Πατρών" αναφέρεται: "Αλγεινή εντύπωση προακλεί η στάση της δημοτικής Αρχής Πάτρας να «δαιμονοποιήσει» τη συμμετοχή του Αμερικανού Πρέσβη Τζέφρυ Ρ. Πάιατ στον 42ο ποδηλατικό γύρο «θυσίας» που γίνεται με αφορμή την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 2019.

Η ΩΡΑ Πατρών και ο υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων, Γιώργος Ρώρος, σχολίασε σχετικά: «για ακόμη μία φορά η δημοτική Αρχή περιχαρακώνεται στις κομματικές επιταγές του ΚΚΕ. Με τη στάση της αποδεικνύει πως επιλέγει τον μοναχικό δρόμο και καταδικάζει την Πάτρα σε διεθνή απομόνωση. Η συμμετοχή του Αμερικανού Πρέσβη για δεύτερη συνεχή χρονιά στον ποδηλατικό γύρο «θυσίας» και η επιλογή του να βρεθεί και πάλι στην Πάτρα προσδίδει χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τουριστικά καθώς η προβολή και μόνο της επίσκεψής του θα βρεθεί στο επίκεντρο των ελληνικών και ξένων μέσων ενημέρωσης. Φθάσαμε στο σημείο να φοβόμαστε κι έναν ποδηλάτη! Άραγε την ίδια αντιμετώπιση επιφυλάσσει η δημοτική Αρχή και για τους Αμερικανούς τουρίστες;

Ανέξοδες κομματικές φανφάρες που όμως στοιχίζουν στην πόλη, καθώς τη βυθίζουν περισσότερο στην εσωστρέφεια. Ας εκδώσει, λοιπόν, η δημοτική αρχή ταξιδιωτική οδηγία για το ποιους πρέσβεις θα δεχόμαστε και ποιας προέλευσης τουρίστες. Ας αναλογιστεί όμως τις συνέπειες των έργων της στο τουριστικό «προϊόν» της Πάτρας και στις θέσεις εργασίας που θυσιάζονται στον βωμό της καθαρότητας. Άραγε και στους Μεσογειακούς θα απαγορέψει την προσέλευση στους μη επιθυμητούς πρέσβεις;».

Ο αγώνας θυσίας είναι ποδηλατικός αγώνας που συνδιοργανώνουν για 42η φορά οι Δήμοι Καλαβρύτων, Ερυμάνθου, Δυτικής Αχαΐας και ο Ποδηλατικός Ομιλος Πατρών, με τερματισμό στην ιστορική μονή Αγίας Λαύρας και το Ηρώο των Αγωνιστών του ’21.

Ο ποδηλατικός αγώνας αντοχής έχει είναι μήκους 103 χλμ. και αναμένεται να λάβουν μέρος εκατοντάδες ποδηλάτες απ’ όλη τη χώρα.

Η εκκίνησή του, για το σκέλος Ανδρών και Εφήβων, θα γίνει στις 9:15 π.μ. στις 25/3/2019 από την Πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα.

Η διαδρομή ακολουθεί την πορεία των οδών Κορίνθου-Κολοκοτρώνη-Οθωνος Αμαλίας προς Ροΐτικα-ΝΕΟ Πατρών Πύργου. Στον Αλισσό γίνεται αναστροφή προς την ΠΕΟ Πύργου

Πατρών-Καμίνια και από εκεί προς Μιντιλόγλι-Οβρυά και την «πρ. ΕΟ 111».

Οι ποδηλάτες μετά τη διασταύρωση Χαλανδρίτσας, κατευθύνονται προς Μάνεσι-Αγία Λαύρα.

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΙΣ
Νωρίτερα το πρωί της 25ης Μαρτίου, στην Αγία Λαύρα, στο καθολικό της Ιεράς Μονής, θα γίνει το Τρισάγιο στο μνημείο πεσόντων και η κατάθεση στεφάνων.
Ακολουθεί στις 11.15 π.μ. η καθιερωμένη Δοξολογία στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής και βέβαια η Αναπαράσταση της Ορκωμοσίας των Αγωνιστών και της κήρυξης της Επανάστασης 1821 από το Θεατρικό Ομιλο Καλαβρύτων «Πάνος Μίχος».
Στην αναπαράσταση αναμένεται, να λάβουν μέρος εκπρόσωπος της Βουλής και της Κυβέρνησης αλλά και χιλιάδες κόσμου που ήδη προγραμματίζουν εκδρομές.

 

Διαβάστε επίσης