«Persona non grata» ο πρέσβης των ΗΠΑ- Bέτο από τη δημοτική αρχή λόγω Πάιατ για τoν ποδηλατικό γύρο θυσίας- Aποσύρει την στήριξή της

Ως ανεπιθύμητο πρόσωπο χαρακτήρισε ούτε λίγο ούτε πολύ τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ΤζέφριΠάιατ ο δήμος της Πάτρας. Διασταυρωμένες πληροφορίες  αναφέρουν ότι σε συνάντηση που έγινε στο δημαρχείο παρουσία εκπροσώπων του Ποδηλατικού Ομίλου Πατρών, ζητήθηκε από την δημοτική αρχή και συγκεκριμένα από την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνα Γεροπαναγιώτη να μην λάβει μέρος στον ποδηλατικό Γύρο Θυσίας ο κ. Πάιατ, τονίζοντας μάλιστα ότι σε περίπτωση που συμβεί αυτό, θα αποσύρει ο δήμος τη στήριξή του στην διοργάνωση κάτι που σε περίπτωση που συμβεί, θα είναι η πρώτη φορά μετά από 42 χρόνια! Οι λόγοι που επικαλέστηκε η δημοτική αρχή, η οποία αρνήθηκε να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτοί που αφορούσαν τις πολιτικές απόψεις του ΚΚΕ σχετικά με τους Αμερικανούς και την πολιτική τους.
Η δήλωση αυτή, προκάλεσε έντονο προβληματισμό στον Ποδηλατικό Όμιλο Πατρών, ο οποίος στο τέλος κατέληξε ότι δεν είναι δυνατόν να αποκλειστεί ο κ. Πάιατ από τον «Γύρο Θυσίας». Κατά συνέπεια και εφόσον η δημοτική αρχή δεν αναθεωρήσει αυτή τη στάση της (κάτι που δεν θεωρείται πιθανό) θα οδηγηθούμε σε άρση της στήριξης και της συμμετοχής του δήμου της Πάτρας στον ιστορικό αυτό αγώνα, για λόγους πολιτικής διαφωνίας της δημοτικής αρχής με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

ΜΑΝΙΩΔΗΣ ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ
Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανός πρέσβης, μαζί με άλλους ποδηλάτες από την Πρεσβεία των ΗΠΑ τίμησαν για πρώτη φορά πέρυσι την εορτή της 25ης Μαρτίου με την συμμετοχή τους στον 41ο Γύρο Θυσίας στην Πάτρα.
Ο ποδηλατικός γύρος που ξεκινάει από την Πάτρα και τελειώνει στην Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου από τον Ποδηλατικό Όμιλο Πατρών για να τιμήσει την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Πέρυσι οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 1.000 ενώ από τον ΠΟΠ καταβάλλεται προσπάθεια διεθνοποίησης του αγώνα με συμμετοχές από διάφορες χώρες του εξωτερικού.
Ο πρέσβης τον ΗΠΑ, είναι γνωστός και μανιώδης ποδηλάτης. Μετακινείται με το ποδήλατό του ακόμη και μέσα στην Αθήνα ενώ παίρνει πάντα το ποδήλατό του στα επαγγελματικά του ταξίδια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει πέρα από τον ποδηλατικό γύρο Θυσίας και στον Ποδηλατικό Γύρο της Αθήνας.

Γ. Κοντογεωργοπούλου