Χιλιάδες παιδιά που γεννιούνται κάθε χρόνο με εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να κινδυνεύουν από άσθμα, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η εξωσωματική αυξάνει τον κίνδυνο παιδικού άσθματος κατά 22%.
Οι επιστήμονες από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, που παρακολούθησαν περισσότερα από 500.000 παιδιά, πιστεύουν ότι τα φάρμακα που χορηγούνται στις μητέρες κατά τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, ενδέχεται να προκαλούν άσθμα στα παιδιά που φέρνουν στον κόσμο.
Ο τρόπος διαχείρισης των εμβρύων πριν την εμφύτευσή τους στη μήτρα, μπορεί επίσης να διαδραματίζει κάποιο ρόλο, επισημαίνουν.
Περισσότεροι από 8 εκατομμύρια παιδιά έχουν γεννηθεί με εξωσωματική σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 40 χρόνια. Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάθε χρόνο γεννιούνται περίπου 20.000 παιδιά με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης, ενώ στις ΗΠΑ ο αριθμός υπολογίζεται γύρω στις 60.000.
Οι ειδικοί έχουν επανειλημμένα καθησυχάσει τους φόβους ότι τα παιδιά που γεννιούνται με εξωσωματική μπορεί να έχουν προβλήματα υγείας στο μέλλον.
Συχνά υποστηρίζουν ότι οι πιθανές επιπτώσεις στην υγεία, είναι πιθανότερο να συνδέονται με την υποκείμενη υπογονιμότητα της μητέρας, παρά με την ίδια την εξωσωματική.
Οι Νορβηγοί επιστήμονες ισχυρίζονται ωστόσο, ότι απέδειξαν πώς ενώ το άσθμα συνδέεται εν μέρει με τα προβλήματα γονιμότητας της μητέρας, ένα σημαντικό μέρος συνδέεται με τη διαδικασία της ίδιας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Αρχικά διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν με εξωσωματική γονιμοποίηση ήταν 42% πιθανότερο να αναπτύξουν άσθμα από την ηλικία των επτά σε σχέση με τα παιδιά που η σύλληψή τους είχε γίνει με φυσικό τρόπο.
Στη συνέχεια σύγκριναν τα παιδιά που γεννήθηκαν με εξωσωματική με εκείνα που είχαν γεννηθεί με φυσικό τρόπο αλλά οι γονείς τους χρειάστηκαν πάνω από ένα χρόνο προσπαθειών για να συλλάβουν.
Διαπίστωσαν ότι ο πρόσθετος κίνδυνος άσθματος ήταν μικρότερος, παρέμενε όμως αυξημένος κατά 22%, υποδηλώνοντας ότι ο μισός κίνδυνος συνδέεται με τα προβλήματα γονιμότητας και ο άλλος μισός με τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Σύμφωνα με τους Νορβηγούς επιστήμονες πολλά βήματα στη θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μπορούν να παρέμβουν στη φυσική πορεία της εμβρυικής ανάπτυξης.
Για παράδειγμα, τα φάρμακα που λαμβάνονται για την πρόκληση ωορρηξίας και την εξασφάλιση ομαλής κύησης κατά τη διάρκεια των πρώτων φάσεων, ο τύπος του μέσου που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια και την κατάψυξη των ωαρίων, η πιθανότητα πολυσπερματικής γονιμοποίησης, το ορμονικό περιβάλλον κλπ.
Βρετανοί ειδικοί, πάντως, επέκριναν τη μελέτη, τονίζοντας ότι οι συντάκτες δεν έλαβαν υπόψη βασικούς παράγοντες, όπως το αν οι γονείς ήταν καπνιστές.
Ο καθηγητής Alastair Sutcliffe του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου δήλωσε: «Η μελέτη δεν είχε πρόσβαση σε βασικούς παράγοντες, όπως τα ποσοστά των πατέρων καπνιστών».
Η Δρ Jane Stewart, πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας Γονιμότητας, δήλωσε: «Ενώ η μελέτη εγείρει μερικά ενδιαφέροντα ερωτήματα, υπάρχουν πολλές μεταβλητές που εμπλέκονται τόσο στην υπογονιμότητα, όσο και στην ανάπτυξη του άσθματος. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί η σχέση αιτίας-αποτελέσματος».
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Thorax.
Πηγή: Mail Online