Το τελευταίο χρονικό διάστημα βλέπουν το φως της δημοσιότητας διαμαρτυρίες κατοίκων σχετικά με το γεγονός πως διαφόρων τύπων κολόνες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία μεταλλικές, οι οποίες φέρουν φωτιστικά σώματα και καλωδιώσεις, αποσυνδέονται, από συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ ή και του ίδιου του Δήμου, από το δίκτυο της ΔΕΗ.
Οι Πατρινοί βλέπουν το αποτέλεσμα, δηλαδή την συσκότιση σε κάποια σημεία, χωρίς όμως να γνωρίζουν την πραγματική αιτία και κυρίως την επικίνδυνη διάσταση του προβλήματος, ακόμα και για τη ζωή των εργαζομένων και των κατοίκων.
ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;
Η ΔΕΗ εφαρμόζει συγκεκριμένη τυποποίηση σε όλα τα υλικά (ξύλινες και τσιμεντένιες κολώνες, γυμνούς αγωγούς και καλώδια, μονωτήρες, κ.λπ.) που χρησιμοποιεί στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Τα υλικά αυτά δεν είναι διαθέσιμα στο εμπόριο για ιδιώτες και, τόσο η ΔΕΗ στο παρελθόν όσο και ο ΔΕΔΔΗΕ σήμερα, τα αγοράζουν και τα χρησιμοποιούν με συγκεκριμένες διαγωνιστικές διαδικασίες, ενώ τα ελέγχουν με συγκεκριμένη μέθοδο πριν εγκατασταθούν στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και με κατάλληλες δοκιμές στο Κέντρο Δοκιμών Ερευνών και Προτύπων της ΔΕΗ. Επιπλέον, ο ΔΕΔΔΗΕ, όπως κανείς εύκολα μπορεί να διαπιστώσει παρακολουθώντας τα συνεργεία που εκτελούν σχεδόν καθημερινά έργα του, αντικαθιστά άμεσα τις κολώνες και όλα τα υπόλοιπα υλικά που αφαιρεί με νέα προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα και πλήρως η ηλεκτροδότηση. Κάποιες φορές το οπτικό αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι το ίδιο με πριν επειδή επιλέγεται άλλη όδευση για το δίκτυο ή τμήμα αυτού υπογειοποιείται.
Δικαίωμα να επιδιορθώνουν, να κατασκευάζουν και να αντικαθιστούν τμήματα του δικτύου διανομής ιδιοκτησίας ΔΕΗ, έχουν μόνο τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και αυτά των συμβεβλημένων εργολάβων με τον ΔΕΔΔΗΕ, αφού λάβουν σχετική εντολή και οδηγίες. Κανείς τρίτος δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνει με οποιοδήποτε τρόπο στα δίκτυα αυτά.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ;
Στα δίκτυα χαμηλής τάσης του δικτύου της ΔΕΗ συχνά υπάρχει το "πέμπτο καλώδιο" στα συνεστραμμένα μαύρα καλώδια και μέσω αυτών ηλεκτροδοτείται πλήθος από φωτιστικά σώματα που βρίσκεται εγκατεστημένο πάνω στις κολώνες ιδιοκτησίας της ΔΕΗ. Τα φωτιστικά σώματα αυτά δεν τα εγκαθιστά κατά το δοκούν ο ΔΕΔΔΗΕ, αλλά πληρώνει ο εκάστοτε Δήμος για αυτά και αρμόδια συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ ή εργολάβων αυτού τα τοποθετούν σύμφωνα με την ισχύουσα τυποποίηση για τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Δήμος πληρώνει τον λογαριασμό για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των παραπάνω νομίμως τοποθετημένων φωτιστικών σωμάτων και έχει μοναδικό δικαίωμα και υποχρέωση να αντικαθιστά τους καμένους λαμπτήρες στα φωτιστικά σώματα στο δίκτυο ΔΕΗ και να αποκαθιστά την οποιαδήποτε βλάβη εμφανίζεται στο εσωτερικό αυτών των φωτιστικών σωμάτων. Απαγορεύεται λοιπόν και στους Δήμους να τοποθετούν αντικείμενα στο δίκτυο της ΔΕΗ και να συνδέουν ή να στηρίζουν σε αυτό ξένα φωτιστικά σώματα, καλώδια, κολώνες, συρματόσχοινα και άλλα αντικείμενα.
ΤΙ ΑΠΟΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΔΕΗ;
Κολώνες, καλώδια και φωτιστικά σώματα που δεν ανήκουν στο δίκτυο της ΔΕΗ και αυθαίρετα, αντικανονικά και πάνω από όλα επικίνδυνα έχουν συνδέσει οι Δήμοι και οι Κοινότητες στα δίκτυα της ΔΕΗ! Ο ΔΕΔΔΗΕ, επειδή οι δήμοι δεν ακολουθούν την τυποποίηση και τις προδιαγραφές ασφαλείας του δικτύου ΔΕΗ, καθώς και επειδή έχει υποχρέωση τυπικά από το νόμο αλλά και ουσιαστικά να προστατεύσει τους πολίτες από επικίνδυνες καταστάσεις που δημιουργούνται στο δίκτυο, δεν μπορεί να μένει αμέτοχος και να εθελοτυφλεί όταν ελέγχει τα δίκτυα ευθύνης του, όπου π.χ. παρεμβάσεις σαν αυτές του Δήμου δημιουργούν βλάβες στα δίκτυα φωτισμού στις κολόνες της ΔΕΗ με αποτέλεσμα τη συχνή συσκότιση ολόκληρων περιοχών.
ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
Το μείζον πρόβλημα είναι πως τα αυθαίρετα συνδεδεμένα πάσης φύσεως αντικείμενα στο δίκτυο της ΔΕΗ εμφανίζουν συχνά διαρροές και, καθώς δεν πληρούν καμία προδιαγραφή ασφαλείας, ειδικά οι μεταλλικοί στύλοι βρίσκονται υπό τάση και υπάρχει ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας αγγίζοντάς τους! Επειδή η ΔΕΗ στο παρελθόν και ο ΔΕΔΔΗΕ σήμερα επανειλημμένα, τόσο εγγράφως όσο και με κατ’ ιδίαν συναντήσεις με παράγοντες του Δήμου Πατρέων, τους έχουν ενημερώσει για τους κινδύνους των παρεμβάσεών τους στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, συνεχίζουν να προχωρούν σήμερα σε αποσύνδεση τέτοιων επικίνδυνων κατασκευών δίνοντας προτεραιότητα στους μεταλλικούς στύλους, οι οποίοι μάλιστα συνήθως δεν είναι γειωμένοι και αρκετές φορές είναι σάπιοι.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα πρόσφατων περιπτώσεων επικινδυνότητας τέτοιων αυθαίρετων παρεμβάσεων και κατασκευών Δήμων είναι η περίπτωση 12χρονου αγοριού από τα Λεχαινά που επλήγη από διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος σε κολώνα του δήμου, αλλά και το απίστευτο περιστατικό κατάρρευσης ηλεκτροδοτούμενης κολώνας την Καθαρά Δευτέρα στο παραλιακό πάρκο στα σύνορα Ροϊτίκων - Βραχνεΐκων Πατρών σε σημείο όπου βρίσκονταν πολλά παιδιά.
ΟΙ ΔΥΟ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Ο ΔΕΔΔΗΕ, με έγγραφα που έχει αποστείλει κατά το παρελθόν στο Δήμο κατέστησε σαφές πως υπάρχουν δύο επιλογές. Είτε να πληρώσει ο Δήμος Πατρέων για την επέκταση των δικτύων ΔΕΗ με τον νόμιμο τρόπο, ή να αιτηθεί την κατασκευή παροχών ηλεκτρικής ενέργειας και την ηλεκτροδότηση πια μέσω ιδιωτικών του δικτύων όσων φωτιστικών του σωμάτων και ιδιωτικών κολόνων αυτός επιθυμεί.
ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΙ ΟΙ Η ΖΩΗ ΟΣΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΝ
Ο ΔΕΔΔΗΕ τονίζει ότι είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας ιδιοκτησίας ΔΕΗ και σε καμία περίπτωση δεν αποδέχεται την ανάληψη συνυπευθυνότητας για ιδιωτικά ηλεκτρικά δίκτυα και εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις τρίτων.
Επιπλέον, σημειώνεται ότι οι αυθαίρετες παρεμβάσεις αναρμόδιων στο δίκτυο ΔΕΗ, οι οποίοι δρουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία χωρίς τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας, τη χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού και την εκτέλεση των κατάλληλων ενεργειών απομόνωσης και επανηλέκτρισης του δικτύου στο οποίο διεξάγεται μια εργασία, θέτει σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.
Τέτοιες ενέργειες αποσύνδεσης παράνομων και επικίνδυνων αντικειμένων από το δίκτυο της ΔΕΗ δεν γίνονται μόνο στην Πάτρα αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Γιώτα Κοντογεωργοπούλου
(7 Mέρες Ενημέρωση)