Σεισμογράφοι από το Αστεροσκοπείο Αθηνών σε Ζάκυνθο, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία - Ανησυχία των κατοίκων για τη νύχτα - Κάποιοι δεν μπαίνουν στα σπίτια τους

θα κοιμηθούν στα αυτοκίνητα

Κλιμάκια επιστημόνων και τεχνικών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) μεταβαίνουν στην πληγείσα περιοχή μετά το σφοδρό σεισμό που σημειώθηκε στο θαλάσσιο χώρο νότια της Ζακύνθου.

Το κλιμάκιο θα εγκαταστήσει δίκτυο φορητών σεισμογράφων στην Ζάκυνθο, στην Ηλεία και στην Αιτωλοακαρνανία, με στόχο τη λεπτομερή και πλήρη καταγραφή της μετασεισμικής δραστηριότητας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΑΑ.

Τα δεδομένα θα μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο -μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας- στις εγκαταστάσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου/ΕΑΑ στο Θησείο, για να γίνεται άμεση αξιολόγηση και υπεύθυνη ενημέρωση της Πολιτείας και του κοινού.

Το δίκτυο θα παραμείνει εγκατεστημένο στην περιοχή για όσο καιρό απαιτηθεί. Το κλιμάκιο του Γ.Ι./ΕΑΑ θα ενημερώνει συνεχώς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και το κοινό στις πληγείσες περιοχές.

Ζάκυνθος: Αναμένεται μετασεισμός έως 5,8 Ρίχτερ -Σε επιφυλακή το νησί

Πάντως η νύχτα αναμένεται δύσκολη για τους κατοίκους του νησιού. Υπάρχει έντονη ανησυχία αφού δεν έχουν σταματήσει οι μετασεισμοί. 

Αρκετοί δεν μπαίνουν στα σπίτια τους φοβούμενοι για έναν νέο ισχυρό σεισμό. 

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θα κοιμηθούν στα αυτοκίνητά τους. 

 

Αναθεώρηση του ισχυρού σεισμού από Γεωδυναμικό και Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο - Mεγαλύτερη η ένταση

Σε αναθεώρηση της έντασης του σεισμού, από τον οποίο χτυπήθηκε η Ζάκυνθος τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (26.10.2018), προχώρησαν τόσο το Γεωδυναμικό, όσο και το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός ήταν 6,5 ρίχτερ, ενώ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό ήταν 6,8 ρίχτερ.

Η Ζάκυνθος κηρύχθηκε σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής για το επόμενο 48ωρο κηρύχτηκε η Ζάκυνθος, μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, λόγω του μεγάλου σεισμού που «χτύπησε» το νησί τα ξημερώματα της Παρασκευής (26.10.2018).

Η συνεδρίαση έγινε υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, Λευτέρη Νιοτόπουλου, παρουσία του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη, της ειδικής γραμματέως Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Φωτεινή Παντιώρα, του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, καθώς και στελεχών της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Στο νησί βρίσκεται και ο τοπικός βουλευτής και πρώην υπουργός Σταύρος Κοντονής, ο οποίος μετέφερε στη συνεδρίαση το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη κατάσταση στο νησί.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού οργάνου, όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων πήραν το λόγο αποτυπώνοντας πλήρως την κατάσταση που επικρατεί μετά το σεισμό. Η ανταπόκριση των κτηρίων κρίνεται ικανοποιητική πέρα από μεμονωμένες επιφανειακές ζημιές, ενώ υπάρχουν προβλήματα κατολισθήσεων σε Κρυονέρι, Παναγούλα αλλά και στο Κάστρο της Μπόχαλης.

Διαβάστε επίσης