Ζάκυνθος: Αναμένεται μετασεισμός έως 5,8 Ρίχτερ -Σε επιφυλακή το νησί

ΗΤΑΝ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ

«Ο σεισμός ήταν ένας μεγάλος σεισμός, δεν είχε επιπτώσεις, η Ζάκυνθος άντεξε»: Στη φράση συμπυκνώνονται οι δηλώσεις του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμιου Λέκκα, μετά το μεγάλο σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τις πρώτες ώρες της Παρασκευής τη Ζάκυνθο. 

Ο κ. Λέκκας, πήρε μέρος στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου για τη αντιμετώπιση των προβλημάτων από το σεισμό που έλαβε χώρα στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου.

«Από το σημερινό σεισμό δοκιμάστηκε η Ζάκυνθος, ανταπεξήλθε το νησί, ο δομημένος ιστός, και οι υποδομές δεν έπαθαν τίποτα, και στη συνέχεια δοκιμάστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο είχε δοκιμαστεί και πριν τρία χρόνια στην άσκηση που είχαμε κάνει στο νησί», δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης ο καθηγητής κ. Λέκκας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ακολούθως ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι «ο σεισμός ήταν ένας μεγάλος σεισμός, δεν είχε επιπτώσεις, η Ζάκυνθος άντεξε», ενώ για το μέλλον την μετασεισμικής ακολουθίας τόνισε ότι «αυτό που προβλέπουμε για τη Ζάκυνθο είναι μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία, μια ακολουθία που θα περιλαμβάνει σεισμούς μικρούς αλλά πιθανότατα και ένα μεγαλύτερο της τάξης των 5,7 – 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Είναι και αυτοί μεγάλοι σεισμοί αλλά είναι κατά 300 φορές μικρότεροι από τον κύριο σεισμό των 6,4 βαθμών, θα είναι ένας σεισμός που δεν θα μας ανησυχήσει, αλλά θα πρέπει να υπάρξει δεδομένο ότι αυτός ο σεισμός θα είναι η σφραγίδα για να κλείσει η σεισμική ακολουθία, η οποία θα είναι μακρά και θα κρατήσει πάνω από ένα μήνα».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξέφρασε τη πεποίθησή του ότι ο σεισμός των 6,4 βαθμών ήταν και ο κύριος σεισμός. 

«Προσωπικά πιστεύω ότι ήταν ο κύριος σεισμός δεδομένου οτι έχουμε ένα πλήθος μετασεισμών, μικρότερων σεισμών, η περιοχή δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει προς το βορρά μεγαλύτερους σεισμούς γιατί έχουν γίνει σεισμοί στη Κεφαλονιά και στη Λευκάδα, προς το νότο έχει τη δυνατότητα να δώσει, είμαστε βαθιά μέσα στη θάλασσα μακρυά από χερσαίο χώρο συνεπώς δεν πρόκειται να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα». 

Τέλος όσον αφορά την παραλία του Ναυαγίου όπου ο κ. Λέκκας πέταξε από πάνω από την περιοχή με ελικόπτερο ανέφερε ότι «έχουμε συνέχεια των κατολισθήσεων, αυτό είναι εμφανές, τις αμέσως επόμενες ώρες θα αποτιμήσουμε πόσο μεγάλες ήταν οι κατολισθήσεις αυτές».

Τσελέντης: Θέλω να γίνει άμεσα μεγάλος μετασεισμός, άνω των 5,5 Ρίχτερ

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Άκης Τσελέντης εκφράζει τη βεβαιότητα ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό. Οπως αναφέρει, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 84 μετασεισμοί, εκ των οποίων οι οι 25 ήταν πάνω από 4 Ρίχτερ. Δύο εξ αυτών ήταν 4,9 και 5,1 Ρίχτερ.

Χαρακτηρίζει «φυσιολογική» την μετασεισμική ακολουθία και επισημαίνει ότι πρέπει να γίνει ένας μεγάλος μετασεισμός «πάνω από 5,5 Ρίχτερ». Οσο για το πότε; Τονίζει ότι ο ίδιος θα ήθελε να γίνει άμεσα, που είναι σε ετοιμότητα οι κάτοικοι και προσθέτει πως μπορεί να γίνει εντός των επόμενων 10 ημερών αλλά μπορεί να σημειωθεί και μετά από 2-3 μήνες

Το ευχάριστο κατά τον κ. Τσελέντη είναι ότι «δεν βλέπουμε μετατόπιση προς άλλη γειτονική ζώνη» και τονίζει: «Μακάρι το παράδειγμα της Ζακύνθου που άντεξε λόγω καλού αντισεισμικοί κανονισμού, να ακολουθήσουν και άλλες πόλεις».

«Τα ψάρια προειδοποίησαν για το σεισμό»

Πολύ ενδιαφέρον έχει ένα ακόμη γεγονός που παραθέτει ο Ακης Τσελέντης. Οπως τονίζει  ψαράδες της περιοχής τον ενημέρωσαν ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες υπήρχε ελάττωση αλιευμάτων, δεν έβγαζαν ψάρια δηλαδή.

«Είναι ένα φαινόμενο το οποίο έχω παρατηρήσει εγώ στο Ιόνιο αλλά και σε άλλες περιοχές έχει παρατηρηθεί πριν από μεγάλους σεισμούς ελαττώνεται η παροχή αλιευμάτων. Γιατί το ψάρι έχει τη νηκτική κύστη – αυτή είναι ευαίσθητη σε μικροτριγμούς – σε πολύ μικρές, όπως λέμε υπέρηχους. Αυτό, μάλλον, τα τρομάζει και φεύγουν».

 

Διαβάστε επίσης