Στον Ανακριτή σήμερα ο Μπαρμπαρούσης - Τι προβλέπεται για την περίπτωση του

Απολογείται για προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας

Σήμερα θα βρθεί ενώπιον του Εισαγγελικών λειτουργών ο πρώην Χρυσαυγίτης Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κωνσταντίνος Μπαρμπουρούσης, ο οποίος συνελήφθη το πρωί της Δευτέρας, από άνδρες της Αντιτρομοκρατικής σε σπίτι στο Χαλάνδρι Αττικής. 

Η κατηγορία σε βάρος του βουλευτή αφορά την ομιλία του στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση με για το Σκοπιανό. Ο κ. Μπαρμπαρούσης, από του βήματος, κάλεσε τον στρατό να συλλάβει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας. Ο Βουλευτής διώκεται και για το γεγονός πως δεν σταμάτησε για έλεγχο σε αστυνομικούς.

 

Σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο κατηγορούμενος πρώην βουλευτής της ΧΑ έκανε λόγο για λεκτικές υπερβολές του και άκομψη φρασεολογία, δηλώνοντας παράλληλα τον απόλυτο σεβασμό του - όπως χαρακτηριστικά ανέφερε - στο Σύνταγμα, το Δημοκρατικό πολίτευμα και τους θεμελιώδεις θεσμούς. Θέση που αναμένεται να αποτελέσει και τον «πυρήνα» της υπερασπιστικής του γραμμής σήμερα ενώπιον του ανακριτή.

«Σε μικρό μέρος της ομιλίας μου κατά τη διάρκεια ασκήσεως των καθηκόντων μου στην Ολομέλεια της Βουλής την 16η.06.2018 ενσωματώθηκαν ατάκτως και αυθορμήτως ατελείς λεκτικές υπερβολές και άτυχες εκφράσεις, που οφείλονται στη θυμική έξαρση που μου είχε προκαλέσει το ουσιαστικό διακύβευμα της συζήτησης» ανέφερε μεταξύ άλλων στη δήλωσή του ο Κ. Μπαρμπαρούσης και προσέθετε: «Η πρόθεσή μου ήταν στην ολιγόλεπτη τοποθέτησή μου να θέσω κατά τρόπο εμφατικό το ζήτημα της ευθύνης συγκεκριμένων κρατικών οργάνων από τη λήψη αποφάσεων, που κατά την πολιτική μου άποψη, θα ήταν αφ΄ ενός ζημιογόνα για τα εθνικά συμφέροντα και αφ΄ ετέρου προϊόν επιβολής των εντολών του διεθνούς παράγοντα επί μιας ενδοτικής και αντιπατριωτικής κυβερνητικής στάσης».

Μάλιστα, με τη δήλωσή του ο πρώην βουλευτής της ΧΑ δήλωνε αφενός πως η ανάκληση της φρασεολογίας αποτελεί ενσυνείδητη επιλογή του και όχι φοβική αντίδραση και πως είναι πρόθυμος να την επαναλάβει και από το βήμα της Βουλής, «ώστε να συντελεσθεί ποιοτικά ισοβαρής αποκατάσταση της τάξεως των πραγμάτων».


Τι προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας για Μπαρμπαρούση

Αμέσως μετά την απολογία του κατηγορουμένου, ανακριτής και εισαγγελέας σε διάσκεψη θα αποφασίσουν για την περαιτέρω ποινική του αντιμετώπιση, αν δηλαδή θα αφεθεί ελεύθερος ή όχι. Ανεξάρτητα με το τι θα αποφασίσουν ανακριτής και εισαγγελέας για τον Κ. Μπαρμπαρούση, η ανάκριση θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Όταν η ανακριτική έρευνα ολοκληρωθεί η δικογραφία που θα έχει σχηματιστεί θα διαβιβαστεί στο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο θα κρίνει με βούλευμά του αν ο πρώην βουλευτής θα πρέπει ή όχι να παραπεμφθεί σε δίκη.

Εφόσον η υπόθεση οδηγηθεί στο ακροατήριο και αποδεχθεί κατά την ακροαματική διαδικασία ότι πράγματι ο κατηγορούμενος πρώην βουλευτής τέλεσε το αδίκημα των προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας, μπορεί να του επιβάλλει κάθειρξη (δηλαδή φυλάκιση άνω των πέντε ετών) όχι όμως ισόβια.

Αξίζει να επισημανθεί πάντως πως το «πράσινο φως» για συλλήψεις βουλευτών σε περίπτωση που διαπράττουν κακουργήματα (χωρίς δηλαδή να απαιτείται η άρση της βουλευτικής τους ασυλίας) είχε ανάψει από ο 2012 ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΗΣ

Άγνοια για το ένταλμα που είχε εκδοθεί σε βάρος του δήλωσε ο Κώστας Μπαρμπαρούσης, και μιλώντας με αστυνομικούς υποστήριξε ότι ο ίδιος νόμιζε ότι το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται έχει αυτόφωρο και πως προσπαθούσε να περάσει ο χρόνος ώστε να αποφύγει τη σύλληψη στα όρια του αυτοφώρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, o Mπαρμπαρούσης είπε ότι «πήγα στο χωριό μου την Παρασκευή, αν και είχα μια διαίσθηση ότι κάτι κακό θα γίνει. «Δεν ήξερα ότι υπήρχε ένταλμα και πίστευα πως όταν περάσει το αυτόφωρο θα μπορούσα να κυκλοφορώ ελεύθερος» είπε ο ίδιος.

Στη συζήτηση που είχε με τους αστυνομικούς, φυσικά και τέθηκε το θέμα της άγριας καταδίωξης στην εθνική οδό και των επικίνδυνων ελιγμών που έκανε ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές αστυνομικών. Ο Μπαρμπαρούσης είπε: «Δεν σταμάτησα γιατί, εντάξει, δεν ήμουν και κανένας μεγάλος κακοποιός. Δεν κυνηγούσαν τον μεγάλο ληστή και δολοφόνο. Ούτε κατάλαβα ότι αυτό που έκαναν ήταν καταδίωξη. Το πρώτο βράδυ πήγα στο χωριό μου και κοιμήθηκα σε έναν γνωστό μου. Μετά αποφάσισα να παραδοθώ. Χτες βράδυ, ξεκίνησα να επιστρέψω στην Αθήνα, όχι, όμως, από το εθνικό δίκτυο Πάτρας-Αθήνας αλλά ακολούθησα τη διαδρομή μέσω Λιβαδειάς και βγήκα στην άλλη εθνική Αθηνών-Λαμίας».

Στην συζήτηση που είχε με τους αστυνομικούς, καθώς σε αυτή τη φάση της διαδικασίας οι αστυνομικοί δεν επιτρέπεται να πάρουν απολογία από τον κατηγορούμενο, ο Μπαρμπαρούσης είπε επίσης ότι κάποια στιγμή σκέφτηκε να πάει και να παραδοθεί στο Αγρίνιο, όμως, όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Σκέφτηκα ότι θα ταλαιπωρηθώ με τις μεταγωγές και αποφάσισα να επιστρέψω στην Αθήνα μόνος μου και αν στη διαδρομή με σταματούσαν σε κάποιο μπλόκο, δεν θα αντιδρούσα και θα παραδινόμουν».

Ο Κώστας Μπαρμπαρούσης, πάντως, φαίνεται να έχει πια καταλάβει ότι το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται είναι ιδιαιτέρως σοβαρό για αυτό και πολλές φορές στο κελί που κρατείται μονολογεί τη φράση «μπλέξαμε».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ 

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο Κων. Μπαρμπαρούσης αναμένεται να αρνηθεί όλες τις κατηγορίες που του προσάπτονται. Ο συνήγορός του κ. Κορατζόπουλος ισχυρίστηκε πως όσα είπε ο βουλευτής στη Βουλή ήταν «ατυχής επιλογή εκφράσεων» και πως «ενσωματώθηκαν στον λόγο του σε μια στιγμή έξαρσης του θυμικού». «Αυτή δε η φρασεολογία προφανώς είναι απρόσφορο να προκαλέσει τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται. Η αδυναμία της κατηγορίας είναι η υπερβολή της. Ήδη έχει ανακαλέσει τις επίμεμπτες φράσεις και θα το επαναλάβει. Η πρόθεση του με τη χρήση αυτών των εκφράσεων τελικά ήταν κατά τρόπο εμφατικό να θέσει τους πολιτειακούς παράγοντες προ των ευθυνών τους» τόνισε ο ίδιος.

Ο συνήγορος του κ. Μπαρμπαρούση ανέφερε, επίσης, ότι ο εντολέας του έχει ήδη ανακαλέσει «τις επίμεμπτες φράσεις», κάτι που θα κάνει και ενώπιον του ανακριτή, ενώ πρόθεση του ήταν να θέσει «κατά τρόπο εμφατικό» τους πολιτειακούς παράγοντες «προ των ευθυνών τους».

Η κατηγορία σε βάρος του βουλευτή αφορά την ομιλία του στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή τη συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ. Ο κ. Μπαρμπαρούσης, από του βήματος, κάλεσε τον στρατό να συλλάβει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας.

Η δίωξη σε βάρος του ασκήθηκε ύστερα από εισαγγελική έρευνα που διενεργήθηκε αυθημερόν μετά την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, στον Άρειο Πάγο και αναφορά του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου και Φώτη Κουβέλη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΑΠΕ, protothema.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ