Ιερώνυμος: Αν θέλουμε να βγούμε από το αδιέξοδο, χρειάζεται ενότητα και όχι κακομοιριά

«Να μην ψάχνουμε μόνον ποιος φταίει ή τι φταίει, αλλά και πόσο είναι το βάρος της ευθύνης του καθενός μας»

«Είμαστε υπεύθυνοι για το καθετί», επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά τα εγκαίνια του Πνευματικού Κέντρου του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών.

«Εμείς να πρωτοστατήσουμε και, αν θέλουμε να βγούμε από το αδιέξοδο, χρειάζεται ενότητα και συνεργασία όλων και όχι κακομοιριά. Να μην ψάχνουμε μόνον ποιος φταίει ή τι φταίει, αλλά και πόσο είναι το βάρος της ευθύνης του καθενός μας» συμπλήρωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Εν συνεχεία, αφού ευχήθηκε αυτό το έργο να αποδώσει καρπούς, έκανε αναφορά στον ενθουσιασμό και τη δύναμη των παιδιών, τα οποία παρομοίασε με τα δυνατά ρυάκια, που κυλούν ορμητικά: «Οι νέοι χαρακτηρίζονται από τον ενθουσιασμό και την ορμή των υδάτων, όπως εκείνα τρέχουν στα βουνά. Θα πρέπει γονείς, Εκκλησία και Πολιτεία να αξιοποιήσουμε αυτόν τον ενθουσιασμό, δημιουργώντας ταυτόχρονα κανάλια διεξόδων, ώστε να απορροφηθεί η ορμή αυτή δημιουργικά», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και σημείωσε ότι στον ενθουσιασμό των νέων «κρύβεται το αύριο».

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έκανε λόγο για την αντίληψη πολλών ανθρώπων ότι «η Εκκλησία πρέπει να είναι περιορισμένη στα πνευματικά της καθήκοντα». Σε αυτό το πλαίσιο, επικαλέστηκε τον 'Αγιο Ιάκωβο τον Αδελφόθεο, για να υπογραμμίσει πως «η αγάπη προς τον Θεό δεν μπορεί να είναι ξέχωρη από την αγάπη προς τον κάθε άνθρωπο». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «μπορεί κανείς να κάνει το καλό, να αγαπά τον άνθρωπο, χωρίς να ασχολείται με ζητήματα πνευματικά. Η άλλη αντίληψη, μεταξύ πολλών Χριστιανών, λέγει ότι πρέπει να ασχολούμαστε μόνο με τα πνευματικά και όλα τα άλλα είναι ευθύνη της Πολιτείας. Και οι δύο θέσεις συνιστούν παρεξήγηση. Χρειάζονται και τα δύο: και η αγάπη προς τον Θεό και η διακονία του Θεού, που εμπνέει και δίνεται ως αγάπη προς τον κάθε άνθρωπο».

Διαβάστε επίσης