Πάτρα: Προβληματισμός και αντιδράσεις για τις συγχωνεύσεις σχολείων - Τί εισηγείται η δημοτική αρχή

συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο

Με τη συμμετοχή Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, καθώς και εκπροσώπων εκπαιδευτικών φορέων, γίνεται η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, με βάση την πρόταση της Δημοτικής Αρχής στο θέμα της μεταβολής σχολικών μονάδων Π.Ε., όπως εισηγήθηκε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού, Ανδρέας Αθανασόπουλος.

Η εισήγηση του Αντιδημάρχου, βασίστηκε στην ομόφωνη απόφαση των  μελών της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (ΔΕΠ), η οποία έχει ως εξής:

Με την πρόταση της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης συγχωνεύονται 10 Νηπιαγωγεία και 2 Δημοτικά, υποβιβάζεται 1 Δημοτικό και προάγονται 4 Δημοτικά κατά 1,2 θέσεις.

Ενώ με την πρόταση της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης μεταφέρεται  1 τομέας πληροφορικής  από το 7ο ΕΠΑΛ  στο 1ο  ΕΠΑΛ.          

       Η βασική κατεύθυνση των προτάσεων των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης εναρμονίζονται με τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με την λεγόμενη “εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ’’ για την εκπαίδευση που επικαιροποιήθηκε με την ψήφιση του 3ου  μνημονίου.

     Ειδικά με τις προτάσεις περί συγχωνεύσεων, διευκολύνεται η προώθηση αντιδραστικών αλλαγών όπως τα ελαστικά ωράρια εκπαιδευτικών, οι υπερωρίες, η απόκρυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς, η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα όπως και η αυτονόμηση (παιδαγωγικά - οικονομικά) των σχολικών μονάδων.

    Επίσης επιδιώκεται σαφώς “οικονομία κλίμακος” στα πλαίσια των γενικότερων περικοπών των κοινωνικών δαπανών.

      Ειδικότερα, με την δημιουργία 20/θεσιου σχολικού συγκροτήματος διευκολύνεται η φιλοσοφία του “νέου σχολείου” αφού δημιουργούνται προϋποθέσεις για “αυτονομία” της σχολικής μονάδας στο περιεχόμενο της μάθησης με την διάσπαση του ενιαίου αναλυτικού προγράμματος σπουδών, καθώς επίσης και της δραστικής μείωσης της ολόπλευρης χρηματοδότησης του δημόσιου σχολείου που σήμερα αποτελεί  υποχρέωση της πολιτείας και την είσοδο χορηγών στα σχολεία.

 

ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ Δ.Ε.Π. ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΜΟΦΩΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΠΡΟΣ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΑ ΕΞΗΣ:

 

  Α) ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ Α/ΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:

 

1. Αποδέχονται την πρόταση για την προαγωγή των παρακάτω Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων:

     1. του 45ου Δ.Σ. Πατρών από 10/θέσιο σε 12/θέσιο

     2. του 46ου Δ.Σ. Πατρών από 10/θέσιο σε 12/θέσιο

     3. του Δ.Σ. Μιντιλογλίου από 7/θέσιο σε 9/θέσιο

     4. του  24ου Ν/Γ Πατρών από 2/θέσιο σε 3/θέσιο

     5. του 28ου Ν/Γ Πατρών από 2/θέσιο σε 3/θέσιο

     6. του 41ου Ν/Γ Πατρών από 2/θέσιο σε 3/θέσιο

     7. του 53ου Ν/Γ Πατρών από 2/θέσιο σε 3/θέσιο

     8. του   2ου Ν/Γ Οβρυάς από 2/θέσιο σε 3/θέσιο

 

2. Διαφωνούν  με τον υποβιβασμό του Δ.Σ. Αραχωβίτικων από 3/θέσιο σε 2/θέσιο

 

3. Διαφωνούν με τις συγχωνεύσεις των παρακάτω σχολικών μονάδων:

     1. του 15ου Δ.Σ. Πατρών με το 17ο Δ.Σ. Πατρών

     2. του 22ου Ν/Γ Πατρών με το 69ο Ν/Γ Πατρών

     3. του 30ου Ν/Γ Πατρών με το 67ο Ν/Γ Πατρών

     4. του 32ου Ν/Γ Πατρών με το 66ο Ν/Γ Πατρών

     5. του 26ου Ν/Γ Πατρών με το 36ο Ν/Γ Πατρών

     6. του 42ου Ν/Γ Πατρών με το 57ο Ν/Γ Πατρών

 

4. Προτείνουν  την προαγωγή :  

 1. του 65ου Δημοτικού Σχολείου από 6/Θέσιο σε 9/Θέσιο

 2. του 39ου Δ.Σ. Πατρών από 8/Θέσιο σε 12/Θέσιο

      δ ι ό  τ ι,

     Η πρόταση της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Αχαΐας στηρίζεται σε αναλογία μαθητών ανά  τμήμα σύμφωνη με τις τελευταίες αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας. Υπενθυμίζουν ότι για τα Νηπιαγωγεία προβλέπονται πλέον 14 μαθητές (αντί 7) ως ελάχιστος αριθμός για τη σύσταση τμήματος. Δε μπορούν να συναινέσουν στην υλοποίηση αυτής της κυβερνητικής πολιτικής, τη στιγμή μάλιστα που τα Σωματεία των Εκπαιδευτικών έχουν ως διεκδίκηση  τους 15 μαθητές, ως ανώτατο όριο για τα τμήματα των Νηπιαγωγείων και των δύο πρώτων τάξεων του Δημοτικού και τους 20 μαθητές, ως ανώτατο όριο για τις υπόλοιπες τάξεις.

   Συντάσσονται επίσης με το πάγιο αίτημα του κλάδου των Εκπαιδευτικών να έχουν οργανική θέση στο σχολείο όλοι οι εκπαιδευτικοί, ανεξάρτητα από την ειδικότητά τους και το τμήμα στο οποίο διδάσκουν.

 

Β)  ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ Β/ΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:

 Διαφωνούν  με την πρόταση της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Αχαΐας για μεταφορά του Τομέα Πληροφορικής από το 7ο ΕΠΑΛ Πατρών  στο 1ο ΕΠΑΛ Πατρών, δ ι ό τ ι εφαρμόζει στην πράξη μια πλευρά των πρόσφατων ρυθμίσεων του Υπουργείου Παιδείας για κατάργηση ειδικοτήτων και τμημάτων στα ΕΠΑΛ, με σκοπό τη μείωση του δημοσιονομικού κόστους.

  Η λειτουργία του παραπάνω τομέα στο 1ο ΕΠΑΛ θα γίνει με το καθεστώς των πολλαπλών αναθέσεων, για "εξοικονόμηση" διδακτικού προσωπικού, όπως εμμέσως πλην σαφώς διατυπώνεται και στην πρόταση της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης. Θυμίζουν ότι ανάμεσα στις τελευταίες αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας ήταν και το αντιεκπαιδευτικό μέτρο της ανάθεσης μέχρι και τριών διαφορετικών διδακτικών αντικειμένων σε κάθε ειδικότητα.

   Συμμερίζονται επίσης την εκτίμηση που εκφράζει σε απόφασή του ο Σύλλογος Διδασκόντων του 7ου  ΕΠΑΛ, ότι με τη "μεταφορά" αυτή θα προκύψουν υπεραριθμίες για πολλούς εκπαιδευτικούς του σχολείου.

 

Γ) Επίσης, τα μέλη της Δ.Ε.Π, θεωρούν αναγκαία την δρομολόγηση των διαδικασιών από τους αρμόδιους φορείς του Επανακαθορισμού των Γεωγραφικών Ορίων των Σχολικών Μονάδων, για την ορθότερη κατανομή των μαθητών στα σχολεία, λαμβάνοντας υπόψη τα νεότερα στοιχεία που προκύπτουν κυρίως από τις αλλαγές στην οικιστική ανάπτυξη του Δήμου Πατρέων.

Διαβάστε επίσης