Χρηματιστήριο Αθηνών: Κέρδη 21,78% το 2023

19/05/2023 | 20:53

Με άνοδο 0,85% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την εβδομάδα που τελειώνει με την αγορά να βρίσκεται κοντά στα υψηλά έτους και υψηλά 9 ετών (1.133 μονάδες) και να κινείται κόντρα στα αρνητικά σενάρια υποχώρησης, λόγω της πολιτική αβεβαιότητας ενόψει των εκλογών.

Ο πολιτικός κίνδυνος έχει υποβαθμιστεί, προεξοφλώντας την διαμόρφωση κυβερνητικού σχήματος στην επερχόμενη νέα εκλογική αναμέτρηση.

Το Χ.Α. είναι στην κορυφή των αποδόσεων παγκοσμίως, κινούμενο κοντά σε υψηλά εννέα ετών, κάτι που δείχνει ότι σημαντικά κεφάλαια κατευθύνονται σταδιακά στην Ελλάδα.

Η χώρα βαδίζει προς τις εκλογές μέσα σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής σταθερότητας και καλύτερων οικονομικών επιδόσεων, που επιβεβαιώνονται από κάθε πλευρά. Από τους διεθνείς οργανισμούς (ΔΝΤ, ΕΕ), από τους οίκους αξιολόγησης, από τις αγορές και από την πορεία του προϋπολογισμού, που περιγράφουν την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.

Τα αποτελέσματα των εισηγμένων συνεχίζουν να δείχνουν ότι είναι ανοδικά, ενώ όλα τα μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι είναι όχι απλά εντός στόχων, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις πολύ καλύτερα. Τα αποτελέσματα των εισηγμένων για το α΄ τρίμηνο του έτους συνεχίζουν την ισχυρή πορεία το 2022. Οι ελληνικές τράπεζες πιστοποιούν, με τα αποτελέσματά τους που έχουν ήδη δημοσιεύσει η Πειραιώς η Alpha Bank και η Eurobank ότι είναι κεφαλαιακά θωρακισμένες, με υγιές χαρτοφυλάκιο, βελτιωμένα καθαρά έσοδα τόκων και τελικά ισχυρή κερδοφορία, που αναμένεται να συνεχιστεί ολόκληρο το έτος.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 1.132, 34 μονάδες, έναντι 1.122,75 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας εβδομαδιαία άνοδο 0,85%, από τις αρχές Μάϊου σημειώνει άνοδο 3,31% και από τις αρχές του 2023 καταγράφει κέρδη 21,78%.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 1,18%, ενώ από τις αρχές του έτους παρουσιάζει άνοδο 22,90%. Ο δείκτης FTSE MID CAP έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 0,24% και από την αρχή του 2023 ενισχύεται σε ποσοστό 16,72%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 3,32%, ενώ από τις αρχές του έτους κερδίζει 37,62%.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την εβδομάδα αυτή αυξήθηκε κατά 599 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 78,401 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους είναι αυξημένη κατά 12,54 δισ. ευρώ.

 

ΑΜΠΕ

Πάτρα: Η φωνή αγωνίας της μάνας “Σώστε το γιό μου” – Ο Μάριος είναι διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Ρίου και ο ΕΟΜ απορρίπτει το αίτημα της μεταμόσχευσης!

Πάτρα: Μεγάλη φωτιά σε γνωστή επιχείρηση στην περιοχή του Γλαύκου (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: Σφοδρή σύγκρουση “ντελιβεράδων” – Δύο τραυματίες (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Ποιος είναι ο 48χρονος που βρέθηκε κρεμασμένος στις φυλακές Αγίου Στεφάνου

Πάτρα: 23χρονος διέφυγε από την Ψυχιατρική του Ρίου και ταμπουρώθηκε σε μπαλκόνι – Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση (ΦΩΤΟ)

“Βόμβα” Σπύρου Μαρτίκα για τον επιχειρηματία και τη σπείρα με τις απάτες που δρούσε και στην Πάτρα: «Έφαγε 250 χιλιάρικα από τον Παντελίδη το βράδυ που σκοτώθηκε»

Δυτ. Ελλάδα: Άνδρας βρέθηκε κρεμασμένος σε δέντρο – Ο αδερφός του είχε «φύγει» με παρόμοιο τρόπο

Σιωπηρή διαμαρτυρία και πορεία για τον 17χρονο Μάριο που βρίσκεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Ρίου