Αντισημιτισμός, νουθεσίες, αποποίηση ευθυνών κι ηθικός πανικός

25/07/2025 | 10:04

Της Αναστασίας Γιάμαλη, δημοσιογράφου

Κι αυτό το καλοκαίρι – όχι ότι διαφέρει πολύ από τους χειμώνες- η προσοχή μας είναι φευγαλέα κι αποσπασματική. Σήμερα το ένα, αύριο το άλλο. Μεθαύριο το τρίτο. Ίδια στο ζύγι, σαν να έχουν μπει σε μπλέντερ από το οποίο προκύπτει ένας πολτός απροσδιόριστου χρώματος και γεύσης κι ομογενοποιημένης υφής.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίρνουν φωτιά κάθε φορά που δίνεται ευκαιρία για ηθικό πανικό και νουθεσίες και σε τελική ανάλυση για να νιώσουμε λίγο καλύτερα για εμάς που δεν ήμασταν στη θέση των άλλων.

Οι οθόνες αφής κοπανιούνται κατά την τυπογράφηση πύρινων σχολίων που καταδικάζουν όλο υποκρισία τον εξωσυζυγικό δεσμό ενός ζευγαριού που το “τσάκωσε” αγκαλιά η kisscam μιας συναυλίας των Coldplay στη Μασαχουσέτη.

Ολόκληρος ο πλανήτης ασχολήθηκε με το αμήχανο στιγμιότυπο κάποιων δευτερολέπτων ενός διευθύνοντος συμβούλου που έπαψε μετά τον σάλο να είναι διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας τεχνολογίας και της διευθύντριας ανθρώπινου δυναμικού της ίδιας εταιρίας. Ο διαγωνισμός καταδίκης της απιστίας ξεπέρασε σε εύρος την όποια ενδεχόμενη ταύτιση ενώ ελάχιστα απασχόλησε η κατάφωρη παραβίαση της ιδιωτικότητας δύο ανθρώπων. Με περισσή ευκολία τους ρίξαμε στην πυρά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από την άλλη άκρη του πλανήτη…

Και στο κοινοβούλιο όμως, οι ρυθμοί κι οι συζητήσεις κινούνται με όρους viral. Διαγωνισμός ατάκας και κόντρας δευτερολέπτων ώστε να μπορεί να «κοπεί» και να αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ακόμη κι οι λιγότερο επιμελείς για τα της Βουλής, έπεσαν πάνω στο απόσπασμα όπου βουλεύτρια της Πλεύσης Ελευθερίας, συμπαθέστατη κατά τ’ άλλα και τραγουδίστρια στο επάγγελμα, έκλεισε την ομιλία της στην συζήτηση του πορίσματος για τα Τέμπη με τραγούδι. Ήταν η συνεδρίαση που παρέπεμψε τον πρώην υπουργό Μεταφορών με μια ακόμη fast track διαδικασία στον φυσικό δικαστή για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος. Για δεύτερη φορά, μετά τον κ. Τριαντόπουλο, οι γαλάζιοι υπουργοί έχουν το πρωτοφανές προνόμιο να επιλέγουν πώς θα δικαστούν και πως θα ελεγχθούν. Όμως αντί να συζητήσουμε για την αντιθεσμική αλαζονεία που διαπνέει την κυβέρνηση, ασχολούμαστε με επιμέρους κόντρες και τραγουδάκια, έστω και με συμβολικό στίχο.

Μετά ήρθε η αποδημία του θρύλου της heavy metal, Όζι Όσμπορν να χωρίσει την διαδικτυακή κοινωνία σε «οσμπορνολάτρες» κι «οσμπορνοκλάστες». Το αιώνιο ερώτημα για το κατά πόσο ο καλλιτέχνης διαχωρίζεται από το έργο του επανήλθε, με αρκετούς να λένε ότι η στήριξη του Όσμπορν στη γενοκτονική πολιτική του Ισραήλ όπως και το γεγονός ότι βρισκόταν ανάμεσα στους 200 καλλιτέχνες που υπέγραψαν επιστολή καταγγέλλοντας το BBC ότι τηρεί αντι-ισραηλινή στάση επειδή μετέδωσε ντοκιμαντέρ για τις συνθήκες στη Γάζα «διαγράφει» τη συμβολή του στη μουσική και τους άλλους να υπερασπίζονται το μουσικό ίνδαλμα της εφηβείας τους & στην πραγματικότητα την ίδια τους την εφηβεία που είχε τους black sabbath για μουσική επένδυση.

Στη συνέχεια, τη θερινή ραστώνη -που είναι σίγουρα θερινή αλλά όχι τόσο ραστώνη- παρά τον καύσωνα, ήρθε να διακόψει ο ακτιβισμός διαδηλωτών στην Ερμούπολη της Σύρου που είχε ως αποτέλεσμα κρουαζιερόπλοιο ισραηλινών συμφερόντων να μην πραγματοποιήσει τελικά στάση στο νησί. Σημειώνεται πως η εταιρία ισραηλινών συμφερόντων είχε απαιτήσει να επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας στην περιοχή «Νησάκι» στην Ερμούπολη. Οι ακτιβιστές που κρατούσαν μια τεράστια παλαιστινιακή σημαία κι ένα πανό που έγραφε στα αγγλικά «Σταματήστε τη γενοκτονία» ανέτρεψαν τον σχεδιασμό του κρουαζιερόπλοιου.

Ο υπουργός Υγείας, έσπευσε όπως συνηθίζει να απολογηθεί στο κράτος του Ισραήλ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για «εξοργιστικό περιστατικό» και για «φασισμό» και διάφορος κόσμος μέτριας, ήπιας ή καθόλου αντίθεσης στη γενοκτονία των Παλαιστινίων έκανε λόγο για αντισημιτισμό με διάφορα επιχειρήματα. Κυρίαρχο επιχείρημα αντίθεσης στον συγκεκριμένο ακτιβισμό το ότι «δεν υπάρχει συλλογική ευθύνη» κι άρα κακώς «αποκλείστηκαν» οι ως επί το πλείστον ισραηλινοί τουρίστες.

Την ίδια ώρα οι επικριτές του ακτιβισμού δικαιολογούν τα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα και τις επιθέσεις στα νοσοκομεία γιατί από κάτω ενδεχομένως να κρύβονται μέλη της Χαμάς. Σαφώς, στη χώρα μας όπως κι αλλού υπάρχουν αντισημιτικά ένστικτα, αλλά οι συγκεκριμένοι ακτιβιστές δεν εμφορούνται από τέτοια. Ούτε τα συνθήματα τους φανερώνουν αντισημιτισμό, ούτε τα πανό τους. Εξοργιστικό είναι να χαρακτηρίζεται «εξοργιστικός» ένας ακτιβισμός κι όχι μια γενοκτονία που μεταξύ άλλων χρησιμοποιεί την πείνα ως εργαλείο εξόντωσης. Πάνω από χίλιοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους αγωνιζόμενοι να πάρουν λίγα τρόφιμα. Αυτά δεν τα λένε οι ακτιβιστές, αλλά ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), Φιλίπ Λαζαρινί.

Συγκεκριμένα, ο Λαζαρινί δήλωσε την Τρίτη πώς η Γάζα είναι «κόλαση επί της γης» και πως γιατροί κι άλλοι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις πεθαίνουν από ακραία πείνα και κόπωση στη Λωρίδα της Γάζας. Είναι αρκετά εξοργιστικό αυτό; Άλλοι, σπεύδουν να κατηγορήσουν για δύο μέτρα και δύο σταθμά κάνοντας συγκρίσεις με τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Υπενθυμίζεται πως εκτός από κυρώσεις υπάρχουν και ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τους Ρώσους πολίτες. Αυτό δεν κάνει λιγότερο άδικο τον πόλεμο και τα δεινά που υφίσταται ο ουκρανικός λαός βέβαια, αλλά είναι άνιση η όποια σύγκριση και μια ματιά στην βοήθεια ανθρωπιστική και αμυντική από σύσσωμη τη Δύση προς την Ουκρανία θα μας πείσει.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ και την Σία Κοσιώνη κατέληξε πως στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ «δεν βλέπουμε ποινικές ευθύνες των υπουργών μας», υπήρχε μια αποτυχία αλλά πρόκειται για «πρόβλημα διαχρονικό, διακομματικό, πολιτικό και κοινωνικό».

Τελευταίο υλικό, που μπήκε στο μπλέντερ της δημόσιας σφαίρας η διαδικτυακή αντιπαράθεση δημοσιογράφου-συμβούλου επικοινωνίας με τον υπουργό Επικρατείας κ. Σκέρτσο. Ο υπουργός έχασε την ψυχραιμία του και νουθέτησε την συνομιλήτρια του αφήνοντας αιχμές για την επαγγελματική της σχέση με μέλη της κυβέρνησης. Το ατόπημα της δημοσιογράφου ήταν πως είπε τη γνώμη της κάτω από ανάρτηση του.

Και κάπως έτσι, κυλάει η ζωή εν μέσω καύσωνα κι αναρτήσεων από διακοπές ή για τους περισσότερους αποδράσεις ολίγων ημερών ελέω υψηλού κόστους. Ο κόσμος ενημερώνεται αποσπασματικά και φευγαλέα με ό,τι του πετάξει ο αλγόριθμος στο tik tok, στο instagram ή για τους μεγαλύτερους στο Facebook. Τα βίντεο από τα παιδιά που λιμοκτονούν στη γάζα ακολουθούν ή προηγούνται αναρτήσεων από παραλίες και βίντεο φτιαγμένα από τεχνητή νοημοσύνη με χαριτωμένα γατάκια που φτιάχνουν κέικ. Όλα στο μπλέντερ. Μαζί κ η ανθρωπιά κι η λογοδοσία.

Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή ο Πέτρος Μανέτας

Σοκ στην Αχαΐα: 62χρονη έσερνε από τα μαλλιά και έπνιγε την αδερφή της – “Βάρα την κι άλλο”, φώναζε ο σύζυγος

Δύο πνιγμοί μέσα σε λίγες ώρες σε παραλίες της Αχαΐας

Τροχαίο στα Τσουκαλαίικα – ΙΧ έπεσε πάνω σε φορτηγάκι, μία τραυματίας (ΦΩΤΟ)

ΝΔ: Με τηλέφωνα από την Αθήνα προτείνουν για πρόεδρο της ΔΕΕΠ τον Μάκη Κατσιγιάννη

Πάτρα: «Έφυγε» η γιατρός Λίλιαν Κωστοπούλου

Πάτρα: Αυτοκίνητο έπεσε σε τζαμαρία σούπερ μάρκετ (ΦΩΤΟ)

Μίνι Περιμετρική Πάτρας: Ατελείωτο μποτιλιάρισμα στο ύψος του κόμβου Κουρτέση (ΦΩΤΟ)