Αννα Μαρία, βασίλισσα για 3 χρόνια και 86 ημέρες -Πώς βρέθηκε από τη Δανία στην Αθήνα

15/02/2020 | 11:52

 

Μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις «Φερενίκη» η βιογραφία «Άννα-Μαρία, Η τελευταία βασίλισσα;» της Αλεξάνδρας Στεφανοπούλου.

Στο βιβλίο στο οποίο καταγράφεται η ζωή της Αννας Μαρίας, η ίδια περιγράφεται ως μια γυναίκα δυνατή, αξιοπρεπή, υπομονετική που δεν κουράζεται, που δεν απαιτεί για τον εαυτό της και που μοιράζει την αγάπη της. «Δεν παραπονέθηκε ποτέ, ούτε κατηγόρησε ποτέ κανέναν», σημειώνει η συγγραφέας.

Ενα ψηφιδωτό με προσωπικές στιγμές της Αννας-Μαρίας
Μέσα από τις 247 σελίδες του βιβλίου παρακολουθούμε τη ζωή της πριγκίπισσας της Δανίας που έγινε βασίλισσα της Ελλάδος. Γνωρίζουμε την Άννα-Μαρία άριστη μαθήτρια, έφηβη, ερωτευμένη, αφοσιωμένη σύζυγο, στοργική μητέρα, αλλά και γιαγιά.
Ο γάμος της βασίλισσας Αννας-Μαρίας με τον Κωνσταντίνο
Το βιβλίο της Αλεξάνδρας Στεφανοπούλου περιγράφει γεγονότα, παραθέτει διαλόγους και καταθέτει ντοκουμέντα από την κρίσιμη περίοδο που η Άννα-Μαρία υπήρξε «η βασίλισσα των τριών ετών και των 86 ημερών».
Παρακολουθούμε τον έρωτα με την πρώτη ματιά με τον Κωνσταντίνο, αλλά και πιπεράτες λεπτομέρειες, ότι σύντομα τη ζήτησε σε γάμο, παρότι η Άννα Μαρία ήταν μόλις δεκάξι και έπρεπε να συνεχίσει το σχολείο της στις Ελβετικές Άλπεις. Τότε ο πατέρας της αιφνιδιάστηκε και κλείδωσε τον διάδοχο του ελληνικού θρόνου στην τουαλέτα. Παρά ταύτα κανονίστηκαν αρραβώνες και γάμοι. Οι αρραβώνες έγιναν στις 23 Ιανουαρίου του 1963 στα ανάκτορα της Δανίας.

Ο προκαθορισμένος γάμος για το 1965 επισπεύσθηκε λόγω του θανάτου του πεθερού της, Βασιλέως Παύλου, οπότε και η Άννα Μαρία παντρεύτηκε ως βασίλισσα πλέον τον διάδοχο και βασιλιά της Ελλάδος Κωνσταντίνο στις 18 Σεπτεμβρίου 1964, σε ηλικία 18 ετών.

Αννα-Μαρία, μία ζωή γεμάτη ανατροπές
Η ζωή της Αννας-Μαρίας, μία ανατροπή. Από τη γέννησή της στα ανάκτορα της Κοπεγχάγης, τις σπουδές στην Ελβετία. Κατόπιν ήρθε στην Ηρώδου Αττικού (το σημερινό Προεδρικό Μέγαρο) που ήταν τότε Ανάκτορα, και τα θερινά στο Τατόϊ αλλά και το Μον Ρεπό στην Κέρκυρα, όπου έζησε ως εν ενεργεία βασίλισσα.

 

Η βασιλική οικογένεια εγκατέλειψε τη χώρα τα ξημερώματα της 14ης Δεκεμβρίου 1967. Εφυγαν για Ρώμη και μετά στο Λονδίνο. Στην ιταλική πρωτεύουσα παρέμειναν μέχρι και το επί Δικτατορίας δημοψήφισμα, το 1973, που έφερε την αβασίλευτη δημοκρατία να κερδίζει στα ποσοστά τη βασιλευομένη, ενώ η αποκατάσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας και το νέο δημοψήφισμα τον Δεκέμβριο του 1974 βρίσκει την οικογένεια να έχει μετακομίσει στο Λονδίνο

Η κηδεία της βασίλισσας Φρειδερίκης, το 1981, ήταν η αιτία για μια ολιγόωρη επιστροφή της βασιλικής οικογένειας στο Τατόϊ. 

Το 2004 και με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων από τη χώρα μας, το κλίμα είχε αλλάξει και από τότε, είτε με ενοίκιο είτε πλέον σε δικό τους σπίτι , ο Κωνσταντίνος και η Άννα Μαρία ζουν στο Πόρτο Χέλι, ενώ ταξιδεύουν συχνά στην Αθήνα. Μάλιστα πρόσφατα ο φακός του iefimerida τους εντόπισε σε κεντρικό ξενοδοχείο για καφέ και γλυκό.

Χριστίνα Αλεξοπούλου: Εισηγήτρια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για τις δημόσιες συμβάσεις

Αρχαία Ολυμπία: Μεγάλη πυρκαγιά στην Κάμενα – Πνέουν ισχυροί άνεμοι, σηκώθηκαν εναέρια μέσα

Φωτιά στο Κορωπί – Μήνυμα του 112, στις αυλές των σπιτιών οι φλόγες

Έρχεται κύμα καύσωνα με 42άρια από την Κυριακή – Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Το SEATRAC από τον Κ.Ο.ΔΗ.Π. στην ΠΛΑΖ, στην Έξω Αγυιά

Γεωργιάδης: Όταν ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζήτησε τον Δεκέμβριο του ’23 φωτογραφίες από τα βοσκοτόπια, ο Πολάκης έλεγε «πάρτε το πίσω αμέσως»

Σύλληψη 23χρονου Πορτογάλου για βιασμό Γερμανού τουρίστα στην Κρήτη – «Τον μπέρδεψα με τον σύντροφό μου» είπε στους αστυνομικούς

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας άνοιξε τις πύλες του με τις γυναίκες των Κυκλάδων