Τρία νέα είδη βατράχων ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια επιστημονικών αποστολών εκτός δρόμου, στα απομονωμένα και τυλιγμένα στην ομίχλη βουνά των Άνδεων. Οι σπάνιοι αυτοί αμφίβιοι εντοπίστηκαν την περίοδο 2021–2024 στην οροσειρά Cordillera de Huancabamba, στα βόρεια του Περού, μέσα σε δάση και ορεινά μονοπάτια όπου δεν υπάρχει καμία πρόσβαση με δρόμο.
Τα είδη επιβεβαιώθηκαν και ονομάστηκαν πρόσφατα, με κάθε ένα να αφηγείται τη δική του μοναδική ιστορία, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Evolutionary Systematics. «Είναι μικροί και διακριτικοί, αλλά αυτοί οι βάτραχοι μας υπενθυμίζουν με έντονο τρόπο πόσα ακόμη αγνοούμε για τις Άνδεις», δήλωσε ο Περουβιανός ερπετολόγος Germán Chávez, επικεφαλής της έρευνας.
Ο Pristimantis chinguelas, που ανακαλύφθηκε σε βραχώδη πλαγιά, ξεχωρίζει από το σώμα του που είναι καλυμμένο με μεγάλα, εμφανή φυματίδια και στις δύο πλευρές. Οι ερευνητές ανέφεραν πως το υψηλό, διαπεραστικό του “πιπ” ακούγεται τα υγρά βράδια.
Ο Pristimantis nunezcortezi ζει κοντά σε ένα δροσερό ορεινό ρυάκι μέσα σε αναγεννημένο δάσος. Με έντονα μαύρα στίγματα στις μασχάλες και στη βουβωνική χώρα, το είδος πήρε το όνομά του προς τιμήν του ορνιθολόγου Elio Nuñez-Cortez, πρωτοπόρου της διατήρησης της φύσης στην περιοχή.
Ο Pristimantis yonke, ο μικρότερος από τα τρία είδη, βρέθηκε κουρνιασμένος μέσα σε βρωμέλιες, σε υψόμετρο σχεδόν 3.000 μέτρων. Το όνομά του αποτελεί αναφορά στο «yonque» ένα παραδοσιακό απόσταγμα από ζαχαροκάλαμο που καταναλώνουν οι ντόπιοι για να αντέξουν το ψύχος των υψιπέδων.
Η ερευνήτρια Karen Victoriano-Cigüeñas σχολίασε: «Η εξερεύνηση αυτής της περιοχής είναι κάτι περισσότερο από επιστημονική εργασία πεδίου – είναι μια εμπειρία εμβύθισης στη φύση, τον πολιτισμό και την ανθεκτικότητα».